Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Άντρος Κυπριανού   |  Ομιλία Άντρου Κυπριανού, τέως Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022

Ομιλία Άντρου Κυπριανού, τέως Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε τέτοιες συζητήσεις οι του Δημοκρατικού Συναγερμού έχουν ένα πλεονέκτημα, έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται ανεξάρτητα με το εάν λένε ότι τηρούν αρχές και να λένε ότι θέλουν. Διότι ξέρουν ότι κανένας δεν πρόκειται να τους κατηγορήσει για αυτά τα οποία λένε. Δυστυχώς με την βοήθεια Μέσων Ενημέρωσης, όχι όλων βέβαια, επιχειρούν να διαμορφώσουν μια εικονική πραγματικότητα και να πείσουν τον κόσμο ότι αυτά που λένε την συγκεκριμένη στιγμή ανάλογα με το πώς εξυπηρετείται το ακροατήριο και οι ανάγκες τις οποίες έχουν, ισχύουν. Να μου επιτρέψετε να δώσω κάποια στοιχεία και να μας απαντήσουν σε αυτά τα στοιχεία.

Είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ψες ότι διπλασίασε το δημόσιο χρέος η Κυβέρνηση Χριστόφια. Για κακή του τύχη υπάρχει ένα τουϊτ δικό του, τέλος του 2018, στο οποίο λέει: πρέπει να καταλάβετε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, το 2012 είχαμε το δημόσιο χρέος 80% και αυτή την στιγμή είμαστε το 102,5%. Βέβαια τώρα το ανέβασαν στο 120% με τα λεφτά τα οποία δανείστηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας και εγώ λέω καλά έκαναν, αλλά δεν έδωσαν το δικαίωμα στην κυβέρνηση Χριστόφια, που είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης να πάρει δάνεια για να αντιμετωπίσει τότε την κρίση και από 60% που ήταν το δημόσιο χρέος να το ανεβάσει στο 80% και βέβαια το 80 δεν είναι το διπλάσιο του 60.

Το δεύτερο, είπε ο Άριστος για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, φαίνεται καθαρά πόσο fake αριθμούς χρησιμοποίησε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για να περάσει το επιχείρημα του. Βέβαια τα πράγματα γίνονται χειρότερα από το εξής γεγονός ότι πολλές από τις υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να γίνονται από δημόσιους υπαλλήλους, παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα, οπόταν το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο από ότι δείχνουν οι αριθμοί. Μίλησε ο Άριστος για συμβούλους 127 εκατομμυρίων.

Ο εταιρικός φόρος.  Επεδίωξε ο Δ. Χριστόφιας προσωρινά, για δύο χρόνια να το ανεβάσει από το 10 στο 11,5%, μας έλεγαν θα καταστραφεί η οικονομία του τόπου, δεν επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο.  Τώρα από το 10% το ανέβασαν στο 12%, δεν υπήρξαν επιπτώσεις, κατά την άποψή τους στην οικονομία και τώρα με την μεγαλύτερη ευκολία μας λένε, δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα από το γεγονός ότι θα πάει ο εταιρικός φόρος στο 15%.

Κοινωνικά παντοπωλεία, δεν υπάρχουν σήμερα λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα δείχνουν τα ΜΜΕ όπως τα πρόβαλλαν τότε. Ας ρωτήσουν τον Α. Σοφοκλέους και τον Κ. Βήχα 640 άτομα πάνω σε καθημερινή βάση δίνουν τρόφιμα και άλλα πράγματα στην Λεμεσό και σε όλη την Κύπρο, όχι μόνο στη Λεμεσό. Ας ρωτήσουν την κ. Βονιάτη, είναι σε 1,200 άτομα που δίνει πακέτα η κ. Βονιάτη στη Λάρνακα. Ας ρωτήσουν το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Λευκωσία που θα δώσει αυτές τις μέρες πάνω από 1000 πακέτα. Η διαφορά; Δεν τα προβάλλουν τα Μέσα Ενημέρωσης σήμερα, όπως προβάλλονταν τότε.

Εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες της λύσης, της συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους για να λύσουμε το Κυπριακό. Όταν τολμήσαμε ως ΑΚΕΛ να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα βάλλοντας Τ/Κ στα ψηφοδέλτιά μας στις Ευρωεκλογές, δεν έμεινε κουβέντα που δεν μας την είπαν. Δανεικές ψήφους, δούρειο ίππο που θα στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι μας έλεγαν.

Όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος 6-7 μήνες μετά που ανάλαβε Πρόεδρος όταν τους έλεγε ότι ξέρετε μου αφήσατε καμένη γη και τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, δυσκολεύομαι να τα αντιμετωπίσω, του έλεγαν κατάλαβε ότι είσαι πρόεδρος και πρέπει να κυβερνήσεις, έχει 6 μήνες που ανέλαβες την εξουσία, μην κάνεις αναφορά στους προηγούμενους. Εννιά χρόνια κυβερνούν και μας λένε, είναι οι προηγούμενοι που φταίνε και χρειαζόμαστε χρόνο. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση κ. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι τι μας έλεγαν;

Μας έλεγαν ότι το κάθε τι κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του.

Και ακριβώς για να τους κρίνουμε θα παραθέσω ποια είναι τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς. Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι εγώ δεν μηδενίζω το τι έχει γίνει τα τελευταία 9 χρόνια, έγιναν και πράγματα τα οποία οδήγησαν την κατάσταση μπροστά. Είναι γεγονός ότι κάποιοι δείκτες βελτιώθηκαν, όχι εκείνοι οι δείκτες που καθορίζουν την πραγματικότητα στην κοινωνία όμως, που καθορίζουν τα προβλήματα τα οποία βιώνει μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού.

Ποιά είναι λοιπόν η πραγματική εικόνα; Χαμηλές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι υποχρεώνονται να πάνε να δουλέψουν με 700-800 ευρώ. Η νέα γενιά είναι η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από ότι έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Υπάρχουν αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις, ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του και δεν μπορεί να αποκτήσει στέγη, είναι κουτσουρεμένο το κοινωνικό κράτος με αποτέλεσμα να είναι τεράστια τα προβλήτα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού. Αυξημένες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ακρίβεια στα καύσιμα, στα σιτηρά, το ψωμί, το γάλα που είναι είδη βασικής ανάγκης για όλο τον κόσμο, υψηλή ανεργία στους νέους είναι πάνω του 20% και αυξημένη θεσμική διαπλοκή και διαφθορά. Δεν θα αναφερθώ στις προτάσεις που καταθέσαμε λόγω του περιορισμένου χρόνου, θα πω απλώς ότι και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι έχουν αναπτύξει πάρα πολλές προτάσεις, δώσαμε  και πάρα πολλές προτάσεις μας στην δημοσιότητα.

Οι προϋπολογισμοί των τελευταίων 9 ετών, κάθε άλλο παρά γεφυρώνουν την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία και απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι φέτος είχαμε τα ψηλότερα κέρδη, το 2020 εννοώ, τα ψηλότερα κέρδη από το 2003, το μερίδιο των μισθών στα χρόνια διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ στο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10%, από το 56 στο 45,8 και κατά αναλογία αυξήθηκαν τα κέρδη και τα πρόσοδα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του  ΔΗΣΥ και ξέρετε θα μου πουν ότι αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζουμε είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Να σας πω και ποια είναι η κατάσταση παγκόσμια. 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού δηλ. 56 εκ. άνθρωποι από τα 7 δισεκατομμύρια πληθυσμού ελέγχουν το 46% του παγκόσμιου πλούτου. Αυτά τα 56 εκ. έχουν εισοδήματα πάνω από 56 εκ. ετησίως. 65% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλ. 2,9 δισεκατομμύρια ενεργού παγκόσμιου πληθυσμού, έχει  τα 13, 7 του παγκόσμιου πλούτου  και ζει το 65% με λιγότερο από 10,000 δολάρια το χρόνο.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Ο δείκτης καταπολέμησης της διαφθοράς επί διακυβέρνησης Τ. Παπαδόπουλου 1,07 το 2007, επί Δ. Χριστόφια βελτιώθηκε ακόμα παραπάνω, πήγε στο 1,25, που βρέθηκε το 2020 επί διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη; Στο 0,38 και αυτά δεν τα λέει το ΑΚΕΛ, που το κατηγορείτε από το πρωί μέχρι το βράδυ, ότι είναι μηδενιστικό, τα λέει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και αν θέλετε να τα βάλετε με κάποιο να βάλετε με τους ευρωπαίους φίλους σας τους οποίους φέρατε το 2013 στη Λεμεσό σε συνέδριο για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη λέγοντας ότι εμείς έχουμε φίλους και θα λύσουμε το Κυπριακό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σήμερα να τους κατηγορούμε ότι, με διάφορα επίθετα.

Θέλω να σταθώ σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα.

Συνεργατισμός. Καταπελτικό το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, δακτυλοδείχνει ενόχους. Δεν έγινε τίποτε απολύτως μέχρι σήμερα.

Κατασκοπευτικό βαν, νομίζω ακούσαμε κάτι που είναι πρωτόγνωρο, πρόστιμο στην εταιρία γιατί είναι ένοχη, απαλλαγή στα στελέχη της εταιρίας. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι το έγκλημα το έκαναν τα κτίρια και το ίδιο το αυτοκίνητο.

Σε ότι αφορά τον ΠτΔ, βοούν τα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα και επιμένουν να μας λένε ότι είναι άμωμος και αμόλυντος αντί να παραδεκτεί ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται σε ένα ευνομούμενο κράτος. Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος όπου ο Πρόεδρος πήγαινε δωρεάν με ιδιωτικό τζετ και ξαφνικά ο ιδιοκτήτης του τζετ βρισκόταν με 42 διαβατήρια, εάν φυγαδεύονταν 37 εκ. του ευρύτερου του οικογενειακού περιβάλλοντος σε μια περίοδο που όλοι οι υπόλοιποι έβλεπαν τα λεφτά τους, τις καταθέσεις τους, τις οικονομίες τους να κουρεύονται, εάν η οικογενειακή επιχείρηση κατάθετε τόσες αιτήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποκόμιζε κέρδη, σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε αμέσως παραίτηση.

Έρχομαι στο Κυπριακό.

Είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε τούτο συμφωνούμε όλοι. Πώς το επιλύουμε; Ποια είναι τα δεδομένα πρώτα και κύρια, για να δούμε, διότι είπαμε ότι θα κρίνουμε από τα αποτελέσματα, την κάθε διακυβέρνηση.

Ποια είναι τα δεδομένα; Η Τουρκία είναι πιο προκλητική από ποτέ, πιο επιθετική, ιδιαίτερα στην ΑΟΖ, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Βαρώσι, που αν αφεθούν να προχωρήσουν, ουσιαστικά θα αποτελούν την ταφόπλακα για την προσπάθεια λύσης για το Κυπριακό και καταθέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών. Τι θα περίμενε κάποιος λογικά με τέτοιες απαράδεκτες θέσεις και πολιτική συμπεριφορά που έχει η Τουρκία;

Θα περίμενε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα την κατακεραύνωνε, ιδιαίτερα οι φίλοι του κ. Αναστασιάδη που παρέλασαν στην Κύπρο για να τον στηρίξουν να εκλεγεί και μας έλεγε εκλέξετέ με γιατί έχω φίλους και θα μας βοηθήσουν να λύσουμε το Κυπριακό, τι γίνεται;

Είπαμε από το 2019 ότι θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία, τον Αύγουστο,  που θα την πονέσουν, η τελευταία πράξη παίχτηκε προχθές. Τίποτε απολύτως, βάλαμε πέντε άτομα σε μια λίστα και  δυο εταιρείες, ιδιωτικές εταιρίες της Τουρκίας, λέγαμε του κόσμου ότι πήραμε μέτρα και θωρακίσαμε την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, δεν θα βρει η Τουρκία γεωτρύπανα για να  τρυπήσει στην ΑΟΖ μας. Πόσο πέσαμε έξω σε αυτά τα ζητήματα;

Δυστυχώς επί διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη εκείνο που συμβαίνει σε ότι αφορά το Κυπριακό είναι ότι ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας. Φταίει η Τουρκία; Σίγουρα φταίει η Τουρκία.

Γιατί διευκολύνθηκε η Τουρκία σε αυτή της την πορεία όμως;

Τι κάναμε εμείς για να την δυσκολέψουμε, έτσι ώστε να μην μπορεί να υλοποιήσει αυτήν της την απαράδεκτη αξίωση; Δυστυχώς από το 2016, από τον Οκτώβρη και μετά ο κ. Αναστασιάδης υιοθέτησε πλήρως την τακτική την οποία προτείνουν και είναι τα αποτελέσματα της δικής τους της τακτικής που συμβουλεύουν τον κ. Αναστασιάδη να ακολουθήσει, που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Εμείς είμαστε Κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο και θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση ανεξάρτητα αν είμαστε αντιπολίτευση, ανεξάρτητα με το πως μας συμπεριφέρθηκαν τότε να βάλουμε το δικό μας το λιθαράκι για να σωθεί ο τόπος μας, για να σωθεί η χώρα μας.

Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στον ΠτΔ, μας είπε θα μας φωνάξει να την συζητήσουμε. Μετά από 4-5 μήνες, θυμήθηκε να βγει δημόσια και περίπου να μας πει ότι είμαστε προδότες ότι ζητούμε να δοθούν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων πάρα πολλά πράγματα για να διευκολυνθεί η  διαπραγμάτευση. Ένα μεγάλο ψέμα.

Ο κ. Αναστασιάδης είτε δεν διάβασε την πρόταση μας, είτε οι σύμβουλοι του που του ετοίμασαν, διότι μας είπε ότι θα ζητήσει περιληπτικό έγγραφο, για ένα έγγραφο των πέντε σελίδων ήθελε περιληπτικό, είτε εκείνοι που του ετοίμασαν το περιληπτικό δεν κατάλαβαν τι διάβαζαν. Τίποτε απολύτως δεν προτείνουμε να δοθεί πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων. Εκείνο το οποίο απαιτούμε εμείς είναι να σεβαστούμε όσα συμφωνήσαμε με την Τουρκοκυπριακή πλευρά όλα τα τελευταία χρόνια, να μην παλινδρομούμε, να μην αντιφάσκουμε.

Εάν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας, εάν θέλουμε να ανατείλουν καλύτερες μέρες, έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, οι πολιτικές,  δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα. Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν, σε όλους όσοι πραγματικά αγωνιούν και νοιάζονται για τον τόπο μας, να δούμε πως βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη για να αλλάξουν οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα και στο Κυπριακό και στα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής και στα ζητήματα τα κοινωνικοοικονομικά.

Θέλω να καταλήξω Πρόεδρε ευχαριστώντας με την σειρά μου όλους τους συντελεστές της ολοκλήρωσης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές, καλή χρονιά και μακάρι να έχουμε απελευθέρωση και επανένωση, παρόλο που πολύ δύσκολο φαίνεται.

PREV

Ομιλία Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022

NEXT

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου κατά την επίσκεψη του στο Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης