Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  14η Δεκεμβρίου 1955: Οι αποικιοκράτες θέτουν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ | Σελίδα τιμής και δόξας στην 100χρονη Ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ

14η Δεκεμβρίου 1955: Οι αποικιοκράτες θέτουν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ | Σελίδα τιμής και δόξας στην 100χρονη Ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ

Η επέτειος προγραφής του ΑΚΕΛ από τη βρετανική αποικιοκρατία αποτελεί τίτλο τιμής για την κυπριακή Αριστερά.

Η 14η Δεκεμβρίου 1955 είναι η μέρα που οι Βρετανοί εξαπέλυσαν επιχείρηση διάλυσης του ΑΚΕΛ σε μια δεύτερη απόπειρα εξόντωσης της κυπριακής Αριστεράς, μετά τις διώξεις σε βάρος του ΚΚΚ τη δεκαετία του 1930. Οι επιδρομές σε όλη την Κύπρο και οι συλλήψεις 135 ηγετικών στελεχών του ΑΚΕΛ, συμπεριλαμβανομένου του Εζεκία Παπαϊωάννου, ακολουθήθηκαν από το διάταγμα του Βρετανού κυβερνήτη με το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το ΑΚΕΛ, η Ένωση Αγροτών Κύπρου (ΕΑΚ), η Παγκύπρια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ) και η Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας (ΑΟΝ). Παράλληλα, απαγορεύτηκαν οι εφημερίδες «Νέος Δημοκράτης», «Ανεξάρτητος», «Εμπρός» και η τ/κ «Ινκιλαπτσί». Το «αιτιολογικό» του διατάγματος επιβεβαιώνει ότι για την αποικιοκρατία το ΑΚΕΛ αποτελούσε επικίνδυνη αντιαποικιακή δύναμη, μισητό ιδεολογικό εχθρό και το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδιά τους για μετατροπή της Κύπρου σε ΝΑΤΟϊκή βάση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την προγραφή του μέχρι και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, το ΑΚΕΛ και τα στελέχη του είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μια, τους Βρετανούς αποικιοκράτες και από την άλλη, την ακροδεξιά τρομοκρατία που στοχοποιούσε ΑΚΕΛιστές και συνδικαλιστές της ΠΕΟ, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι αποικιοκράτες κράτησαν το ΑΚΕΛ εκτός νόμου, ακόμα και μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, την επιστροφή του Μακαρίου και την αμνηστία στα στελέχη της ΕΟΚΑ. Είναι γνωστό δε, ότι παράλληλα με τις Συμφωνίες, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Καραμανλής και Μεντερές, είχαν συνομολογήσει μυστική «Συμφωνία Κυρίων» που προνοούσε την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής δράσης και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Σε όλη αυτή την ιστορική φάση, το ΑΚΕΛ όχι μόνο άντεξε, αλλά βγήκε ακόμα πιο δυνατό και ριζωμένο μέσα στον κυπριακό λαό ενώ τον Ιούνη του 1959 με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο επέβαλε τον τερματισμό της προγραφής του.

Το ΑΚΕΛ τιμά αυτή τη σελίδα της σχεδόν 100χρονης Ιστορίας του που γράφτηκε με το αίμα, την αφοσίωση και τη θυσία χιλιάδων μελών του και που ταυτόχρονα, φωτίζει μεγάλες αλήθειες για την κυπριακή Ιστορία..

13.12.2023

PREV

Το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

NEXT

Επιβεβλημένη η σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου