Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ο πρώην Διοικητής παρουσιάστηκε στη Βουλή με στόχο να φορτώσει τις δικές του ευθύνες σε άλλους

Ο πρώην Διοικητής παρουσιάστηκε στη Βουλή με στόχο να φορτώσει τις δικές του ευθύνες σε άλλους

Δήλωση Μέλους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου

Άπειρα αποθέματα θράσους φαίνεται να διαθέτει ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης αφού παρουσιάστηκε ενώπιον της Βουλής με στόχο να φορτώσει τις δικές του ευθύνες σε άλλους.

Δυστυχώς όμως για τον κ. Ορφανίδη η ασυνέπεια στις δηλώσεις του τότε και σήμερα καταδεικνύει την αναξιοπιστία του.

Είναι ο ίδιος τον Νοέμβρη του 2011 που δήλωνε ένα μήνα μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ότι οι τράπεζές ήταν προσεκτικές και δεν αναλάμβαναν μεγάλους κινδύνους, υποβαθμίζοντας την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα.

Είναι ο ίδιος που πέντε μήνες μετά, τον Απρίλη του 2012, δήλωνε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους κρίνονται ως διαχειρίσιμες.

Τέλος είναι σε επιστολή του κ. Ορφανίδη τον Απρίλη του 2012 που γίνεται αναφορά στην πολύ καλή πορεία της Λαϊκής αλλά και στα 1,2δις κέρδη, που κατά τον κ. Ορφανίδη θα πραγματοποιούσε η Τράπεζα μέχρι το 2016.

Σήμερα για τους δικούς του λόγους τ’ αλλάζει. Προσπάθησε να τα φορτώσει σε άλλους αρνούμενος να δώσει απαντήσεις για την υπερδιόγκωση του τραπεζικού τομέα επί των ημερών του, για την πλήρη απάθεια του για τα δισεκατομμύρια επενδύσεων στα ελληνικά ομόλογα την ώρα που κατέρρεε η ελληνική οικονομία, για την αποδοχή της συγχώνευσης της «Marfin- Εγνατία» με την «Λαϊκή», για τα εκατομμύρια ζημιές που προέκυψαν από την πώληση της Uniastrum, για τις κάκιστες τραπεζικές πρακτικές στο θέμα των αξιογράφων, για την απόκρυψη μέχρι τέλους των τεράστιων ζημιών και για όσα συνέβησαν στον τραπεζικό τομέα επί ημερών του και οδήγησαν στην κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας.

Τα πιο πάνω μάλιστα φρόντισε να τα υπενθυμίσει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ολι Ρεν σε δήλωση του τον Απρίλη του 2013:

«Το βάθος των τραπεζικών προβλημάτων προήλθε από τις φτωχές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου. Λόγω της έλλειψης επαρκούς εποπτείας, επιτράπηκε στις δυο μεγαλύτερες τράπεζες να εκτεθούν σε συσσωρευμένους κινδύνους. Ήταν τα προβλήματα σ’ αυτές τις τράπεζες που προκάλεσαν τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά και την οικονομική ύφεση στην Κύπρο και όχι το αντίθετο»

Αναμένουμε ότι στην επόμενη παρουσία του ενώπιον της Βουλής ο κ. Ορφανίδης θα βρει το θάρρος να απαντήσει επί της ουσίας στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί.

02/09/2016

PREV

Παγκόσμια μέρα δράσης των συνδικάτων για την Ειρήνη

NEXT

Μόνο με δηλώσεις και εξαγγελίες δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση και η εμπορική εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου