Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην Τελετή Απονομής του 35ου Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης»
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, 20:00, Θέατρο «Παλλάς», Λευκωσία
Φίλες και φίλοι,
Τιμώμενοι μας δημιουργοί,
Σας καλωσορίζω στην 35η Τελετή Απονομής του Βραβείου Πολιτιστικής προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας- Θοδόσης Πιερίδης». Εκδήλωση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται δημιουργοί με μακροχρόνια προσφορά στην παραγωγή και προώθηση της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Κύπρο.
Ιστορικά, η Κύπρος έχει αναδείξει σημαντικότατους δημιουργούς στα γράμματα και τις τέχνες, το έργο των οποίων σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας. Πολιτισμός χωρίς δημιουργούς δεν μπορεί να υπάρξει. Για ‘μας στο ΑΚΕΛ η εκτίμηση, η αναγνώριση και η προβολή του έργου των δημιουργών είναι μια επιβεβλημένη πράξη.
Οι δημιουργοί που τιμούμε απόψε έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον χώρο του πολιτισμού. Ο Χρήστος Χατζήπαπας, ο Άγις Ιωαννίδης και η Κάτια Χριστοδούλου υπηρετούν με αφοσίωση και ζήλο την τέχνη της λογοτεχνίας, της μουσικής και της φωτογραφίας αντίστοιχα. Με το ταλέντο και τη δουλειά τους, που δένει σε ένα δυναμικό και δημιουργικό πακέτο με την κοινωνική τους ευαισθησία και την αγάπη τους για τον απλό άνθρωπο, κατάφεραν να καταξιωθούν στη συνείδηση των ανθρώπων του πολιτισμού και της κοινωνίας ευρύτερα.
Ο Χρήστος Χατζήπαπας ανήκει στην κατηγορία των λογοτεχνών που ζουν έντονα την εποχή τους και μετατρέπουν τις ανησυχίες τους σε λογοτεχνία. Μια λογοτεχνία, η οποία προσπαθεί να διεγείρει τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων και να τους κινητοποιήσει για κατίσχυση των πανανθρώπινων ιδανικών της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης. Το λογοτεχνικό του έργο, ποίηση και πεζογραφία, έχει τύχει πολλών διακρίσεων και βραβείων. Συμμετέχει ενεργά σε κάθε εκδήλωση και κινητοποίηση που φέρνει μαζί τις δύο κοινότητες της Κύπρου και συμβάλλει στον αγώνα για την πολυπόθητη λύση και επανένωση.
Ιδιαίτερη είναι η συμβολή του στη διοργάνωση κοινών δράσεων με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους λογοτέχνες. Συνεχής και καθοριστική είναι η ανάμειξή του στην Ένωση Λογοτεχνών, της οποίας διετέλεσε για σειρά ετών πρόεδρος, καθώς και η συνεισφορά του στην συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.
Ο Άγις Ιωαννίδης καταγράφει μια πετυχημένη διεθνή καριέρα ως μαέστρος σε όπερες, καλλιτεχνικός διευθυντής ορχηστρών, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ευρωπαϊκών οργανισμών, εκπροσωπώντας πολλές φορές την Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Ως συνθέτης καταγράφει σημαντικό έργο για χορωδίες, μουσικά σύνολα, καθώς και το θέατρο. Ως ο πρώτος μόνιμος καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και της Ορχήστρας Νέων, έβαλε τις βάσεις για τη διεύρυνση και ανάπτυξή τους δημιουργώντας νέους θεσμούς, όπως είναι το Μουσικό Εργαστήρι Νέων. Υπηρετώντας τη συλλογική προσπάθεια των μουσικών της Κύπρου, διετέλεσε για χρόνια αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνθετών Κύπρου συμβάλλοντας στην προώθηση της κλασσικής μουσικής.
Η Κάτια Χριστοδούλου πρωταγωνιστεί στον χώρο του φωτορεπορτάζ και της τέχνης της φωτογραφίας ευρύτερα. Η Κάτια έχει μετατρέψει τη φωτογραφική της μηχανή σε φορέα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο την κοινή γνώμη στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Η επιλογή της να βρίσκεται σε τόπους όπου η ανθρώπινη τραγωδία, η φτώχεια και η εκμετάλλευση δεν έχουν όρια, επιβεβαιώνει τον ουσιαστικό ρόλο της τέχνης ως φορέα έκφρασης αλληλεγγύης και ουσιαστικής στήριξης στους αδικημένους του κόσμου.
Η συμμετοχή της Κάτιας Χριστοδούλου σε ομαδικές εκθέσεις και η διοργάνωση δικών της ατομικών εκθέσεων έχουν σφραγίσει το μεγάλο της ταλέντο στην τέχνη της φωτογραφίας. Απότοκο των πιο πάνω είναι οι σημαντικές διακρίσεις που της απονεμήθηκαν στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Φίλες και Φίλοι,
Η ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού ήταν ένα θετικό βήμα για να μπορέσει το κράτος να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική στον ευαίσθητο και εξαιρετικά σημαντικό τομέα του Πολιτισμού. Το ΑΚΕΛ στήριξε τη δημιουργία Υφυπουργείου με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει τις απαραίτητες δομές, υποδομές, στελέχωση, εξουσίες και αρμοδιότητες για να μπορεί να αναπτύσσει πολιτικές, δράσεις και σχέδια προς όφελος της πολιτιστικής δημιουργίας και των δημιουργών. Ως Κόμμα προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου και σε κάποιο βαθμό τα καταφέραμε.
Από την αρχή είχαμε τονίσει ότι αυτό που θα καθορίσει την προσφορά του Υφυπουργείου Πολιτισμού στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου είναι το όραμα και η πολιτική βούληση που πρέπει να επιδειχθεί. Αυτό ισχύει για όλα τα Υφυπουργεία, αλλά σ’ αυτό του Πολιτισμού έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία επειδή ειδικά τα τελευταία χρόνια ο Πολιτισμός δεν βρισκόταν στις προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης. Στον χώρο του Πολιτισμού τα προβλήματα είναι πολλά και η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Θα παρακολουθούμε στενά τη δουλειά του Υφυπουργείου Πολιτισμού και ανάλογα θα κρίνουμε.
Η νέα κυβέρνηση και το αρμόδιο Υφυπουργείο Πολιτισμού χρειάζεται να διενεργήσουν τομές σε πολλούς τομείς και εκφάνσεις στον χώρο του Πολιτισμού. Η απάντηση στις μεγάλες ανάγκες για οικονομική στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, αλλά και για τη δημιουργία σύγχρονων δομών και υποδομών δεν είναι το μοίρασμα της φτώχειας αφαιρώντας κονδύλια από ένα πρόγραμμα και προσθέτοντας σε άλλο. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα θεατρικής ανάπτυξης ΘΥΜΕΛΗ. Εδώ και χρόνια οι άνθρωποι του Θεάτρου διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια των κονδυλιών που διατίθενται και τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των θεατρικών σκηνών.
Άλυτο εξακολουθεί να παραμένει και το μεγάλο ζήτημα της αναγνώρισης και κατοχύρωσης της επαγγελματικής και κοινωνικής υπόστασης των καλλιτεχνών-δημιουργών. Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, οι εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, η πρόσβαση στο ΓΕΣΥ, οι άδειες ανάπαυσης, η άδεια μητρότητας και η απόδοση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων είναι θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αυτά τα προβλήματα συνεχώς θέτουμε στο προσκήνιο και προσπαθούμε με τις θέσεις και τις προτάσεις μας να προωθηθούν λύσεις από την εκτελεστική εξουσία.
Μαζί με τα πιο πάνω θέματα κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει το ζήτημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των δημιουργών στο Ευρωκοινοβούλιο πετυχαίνοντας αυτό να συζητηθεί σε έκταση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Τρίτη 4 Ιουλίου, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, θα διοργανωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ημερίδα για να συζητηθεί το θέμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης που απασχολεί γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Φίλες και φίλοι,
Αυτό που πρωτίστως θέλουν οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι απερίσπαστα να εργάζονται και να δημιουργούν. Να νιώθουν την ανάσα και να πιάνουν τον παλμό των θεατών τους. Οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών επιβεβαίωσαν πολλές φορές το ταλέντο, την ευαισθησία αλλά και την μαχητικότητά τους, κρατώντας ζωντανές τις διαχρονικές αξίες, την ομορφιά και την ανθρωπιά. Η Πολιτεία τούς οφείλει πολλά. Καιρός είναι να τους ανταποδώσει, έστω και στο ελάχιστο, τα όσα προσφέρουν. Και, για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση να θέσει τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού και την καλλιέργεια του Πολιτισμού στις πρώτες προτεραιότητες και όχι να συνεχίσει να είναι ο παρίας του κυβερνητικού έργου.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη συνολική προσφορά των τιμώμενων δημιουργών, του Χρίστου Χατζήπαπα, του Αγι Ιωαννίδη και της Κάτιας Χριστοδούλου με την ευχή να έχουν δύναμη και υγεία για να συνεχίσουν να μάς ταξιδεύουν στις γειτονιές του κόσμου και του ανθρωπισμού με τις δημιουργίες τους.
Πριν κατέλθω του βήματος νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την Επιτροπή του Βραβείου, η οποία αποτελείται από την πρόεδρο Δώρα Σωτηρίου και τα μέλη Αριάννα Οικονόμου, Μίκη Κωστέα, Όλγα Πιερίδου και Αντώνη Γεωργίου, για τις επιλογές της καθώς και για το συνολικότερο έργο που επιτελεί.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους και όλες εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.