Ποντιοπιλατική στάση της κυβέρνησης στον ΟΗΕ για την Παλαιστίνη
Ανακοίνωση
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει δύο θετικές εξελίξεις, συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα, σε σχέση με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο σε «Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη», κάτι που συνάδει και με το θετικό έργο που παράγει η Αντιπροσωπεία. Επιπρόσθετα, προχθές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε όπως αναρτηθούν στην έδρα του ΟΗΕ και οι σημαίες των «κρατών-μη μελών» του ΟΗΕ, όπως είναι δηλαδή το Κράτος της Παλαιστίνης. 119 κράτη του κόσμου (ανάμεσα τους και μια σειρά από κράτη της ΕΕ όπως η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Μάλτα, Ιρλανδία) στήριξαν το σχετικό ψήφισμα ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μαζί με άλλα έξι κράτη το καταψήφισαν. Αυτό αποτελεί συνέχεια άλλων διπλωματικών βημάτων με την προσχώρηση του Κράτους της Παλαιστίνης σε μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς.
Πρόκειται για εξελίξεις που υπογραμμίζουν την υπόσταση του Κράτους της Παλαιστίνης και στηρίζουν τη λύση δύο κρατών και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κάτι που η κυβέρνηση της κατοχικής δύναμης, του Ισραήλ, προσπαθεί να αποτρέψει. Παράλληλα, τέτοιες ενέργειες, έστω και με το συμβολικό τους χαρακτήρα, στέλλουν μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους ότι ο αγώνας τους δεν έχει ξεχαστεί και ότι μια μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινότητας θα είναι στο πλευρό τους μέχρι την τελική δικαίωση.
Από την άλλη, μόνο λυπηρό είναι το γεγονός ότι η Κύπρος τήρησε αποχή στο Ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ επιλέγοντας μια ποντιοπιλατική στάση που δεν συνάδει με τους πολύχρονους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ του κυπριακού και του παλαιστινιακού λαού. Η στάση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς ενεργειών και επιλογών της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε σχέση με το Μεσανατολικό που σίγουρα δεν αποτελούν θέσεις βασισμένες σε αρχές. Η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να είχε καταλάβει ότι μια ημικατεχόμενη χώρα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να υπερασπίζεται θέσεις αρχών σε διεθνή προβλήματα.
12/09/2015