Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανοικτή επιστολή Κιζίλγιουρεκ προς τους δύο ηγέτες

Ανοικτή επιστολή Κιζίλγιουρεκ προς τους δύο ηγέτες

12/01/2022

Γραφείο ευρωβουλευτή

 

Αξιότιμε κύριε Αναστασιάδη, αξιότιμε κύριε Τατάρ,

 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία έκθεση του  για τις καλές του υπηρεσίες (για την περίοδο 19 Ιουνίου 2021 με 15 Δεκεμβρίου  2021) προτρέπει τους δύο ηγέτες για μια ακόμα φορά να ενθαρρύνουν «την επαφή και τη συνεργασία» των δύο κοινοτήτων, ιδιαίτερα περιλαμβάνοντας ομάδες που υποεκπροσωπούνται, όπως η νεολαία.

 

Θα ήθελα, επίσης, να σας υπενθυμίσω, ότι το 2022 ορίστηκε από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης το 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Φον ντερ Λάϊεν, υπογράμμισε τη σημασία της νεολαίας για τη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος της Ένωση:

 

«Αλλά αν θα διαμορφώσουμε την Ένωση μας στα μέτρα της νεολαίας, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ένωση μας χρειάζεται μια ψυχή και ένα όραμα με το οποίο να μπορούν να νοιώθουν μια σύνδεση. ‘Η όπως έθεσε το ερώτημα ο Ζακ Ντελόρ: Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, αν οι νέοι δεν την βλέπουν σαν ένα κοινό εγχείρημα και ένα όραμα του δικού τους μέλλοντος;»

 

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ξεκαθάρισε ότι «για να τεθούν τα θεμέλια της ειρήνης στην Κύπρο, πρέπει οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νέοι, να έρθουν σε επαφή, να εμπλακούν σε διάλογο και να κτίσουν εμπιστοσύνη». Κάποιες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση είναι εμφανείς και ο ΓΓ τις υποδεικνύει: κοινές αθλητικές δραστηριότητες και πιθανώς μια κοινή τεχνική επιτροπή για το θέμα. Αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, όπως ο διακοινοτικός διάλογος, κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες, κοινά συνέδρια.

 

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας μπορεί να αποτελέσει ένα κατάλληλο εργαλείο για όλα τα πιο πάνω. Σας καλώ να το αξιοποιήσετε για να φέρετε νέους ανθρώπους από τις δύο κοινότητες κοντά και να τους δώσετε την ευκαιρία να εμπλακούν στη διαμόρφωση του δικού τους κοινού μέλλοντος.

 

Γιατί -και εδώ παραφράζω τον Ζ. Ντελόρ- πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη στην Κύπρο αν οι νέοι δεν την βλέπουν σαν ένα κοινό εγχείρημα και ένα όραμα του δικού τους μέλλοντος;

 

 

Με εκτίμηση,

 

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

PREV

Προτάσεις νόμου ΑΚΕΛ για ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας από περισσότερες οικογένειες

NEXT

Οι καιρικές καταστροφές του 2021 μας φέρνουν μπροστά στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής