Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Όχι άλλα μνημεία για τον ολετήρα της Κύπρου, Της Μαρίας Νικολάου

Όχι άλλα μνημεία για τον ολετήρα της Κύπρου, Της Μαρίας Νικολάου

Είναι απαράδεκτο να επιβάλλουμε στο λαό μνημεία και μουσεία, που αλλοιώνουν την ιστορία, που ωραιοποιούν καταστάσεις. Όχι, δεν θα μείνουμε να βλέπουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα ανεχτούμε άλλες ανακρίβειες και παραποίηση της ιστορίας. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να διδάσκονται τα παιδιά μας διαστρεβλωμένη την ιστορία. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που πρέπει με το έτσι θέλω να γεμίσουμε της γειτονιές με μνημεία και μουσεία για κάποιον που ήταν ο ιθύνων νους για τις δολοφονίες πολλών συμπατριωτών μας, είτε για τα πολιτικά τους φρονήματα είτε για τη θρησκεία τους. Για το άνθρωπο που ήταν ο εμπνευστής πολλών σχεδίων για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτός, κύριοι εμπνευστές αυτής της πρότασης, της δημιουργίας δηλαδή μουσείου στη Χλώρακα, αν σε αυτό το μουσείο θα εξιστορείται και θα παρουσιάζεται η πραγματική ιστορία του τόπου και ποιος πραγματικά ήταν αυτός που θέλετε να υμνούμε.  Ότι όντως ο άνθρωπος αυτός οργάνωνε τις δολοφονίες αριστερών την περίοδο του 1955-1959, ότι στα Δεκεμβριανά και στην εθνική αντίσταση συνεργάστηκε με τους ταγματασφαλίτες ενάντια στον Ελληνικό Λαό και ηγήθηκε της οργάνωσης «Χ». Ότι αργότερα οργάνωσε πολλές απόπειρες και σχέδια πραξικοπήματος ενάντια στην νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου που τελικά αυτό έγινε εφικτό λίγους μήνες αφότου πέθανε. Αν και κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι δεν ήταν αυτός ο ηθικός αυτουργός του.

Του πραξικοπήματος που ήταν η αφορμή να γίνει η εισβολή των Τούρκων και που για 48 και χρόνια ταλαιπωριέται η Κύπρος και ο λαός της. Τι θα παρουσιάζεται σε αυτό το μουσείο; Θα είναι ολόκληρη η ιστορία του 1955-1959; Και αυτών που δολοφόνησαν εν ψυχρών οι κουκουλοφόροι; Και οι πραγματικοί λόγοι που δολοφονήθηκαν για να αποδυναμώσουν και να φοβερίσουν την Αριστερά της Κύπρου;

Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι στη κοινότητα της Χλώρακας υπάρχουν ήδη αρκετά μνημεία για την περίοδο του 1955-1959, υπάρχει στήλη των αγωνιστών του αγώνα ‘55-’59, υπάρχει επίσης ο ανδριάντας του Γρίβα στο παραλιακό μέτωπο της κοινότητας και φυσικά το ίδιο το καΐκι σε μια αίθουσα με γραφόμενα και φωτογραφικό υλικό, πράγμα που αποδεικνύει ότι στην Χλώρακα δεν χρειάζονται άλλα μνημεία για να θυμίζουν τον ολετήρα της πατρίδας μας.

Ας σοβαρευτούμε σε αυτή τη χώρα και ας δούμε επιτέλους την ιστορία στην πραγματική της διάσταση. Ας σοβαρευτούμε σε αυτή τη χώρα και ας σταματήσουμε να βγάζουμε τον εθνικισμό μπροστά και για μερικούς ψήφους να αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο από τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν την χώρα μας.

 

Μέλος της Κ.Ε ΑΚΕΛ

PREV

Αυτά είναι τα «επιτεύγματα» της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη, Του Γιώργου Λουκαΐδη

NEXT

Να ξεφύγουμε από συντηρητικά και οπισθοδρομικά βαρίδια, Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου