Για τον θάνατο του Μιχάλη Πασιαρδή
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και πεζογράφου, Μιχάλη Πασιαρδή, ο οποίος πορεύτηκε στους δρόμους της καλλιτεχνικής δημιουργίας με απόλυτη συνέπεια και ήθος, αφήνοντας ως κληρονομιά έργο ανεκτίμητης αξίας και αισθητικής. Τα έργα του, βγαλμένα μέσα από τους αγώνες, τις θυσίες και τα όνειρα του λαού μας, πλημμυρίζουν από φως, αγάπη για την πατρίδα και τους ανθρώπους της, καλοσύνη, αλήθεια, ομορφιά και ανθρωπισμό.
Ο Μιχάλης Πασιαρδής έγραψε ποίηση, θεατρικά έργα, πεζογραφία και παρουσίαζε μέχρι πρόσφατα ποιοτικά μουσικά και προγράμματα λόγου στο Α’ Ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Εξέδωσε μεγάλο αριθμό ποιητικών συλλογών , με ποιο χαρακτηριστικές τις ποιητικές συλλογές που φέρουν τον γενικό τίτλο «Δρόμοι της Ποίησης», ενώ συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές. Ο Μιχάλης Πασιαρδής είναι ο ποιητής με τον μεγαλύτερο αριθμό μελοποιημένων τραγουδιών στην Κύπρο. Μερικά από αυτά έχουν ταυτιστεί πλήρως με τα ιστορικά γεγονότα του 1974, καθώς και με την κυπριακή παράδοση.
Τα θεατρικά έργα του Μιχάλη Πασιαρδή ανέβηκαν και ανεβαίνουν μέχρι σήμερα στις πλείστες θεατρικές σκηνές. Χαρακτηριστικά θεατρικά του έργα είναι «Η Γιαλλουρού», «Το νερόν του Δρόπη», «Μια φοράν σε ένα Χωρκόν», «Τα πεζούνια της Παρασιευκούς», «Το Γατάνιν», « Ο Θησέας στην κοιλιά του Μινώταυρου», «Τ’ αλώνια μας στους πάνω Μαχαλλάες», «Σαν νάταν Χτες». Το θεατρικό έργο «Το Νερόν του Δρόπη», με σκηνοθέτη και ηθοποιό τον αείμνηστο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, ταξίδεψε αμέσως μετά το 1974 στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην οικονομική ενίσχυση του κυπριακού λαού που αιμορραγούσε από τις συνέπειες του δίδυμου Εγκλήματος.
Στο ραδιόφωνο παρουσίασε όλη τη σημαντική δισκογραφία της κάθε εποχής, ενώ παράλληλα φιλοξένησε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών στους ραδιοθαλάμους του Α’ προγράμματος. Σημαντικές στιγμές για τον Μιχάλη Πασιαρδή αλλά και για την ιστορία του ραδιοφώνου, είναι η πρώτη πανελλήνια μετάδοση των δίσκων «Τα τραγούδια του Δρόμου» του Μάνου Λοίζου(1972), τη ζωντανή συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στην Αθήνα, με τραγούδια από το Μαουτχάουζεν (1966) και αποσπάσματα από το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Σταύρου Ξαρχάκου (1974).
Στον έντυπο τύπο διατηρούσε επί χρόνια μόνιμη στήλη σχολιάζοντας επίκαιρα αλλά και διαχρονικά θέματα. Για την συνολική του προσφορά στον Πολιτισμό τιμήθηκε μεταξύ άλλων, το 2007 , με το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης».
Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στον γιο του Κωνσταντίνο καθώς και στους οικείους του Μιχάλη Πασιαρδή.
02/05/2021