Παρανομεί η κυβέρνηση; της Μαρίας Ιωαννίδου
της Μαρίας Ιωαννίδου
Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις
Παρόλο που η μίσθωση υπηρεσιών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι σημερινό φαινόμενο, εντούτοις τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση λόγω της παγοποίησης των προσλήψεων.
Με την εκμετάλλευση της μεθόδου της μίσθωσης υπηρεσιών η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη ουσιαστικά καλύπτει τις ανάγκες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας, απαλλάσσεται ως εργοδότης από τις νομικές και συμβατικές της υποχρεώσεις –αφού πλέον αυτή η σχέση συγκαλύπτεται κάτω από το καθεστώς «αυτοεργοδότησης» που επιβάλλεται στα άτομα αυτά– και ξηλώνει τη δομή των υπηρεσιών ανοίγοντας το δρόμο για την ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Η κυβερνητική αυτή τακτική αποτελεί μια αντεργατική και ηθικά μεμπτή μορφή απασχόλησης, η οποία απορρυθμίζει την αγορά εργασίας και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς τα άτομα προσφέρουν εξαρτημένη εργασία χωρίς καμία προστασία και κανένα δικαίωμα. Παράλληλα, η ακολουθούμενη αυτή τακτική μετατρέπει τα άτομα που εργοδοτούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της μεθόδου της μίσθωσης υπηρεσιών σε υπαλλήλους «αορίστου χρόνου», προσλαμβάνοντας τους στην ουσία στη Δημόσια Υπηρεσία από το «παράθυρο», με όλους τους συνεπακόλουθους κινδύνους.
Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει άμεσα να περιοριστεί δραστικά, καθώς λαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος και δη το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί ως πρότυπο στην εφαρμογή της νομοθεσίας και ως ασπίδα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, να εκμεταλλεύεται τη μέθοδο της μίσθωσης υπηρεσιών, ενθαρρύνοντας έτσι και τον ιδιωτικό τομέα στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ ΥΕΠΚΑ και συνδικαλιστικών οργανώσεων για νομοθετική ρύθμιση των χαρακτηριστικών που ορίζουν τη μισθωτή σχέση απασχόλησης στη βάση και των κατευθυντήριων γραμμών που υπάρχουν στη Σύσταση 198 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να τερματιστεί η εκμετάλλευση των εργοδοτουμένων.