Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση ας κάνει την αυτοκριτική της για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Η κυβέρνηση ας κάνει την αυτοκριτική της για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Το ΑΚΕΛ δεν αμφισβητεί ότι η Δημόσια Υπηρεσία χρειάζεται ουσιαστική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που στόχος της πρέπει να είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων και των προβλημάτων που ομολογουμένως υπάρχουν. Για αύξηση της παραγωγικότητάς της και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας. Για εξορθολογισμό και απλοποίηση των διαδικασιών έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα.

Το πακέτο μεταρρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προέβλεπε ρυθμίσεις σε τρία κεφάλαια. Πρώτο, για το κρατικό μισθολόγιο. Δεύτερο, για την κινητικότητα στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία. Τρίτο, για τις προσλήψεις, τις αξιολογήσεις και τις προαγωγές.

Για το κρατικό μισθολόγιο, η πρόταση της κυβέρνησης ήταν να διαμορφώνεται βάσει μιας νομοθετικά κατοχυρωμένης φόρμουλας με βασικό κριτήριο το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν διαφώνησε με την ανάγκη το κρατικό μισθολόγιο να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας, τους οικονομικούς δείχτες, τη σχέση των μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρόταση, όμως, για νομοθετική ρύθμιση του κρατικού μισθολογίου καταργεί το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ελεύθερης συνομολόγησης των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων. Επεμβαίνει στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του συμβάλλεσθε για το οποίο σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα θέματα των δανείων σε τράπεζες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη. Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης και της ΠΑΣΥΔΥ, ήταν εναντίον. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η προτεινόμενη φόρμουλα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως επέμεινε να την επιβάλει γνωρίζοντας ότι όλοι είναι εναντίον. Αν αυτό δεν είναι αυταρχισμός, τι είναι;

Για την κινητικότητα: Σύστημα για την κινητικότητα, για μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων εντός της δημόσιας υπηρεσίας υπάρχει από το 2011. Το νέο στοιχείο που πρόσθεσε η κυβέρνηση είναι η μετακίνηση και απόσπαση υπαλλήλων από τον ημικρατικό τομέα στο δημόσιο τομέα και ανάποδα, καθώς και από ημικρατικό οργανισμό σε ημικρατικό οργανισμό.

Το ΑΚΕΛ, ενώ συμφωνεί με την κινητικότητα, έθεσε θέμα περιορισμού της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλων, δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για μεταφορά υπαλλήλων της CYTA στο δημόσιο για προώθηση της ιδιωτικοποίησής της. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία διάθεση να το συζητήσει.

Επειδή υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προωθηθεί το θέμα της κινητικότητας, αυτό το νομοσχέδιο δεν καταψηφίστηκε, αλλά εστάλη πίσω στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Για το σύστημα αξιολόγησης: Τα όσα πρότεινε η κυβέρνηση, δεν αλλάζουν το σύστημα που όντως νοσεί. Κάποιες προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση και κάποιες όχι. Ως σύνολο όμως δεν είναι ικανοποιητικές.

Ενώ επεκτείνονται οι γραπτές εξετάσεις, τον καθοριστικό ρόλο εξακολουθεί να τον έχει η αξιολόγηση του προϊσταμένου. Προτάσεις μας για οριζόντια αξιολόγηση και για αξιολόγηση από τα κάτω προς τα πάνω, συνάντησαν την άρνηση της κυβέρνησης.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει διαδικασία ιεραρχικής προσφυγής. Δηλαδή, αν ένας υπάλληλος δεν είναι ευχαριστημένος από την αξιολόγησή του, είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σ’ αυτόν που τον αξιολόγησε. Προτείναμε την υιοθέτηση ενός οργάνου ιεραρχικής προσφυγής, η κυβέρνηση το απέρριψε.

Η κυβέρνηση λέει ότι άνοιξαν κλειστές δομές. Αυτό που πρότεινε ήταν το μερικό άνοιγμα της κλίμακας Α13 (μόνο στη δημόσια υπηρεσία και όχι για όλες τις θέσεις). Επομένως, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι άνοιξαν δομές. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι με τα όσα πρότεινε αντιμετωπίζει τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε άλλο!

Η απόρριψη των προτάσεων της κυβέρνησης από την ολότητα σχεδόν των κομμάτων αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της αδυναμίας της κυβέρνησης να προτείνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που να καθοδηγείται όχι από σκοπιμότητες αλλά από την ανάγκη να βελτιωθεί η Δημόσια Υπηρεσία.

Η κυβέρνηση αντί να μέμφεται την Αντιπολίτευση, ας κάνει την αυτοκριτική της. Η μεταρρύθμιση της ΔΥ είναι δική της αποστολή και απέτυχε να την εκπληρώσει.

12/12/2016

PREV

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των ανάπηρων ατόμων

NEXT

Οι κυβερνώντες προεκλογικά επικαλούνται προβλήματα για το Λιμάνι Λάρνακας που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν