Το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο θα συνεχίσει τον εγκλωβισμό των προσφύγων στον μεσογειακό νότο
Η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο κάθε άλλο παρά για πανηγυρισμούς προσφέρεται. Ούτε αλληλεγγύη προς τα κράτη του μεσογειακού νότου προωθεί, ούτε και αλληλεγγύη προς όσους έχουν ανάγκη προστασίας εγγυάται. Συγκεκριμένα, το νέο Σύμφωνο:
– Διατηρεί άθικτη την ακρογωνιαία αρχή του Συστήματος του Δουβλίνου που ορίζει ως υπεύθυνο κράτος-μέλος για κάθε αιτητή το πρώτο κράτος άφιξής του στην ΕΕ. Με άλλα λόγια οι πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στην ΕΕ θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στις χώρες του μεσογειακού νότου, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
– Αποτυγχάνει να εισάγει αυτό που εδώ και χρόνια ζητά η Αριστερά στην Ευρώπη αλλά και κράτη όπως η Κύπρος: εγκαθίδρυση ενός συστήματος κατανομής και φιλοξενίας των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός. Αντίθετα, το νέο Σύμφωνο θα επιτρέπει σε κράτη-μέλη να μην αναλαμβάνουν κανένα μερίδιο ευθύνης στην φιλοξενία προσφύγων και να εξαγοράζουν αυτή την υποχρέωση πληρώνοντας τα κράτη πρώτης άφιξης σε χρήμα ή είδος.
– Αυξάνει την εξάρτηση της ΕΕ από τρίτα κράτη όπως η Τουρκία και η Λιβύη, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τον έλεγχο των συνόρων της. Η εμπειρία από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταδεικνύει πώς ο Ερντογάν εκβίαζε τα ευρωπαϊκά κράτη με το προσφυγικό, την ώρα που λάμβανε και λαμβάνει πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.
– Συρρικνώνει το πλαίσιο προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζει το δίκαιο του ασύλου καθώς και οι πολυδιαφημισμένες ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για περισσότερη καταστολή σε βάρος των προσφύγων, ένα μείγμα που θα ενισχύσει τη δράση των διακινητών και των δουλεμπόρων και θα πολλαπλασιάσει τις θαλάσσιες τραγωδίες.
Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το νέο Σύμφωνο που οδηγείται προς έγκριση τους επόμενους μήνες, δεν δίνει λύσεις για κράτη όπως η Κύπρος στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, σε ορισμένες δε πτυχές αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση.
28.12.2023