Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία για το Κυπριακό

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία για το Κυπριακό

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 4 και 5 Οκτωβρίου με τίτλο «Κυπριακό:  ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε μεν στη χρονιά που συμπληρώνεται μισός αιώνα κατοχής και διαίρεσης του νησιού μας, αλλά πρωτίστως, είχε ως αντικείμενο το παρόν και το μέλλον του Κυπριακού.

Πολιτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- κατέθεσαν απόψεις, εισηγήσεις και διαφορετικές οπτικές γύρω από το Κυπριακό και κρίσιμα ζητήματα όπως: η θέση του Κυπριακού στην εποχή και στον κόσμο σήμερα, το κομβικό θέμα της πολιτικής ισότητας απέναντι στην αξίωση του Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και βέβαια, το ερώτημα πώς να διανύσουμε το τελευταίο μίλι για τη λύση και την επανένωση. Ο πλούσιος διάλογος που έγινε είχε βέβαια ως κοινό παρονομαστή τη μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο οριστικοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου κάτι που θα σημάνει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας για το νησί και τον λαό μας.

Το ΑΚΕΛ αισθανόμενο την ευθύνη και το χρέος έναντι της πατρίδας και του λαού μας δεν αρκείται σε διαπιστώσεις αλλά καταθέτει προτάσεις για διάρρηξη του σημερινού αδιεξόδου. Στο Συνέδριο, ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ανέλυσε εκτενώς την πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό που βασίζεται σε τέσσερεις άξονες.

–        Πρώτον, συνεχή υπόμνηση προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ε/κ πλευρά παραμένει συνεπής και αμετακίνητη στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως συγκεκριμενοποιήθηκε με τις σχετικές συγκλίσεις.

–        Δεύτερο, την επιμονή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, με διαφύλαξη όλων των συγκλίσεων.

–        Τρίτο, τη διαμόρφωση μιας ισχυρής θετικής ατζέντας με δημιουργία κινήτρων προς την Τουρκία καθώς και προς την τ/κ κοινότητα με στόχο την επάνοδό τους στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020 με επίκεντρο τα θέματα της ενέργειας η οποία αναλύθηκε εκτενώς στο Συνέδριο.

–        Τέταρτο, την εφαρμογή μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος της τ/κ κοινότητας, για επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και για ενίσχυση των σχέσεων της με την ΕΕ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για το Κυπριακό, εργαζόμενο με συνέπεια για ανοίξει ο δρόμος για τη λευτεριά, την επανένωση και την ειρήνη στον τόπο μας.

07.10.2024

PREV

Εισαγωγή Τουμάζου Τσιελεπή, νομικού–διεθνολόγου στη θεματική ενότητα: Πολιτική Ισότητα Vs Κυριαρχική Ισότητα

NEXT

Συνάντηση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ