Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να σκεφτούμε όλοι πολύ πιο σοβαρά τι απαιτεί το συμφέρον της χώρας και του λαού μας

Να σκεφτούμε όλοι πολύ πιο σοβαρά τι απαιτεί το συμφέρον της χώρας και του λαού μας

Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ με το τέλος της συνάντησης με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Mr Matthew Kidd

Με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά από την απόφαση του κ. Ακκιντζί να μην παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις αλλά και μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η έκκληση που απευθύνω και στους δύο ηγέτες είναι να αποφεύγουν δηλώσεις για μερικές μέρες, να ηρεμήσουν τα πράγματα και να σκεφτούμε όλοι πολύ πιο σοβαρά τι απαιτεί το συμφέρον της χώρας και του λαού μας. Η δική μας πεποίθηση είναι ότι το συμφέρον της χώρας και του λαού δεν εξυπηρετείται με την διακοπή των διαπραγματεύσεων. Έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, όσο ελάχιστα και να είναι αυτά, για να οδηγήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Διαφορετικά οι συνέπειες σε βάρος της χώρας μας θα είναι αρνητικότατες. Είναι θέμα χρόνου να εξελιχτούν τα πράγματα με ένα αρνητικό τρόπο.

Η έκκληση μας λοιπόν, και προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά θα επαναλάβω και προς τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, είναι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Να σκεφτούμε που οδηγείται ο τόπος εάν και εφόσον δεν καταφέρουμε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών. Να θέσουμε πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου και του λαού και όχι τα οποιαδήποτε μικροκομματικά συμφέροντα και τις όποιες επιδιώξεις ενδεχομένως ο καθένας μπορεί να έχει για τις επόμενες Προεδρικές εκλογές. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση στο Κυπριακό. Διαφορετικά θα έχουμε προσφέρει την χειρότερη υπηρεσία ο καθένας μας στην Κύπρο και το λαό μας.

Μπορεί να ήταν μια ίσως πολύ καλή πρόφαση η απόφαση της Βουλής, από πολλούς χαρακτηρίστηκε και από τον Πρόεδρο ως λανθασμένη, ωστόσο ταυτόχρονα πολλοί λένε ότι αν δεν ήταν αυτό θα αναζητείτο κάτι άλλο από τουρκικής πλευράς και διερωτώμαι αν το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν βαθύτερα αίτια.

Η άποψη μου είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα από μόνο του δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τη συμπεριφορά και τη στάση του κ. Ακκιντζί. Σίγουρα υπάρχουν βαθύτερα αίτια. Βαθύτερα αίτια δεν υπάρχουν μόνο στην πλευρά της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπάρχουν και ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους. Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι κάποιοι ήθελαν πάση θυσία να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις και όλες οι ενέργειες τους στόχευαν σε αυτή την κατεύθυνση. Υπερβολική, απαράδεκτη η θέση του κ. Ακκιντζί, σίγουρα υπάρχουν βαθύτερα αίτια επαναλαμβάνω, αλλά σίγουρα η δική μας πλευρά δεν είναι αμέτοχη ευθυνών για όλες αυτές τις εξελίξεις. Υπάρχουν προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όποιος δεν τα βλέπει είτε εθελοτυφλεί είτε δεν λέει την αλήθεια. Για αυτό εμείς είχαμε προτείνει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία κατά την άποψη μας θα μπορούσε να συμβάλει να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βέβαια τώρα αυτή η πρόταση έχει ξεπεραστεί. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό και η έκκληση που απευθύναμε από την πρώτη στιγμή στον κ. Ακκιντζί, οι συζητήσεις οι οποίες έχουμε με τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, στοχεύουν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Να σταλούν μηνύματα και προς τους δύο ηγέτες ότι, ανεξάρτητα από το μερίδιο ευθυνών που έχει ο καθένας για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, να προσπαθήσουν και οι δύο να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Και τότε θα επικεντρωθούμε το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δέχεστε πυρά ως ΑΚΕΛ ότι στη ζυγαριά των ευθυνών τις μοιράζετε σχεδόν στον ίδιο βαθμό, τόσο στη δική μας πλευρά όσο και για την άλλη πλευρά.

Να πω ότι δεν μπήκαμε σε καμία περίπτωση στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και ούτε θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Θα το επαναλάβω όμως για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν θεωρούμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Δεν είναι η ώρα για αυτές τις συζητήσεις όμως. Επαναλαμβάνω ότι τώρα η προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο κ. Κιττ τι σας έχει πει σε σχέση με την κατάσταση; Πως βλέπει η Βρετανία αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεδομένου ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διάσκεψη για την Κύπρο όπως έχουν τα πράματα.

Αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να μιλώ εκ μέρους του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, είναι καλύτερα να απευθυνθεί το ερώτημα στον ίδιο. Σίγουρα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράματα.

Τις ευθύνες του προέδρου τις βλέπετε μόνο σε ότι αφορά το χειρισμό του τι ψήφησε η Βουλή;

Είπα προηγουμένως ότι δεν θα μπω σε αυτό το παιχνίδι αυτή τη στιγμή. Νομίζω να επικεντρώσουμε την προσοχή μας για το πώς επαναρχίζει ο διάλογος. Εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε οι πάντες. Όσοι ειλικρινά και πραγματικά θέλουν λύση στο Κυπριακό. Και αυτό το λέω και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Και για μένα προσωπικά και για όλους. Και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τους υπόλοιπους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκέφτεται τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές;

Είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, όπως επίσης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Τώρα εάν αυτό τον επηρεάζει στο πως χειρίζεται τα θέματα του Κυπριακού θα φανεί στην εξέλιξη των πραγμάτων.

Θα πω το εξής. Επειδή ξέρω ότι θα δεχτώ επιθέσεις για αυτά που λέω. Ρωτήστε τον απλό κόσμο στο δρόμο να σας πει ποια είναι η αίσθηση του. Κατά πόσο κάποια πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αναστασιάδη, έχουν ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία. Νομίζω η απάντηση τους θα φωτίσει πάρα πολύ τα πράγματα.

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γενεύη η Τουρκία έμεινε μόνη της στο θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων κλπ και ότι γι’ αυτό, με βάση και τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς προχθές, έθεσε τα θέματα των τεσσάρων ελευθεριών κλπ σε μια προσπάθεια να ξεφύγει. Συμμερίζεστε την άποψη που λέει ότι η απόφαση της Βουλής συνέβαλε στο να βγει από τη γωνιά την Τουρκία;

Πρώτα να πω ότι εμείς δεν περιμέναμε τη συνάντηση στη Γενεύη για να εκτιμούμε ότι η Τουρκία στα ζητήματα των εγγυήσεων δεν είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει χώρα και πολιτικά πρόσωπα, λογικά και αντικειμενικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την τουρκική θέση σε ότι αφορά της εγγυήσεις. Και αυτό το βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, όχι μετά από τη  Γενεύη. Αυτό πάντοτε υπήρχε. Και είναι για αυτό το λόγο που εμείς επιμένουμε ότι δεν θα πρέπει να αγχωνόμαστε και να θέλουμε να έχουμε χαρτιά στα χέρια μας όταν θα συζητήσουμε για τα ζητήματα ασφάλειας. Έχουμε πολλά επιχειρήματα εκεί, για να πείσουμε για την ορθότητα της δικής μας άποψής. Τώρα από εκεί και πέρα ποιες είναι οι σκοπιμότητες της τουρκικής πλευράς ή ποιες είναι οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματα του. Είναι προφανές ότι η κάθε πλευρά επεδίωκε αν και εφόσον δεν θα υπήρχε διάλογος, να επιρρίψει την ευθύνη για την διακοπή ή τον τερματισμό στην άλλη πλευρά. Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ πρόωρο να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Πρώτα να προσπαθήσουμε να ζωντανέψουμε ξανά τη διαδικασία και αν δεν τα καταφέρουμε τότε θα έχουμε χρόνο να εμπλακούμε στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

23/02/2017

PREV

Οι πολιτικοί ηγέτες, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού οδηγείται ο τόπος χωρίς λύση του Κυπριακού

NEXT

Είναι καιρός η κυβέρνηση να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και να αλλάξει προτεραιότητες