Αναγκαία η δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας για όλα τα Ιατροσυμβούλια
Δηλώσεις Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής
Σε σχέση με το αυτεπάγγελτο θέμα που συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Εργασίας να θυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία, με βάση την οποία οι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας, μέσω του ΕΕΕ, δεν καλούνται για επαναξιολόγηση από το Ιατροσυμβούλιο, νοουμένου ότι η αναπηρία τους κρίνεται ως μόνιμη ή μη αναστρέψιμη.
Το θέμα το οποίο ενέγραψε ο συνάδελφος βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είχε ως στόχο την ανάδειξη της ανάγκης καταρτισμού και δημοσίευσης ενός καταλόγου, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι μόνιμες ή μη αναστρέψιμες αναπηρίες για σκοπούς διαφάνειας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.
Την ίδια ώρα οι παραδοχές και από το ίδιο το Υπουργείο, για την ανάγκη αλλαγών στη νομοθεσία, αλλά και για αναβαθμίσεις/ αλλαγές στα πρωτόκολλα αξιολόγησης, καθώς και οι καταγγελίες που ακούστηκαν από τους εκπροσώπους του κινήματος των αναπήρων για προβλήματα στη σύνθεση των ιατροσυμβουλίων και τις ειδικότητες των αξιολογητών. αλλά και για τις χρονοβόρες διαδικασίες, επιβεβαιώνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος να ισχύει για την λειτουργία όλων των ιατροσυμβουλίων, είτε αυτά προβλέπονται μέσα από σχέδια του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε μέσα από νομοθεσίες. Ένας Κώδικας, ο οποίος να συμφωνηθεί με το αναπηρικό κίνημα και να είναι δεσμευτικός για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί τον Ιούνιο στα πλαίσια της συζήτησης για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα ΑμεΑ, συμβατό με τις πρόνοιες τη Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Άτομα με Αναπηρίες.
31/05/2022