Νέες αποκαλύψεις Ρέιντερς για καταχρηστικές ρήτρες: Τελευταία προειδοποίηση Κομισιόν προς Κ.Δ
Απαντώντας σε ερώτηση που είχαμε απευθύνει, τον Οκτώβριο του 2020, στην Κομισιόν, σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες και την παραβίαση του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη, ο Επίτροπος Ρέιντερς μας αποκάλυψε πως, ήδη, από το 2013 η Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, επειδή διαπίστωσε ότι οι κυπριακές αρχές δεν εφάρμοζαν αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή οδηγία 93/13/ΕΟΚ.
Ο Επίτροπος, μάλιστα, υπέδειξε:
- τη σημασία του δικαιώματος του εθνικού δικαστηρίου να εξετάζει, ακόμη και αυτεπαγγέλτως, τον ενδεχόμενο καταχρηστικό χαρακτήρα των συμβατικών ρητρών
- και τη δυνατότητα λήψης προσωρινών μέτρων για τη διακοπή ή την αναστολή της εκτέλεσης σε βάρος του καταναλωτή.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η Κύπρος, δεν έχει, ακόμη, καταθέσει νομοσχέδιο για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία 93/13/ΕΟΚ, παρόλο που η όξυνση της οικονομικής κρίσης, λόγω πανδημίας, έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και η μέγγενη των εκποιήσεων επικρέμεται πάνω από εκατοντάδες οικογένειες βιοπαλαιστών. Διαπιστώνοντας, λοιπόν, έλλειψη ουσιαστικής ανταπόκρισης εκ μέρους της Κύπρου, ζητήσαμε διευκρινίσεις από την Κομισιόν αναφορικά με το πώς θα διασφαλιστεί η δυνατότητα των εθνικών δικαστηρίων, στην Κύπρο, να εξετάζουν τον καταχρηστικό χαρακτήρα μιας ρήτρας και πώς θα προστατευτούν οι πολίτες από τις καταχρηστικές ρήτρες.
Ο Επίτροπος Ρέιντερς, επανήλθε, ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, υπογραμμίζοντας τα εξής:
- H Κομισιόν απηύθυνε, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπροσύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.
- Hκύρια ανησυχία της Κομισιόν είναι πως οι αποφάσεις της κυπριακής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σχετικά με καταχρηστικές ρήτρες δεν είναι δεσμευτικές και δεν εφαρμόζονται στην πράξη ούτε από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.
- HΚύπρος δεν παρέχει επαρκή και αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της συνεχιζόμενης χρήσης καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις που συνάπτονται με καταναλωτές.
Κλείνοντας, ο Επίτροπος Ρέιντερς τονίζει πως η Κομισιόν διερευνά, επίσης, νέες καταγγελίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 93/13/ΕΟΚ στην Κύπρο. Επίσης, μας παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2021, η οποία μεταξύ άλλων, υποδεικνύει τα εξής: «Η Κύπρος έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.» (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/inf_21_441)
09.03.2021