Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών: Το κράτος επιβάλλεται να επενδύσει στην πρόληψη
Η 26η Ιουνίου έχει επιλεγεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με στόχο την ανάδειξη των σοβαρών επιπτώσεων που έχει η χρήση ουσιών στα άτομα, τη δημόσια υγεία, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Το ιδιαίτερο φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού “The evidence is clear: invest in prevention” αναδεικνύει δύο πλευρές της αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Από τη μια την ανάγκη η πολιτική για τις εξαρτήσεις να βασίζεται σε τεκμηρίωση και από την άλλη το μεγάλο κενό που παρουσιάζεται παγκοσμίως στην πρόληψη.
Όπως αναγνωρίζει τόσο η Κυπριακή Εθνική Στρατηγική, όσο και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική, το φαινόμενο των εξαρτήσεων είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό, πολυδιάστατο και πολύ-παραγοντικό πρόβλημα. Συνεπώς πολυδιάστατη πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του. Χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων πρόληψης, θεραπείας, μείωσης της βλάβης, κοινωνικής στήριξης και μείωσης της προσφοράς. Ωστόσο είναι φανερό, όπως αναδεικνύει γλαφυρά ο ΟΗΕ, ότι η παγκόσμια κοινωνία επιλέγει να μην επενδύει ικανοποιητικά στην πρόληψη. Παρατηρείται μια συνεχής υποχώρηση στις επενδύσεις σε ουσιαστικά προληπτικά μέτρα και παρεμβάσεις, ενώ αναδεικνύεται ως πανάκεια η αύξηση στις δαπάνες για καταστολή.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην Κύπρο όπου ακόμη και η έρευνα για το κοινωνικό κόστος των παράνομων ουσιών, η οποία αναδείκνυε την τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα σε πρόληψη και καταστολή, έγινε για τελευταία φορά το 2020. Προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός αυτής της καθυστέρησης, εάν ληφθεί υπόψη ότι η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τον αριθμό των προληπτικών προγραμμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, ενώ συνεχίζεται η ελλειμματική προσφορά από το κυπριακό κράτος υπηρεσιών απεξάρτησης από το αλκοόλ. Την ίδια στιγμή, η αποτοξίνωση συνεχίζει να προσφέρεται σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις, ενώ τα θέματα ικανοποιητικού χειρισμού περιστατικών συννοσηρότητας παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σημειώνουμε τέλος την απαράδεκτη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί για την ενίσχυση των προγραμμάτων υποκατάστασης με την προσθήκη της μεθαδόνης, η οποία έχει επιτέλους ξεκινήσει πιλοτικά, μετά από τέσσερα χρόνια από τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Η Κύπρος, δυστυχώς, δεν υστερεί μόνο όσον αφορά την πολιτική για τις παράνομες ουσίες. Η εικόνα όσον αφορά στη σχέση των παιδιών και γενικότερα των ανήλικων με τις νόμιμες ουσίες, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο, αλλά και η ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια είναι εξίσου ανησυχητική. Συνεπώς επείγει να διαμορφωθεί πολιτική ολιστικής διαχείρισης και αυτών των θεμάτων, η οποία να απαντά σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, πέραν της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για να εφαρμόσει την Εθνική Στρατηγική, όμως θα ασκεί και κριτική όταν παρουσιάζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδιαφορία στο χειρισμό των σοβαρών αυτών ζητημάτων. Πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των ατόμων με διαταραχή χρήσης ουσιών, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και πάνω απ’ όλα των παιδιών και των νέων μας.