Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Julian Assange
Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος με θέμα την κράτηση του Julian Assange και τον αντίκτυπο της στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι η προηγούμενη κράτηση του Julian Assange και η δίκη του με βάση την κατηγορία της κατασκοπείας αναμφισβήτητα συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ερευνητικής δημοσιογραφίας σε διεθνές επίπεδο. Όταν ένα άτομο διώκεται για τη δημοσίευση πληροφοριών που αποκαλύπτουν κρατικές αυθαιρεσίες, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, βασανιστηρίων, αυθαίρετης κράτησης και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλήττεται η ίδια η ουσία της δημοκρατίας, τόνισε ο βουλευτής.
Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε εξάλλου ότι βασικό εργαλείο των ερευνητικών δημοσιογράφων, οι οποίοι συχνά διακινδυνεύουν τη ζωή και την ελευθερία τους για να είναι σε θέση να προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση, είναι η δυνατότητά τους να δημοσιεύουν ευαίσθητες πληροφορίες. Συναφώς, η υπόθεση Assange, υπογράμμισε ο βουλευτής, δημιουργεί ένα άκρως ανησυχητικό προηγούμενο για δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις επειδή έπραξαν το δημοσιογραφικό τους καθήκον.
Εξάλλου, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, με τη φίμωση της αμερόληπτης και υπεύθυνης δημοσιογραφικής ενημέρωσης και τη συγκάλυψη καταγγελιών περί κρατικής αυθαιρεσίας, στέλνεται στην πραγματικότητα ένα σαφές μήνυμα ότι αυτοί που τιμωρούνται είναι όσοι αποκαλύπτουν κυβερνητικά εγκλήματα και όχι εκείνοι που τα διαπράττουν. Συναφώς, τέτοιες ενέργειες αποθαρρύνουν δημοσιογράφους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς από το να δημοσιεύουν θέματα δημόσιου συμφέροντος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτολογοκρισία, να υπονομεύεται η δυνατότητα των ενημερωμένων πολιτών να καθιστούν τις κυβερνήσεις τους υπόλογες για τις πράξεις και παραλείψεις τους και, εν τέλει, να διαβρώνονται τα ίδια τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών.
Ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε τέλος ότι η δυνατότητα αποκάλυψης της διαφθοράς και των αυθαιρεσιών και εκτροπών των κυβερνητικών πράξεων είναι απαραίτητη στον αγώνα για κοινωνικό κράτος, δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η υπόθεση του Julian Assange, επομένως, ανέφερε, απηχεί τις ευρύτερες προσπάθειές της ΚΣΣΕ για προστασία των δημοκρατικών θεσμών, και κυρίως του δικαιώματός των πολιτών να ασκούν ενημερωμένη κριτική σε όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας.