Ανακοίνωση για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό
Δεκαετίες μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2142(1966) από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, οι φυλετικές διακρίσεις και ο ρατσισμός – στις διάφορες εκφάνσεις τους – συνεχίζουν να απειλούν τη ζωή και να περιορίζουν τις ευκαιρίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι έκτοτε έχει οικοδομηθεί ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο διεθνώς και πολλοί αντιρατσιστικοί νόμοι και πρακτικές έχουν υιοθετηθεί από τα κράτη της διεθνούς κοινότητας, δυστυχώς το απάνθρωπο ιδεολόγημα της λεγόμενης «φυλετικής ανωτερότητας» δεν έχει εξαλειφθεί. Αντίθετα, η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς και νεοφασιστικών σχημάτων, καθώς επίσης και η αυξανόμενη προσχώρηση ισχυρών κρατών σε πολιτικές νεοαποικισμού, σηματοδοτούν την ανάγκη για εντατικοποίηση των προάσπισης της ισότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.
Οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συγκρούσεις, η πολυποίκιλη εκμετάλλευση του αναπτυσσόμενου κόσμου και η κλιματική κρίση ως απότοκα μιας παρακμάζουσας διεθνούς τάξης πραγμάτων, εντείνουν τις αντιθέσεις και επιτείνουν την άνιση μεταχείριση εκατομμυρίων ανθρώπων σπρώχνοντας τους στη μετανάστευση και την προσφυγιά. Καθιστώντας τους αντιμέτωπους με περαιτέρω εξαθλίωση, με σύγχρονες μορφές δουλείας και εκμετάλλευσης, με την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, με τον κοινωνικό και θεσμικό ρατσισμό που ανατροφοδοτούν με τις πολιτικές και τη μισαλλόδοξη ρητορική τους δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις. Τα μισάνθρωπα ιδεολογήματα που καλλιεργεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου καθώς επιδίδεται στην γενοκτονία των Παλαιστινίων και την αποστέρηση κάθε ανθρωπίνου δικαιώματός τους, καθώς και η υποκριτική στάση σειράς κυβερνήσεων, αποτελούν την πλέον φρικαλέα απόδειξη των τραγικών συνεπειών του ρατσισμού για την ανθρωπότητα.
Στην Κύπρο, η παρούσα κυβέρνηση παρά τη διαφοροποίηση στο ύφος και τη ρητορική, αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές διαφορετικές από την προηγούμενη. Παρά τις δεσμεύσεις της δεν έχει προχωρήσει σε μετακίνηση των συρματοπλεγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό/προσφυγικό μόνο μέσα από την οπτική της καταστολής, των απελάσεων και της μηχανιστικής εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Αρνήθηκε να προβλέψει στο νόμο για το νέο Υφυπουργείο Μετανάστευσης δομές και λειτουργίες που να υπηρετούν την ομαλή συμπερίληψη και ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία. Έχει συμπλεύσει με τη συνέχιση της εφαρμογής του συστήματος του Δουβλίνου και την υιοθέτηση του Νέου Συμφώνου της ΕΕ, το οποίο δεν υιοθετεί την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και συνεχίζει να στηρίζει τις παράνομες απωθήσεις στη θάλασσα που αποδεδειγμένα έχουν οδηγήσει σε τραγική κατάληξη χιλιάδες ανθρώπους.
Τα ρατσιστικά πογκρόμ στη Χλώρακα και στη Λεμεσό μόλις πριν από μερικούς μήνες και τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, των αρμοδίων Υπουργών και της ηγεσίας της Αστυνομίας κατέδειξαν δυστυχώς όχι μόνο αδυναμίες αλλά και το μέγεθος του θεσμικού ρατσισμού που συντηρείται στην Κύπρο. Όπως εκφράστηκε εξάλλου μέσα και από την αδιαφορία των αρμοδίων για την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της ΚΙΣΑ, όπως δηλούν και οι ρατσιστικές επιθέσεις απέναντι σε Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
Το ΑΚΕΛ απέναντι σε πολιτικές νομικά καταδικαστέες, ηθικά ανυπόστατες και κοινωνικά επικίνδυνες, που στιγματίζουν την κοινωνία μας και μας στρέφουν πίσω στις εποχές του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας, θα συνεχίσει να τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών και της δράσης του. Θα συνεχίσει ακούραστα και αταλάντευτα, μαζί με κάθε προοδευτική δύναμη σε τοπικό, πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, να παλεύει ενάντια σε κάθε δόγμα «φυλετικής ανωτερότητας», για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων και την κατίσχυση της ισότητας και του απόλυτου σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων στη δημόσια και ιδιωτική ζωή.
20.03.2024