Η επιστήμη έκανε άλματα για τον HIV, αλλά τα συστήματα υγείας, οι νομοθεσίες και οι αντιλήψεις έμειναν στο παρελθόν
Δήλωση Γιώργου Κουκουμά, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών
Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από εισήγηση των βουλευτών του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων. Με την ευκαιρία αυτή χρειάζεται να ακουστεί ξανά ότι η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια στον τομέα του HIV.
- Η επιστήμη μίλησε και μίλησε αμετάκλητα ότι ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή.
- Η επιστήμη κατάφερε επίσης να εγγυηθεί ότι όταν ένα άτομο με HIV ακολουθεί αντιρετροϊκή αγωγή και περίθαλψη δεν μεταδίδει τον ιό.
- Η επιστήμη κατάφερε επίσης να διασφαλίσει ένα κανονικό προσδόκιμο ζωής και μια συγκρίσιμη ποιότητα ζωής για τα οροθετικά άτομα, ενώ παγκοσμίως έχουν μειωθεί δραστικά οι μολύνσεις.
Για αυτό, είναι διπλά δυστύχημα ότι ενώ από τη μια η επιστήμη κάνει άλματα, από την άλλη τα συστήματα υγείας μένουν πίσω. Οι κρατικές νομοθεσίες και πρακτικές μένουν αγκυλωμένες στο παρελθόν. Οι κοινωνικές αντιλήψεις μένουν ακόμα βασισμένες σε απάνθρωπες προκαταλήψεις σε βάρος των οροθετικών ατόμων, οι οποίες άλλωστε δεν βασίζονται στα δεδομένα και στα επιτεύγματα της επιστήμης.
Σήμερα στη συζήτηση έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες.
- Πρώτα και κύρια είναι το ζήτημα της στελέχωσης της Γρηγορίου Κλινικής. Σήμερα, η Γρηγόριος Κλινική αντί να έχει τουλάχιστον δύο γιατρούς έχει μόνο ένα, ο οποίος μάλιστα σε μερικούς μήνες θα συνταξιοδοτηθεί. Επείγει απόλυτα να διασφαλιστεί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, να αναβαθμιστεί η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή και φαρμακευτική αγωγή και να διασφαλιστεί η χορήγηση της από τα νοσοκομεία όλης της Κύπρου και όχι μόνο από το νοσοκομείο Λάρνακας.
- Απαιτείται ακόμα να επαναξιολογηθούν όλες οι νομοθεσίες και τα διατάγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, ένεκα αναχρονιστικών διατάξεων, θυματοποιούν τα οροθετικά άτομα, με διακρίσεις που αφορούν στην εργασία και στην εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατό το κυπριακό κράτος να έμεινε με τις αντιλήψεις της δεκαετίας του 1980 σε ό,τι αφορά τον ιό HIV.
- Ζήτημα προτεραιότητας είναι επίσης η ανάγκη αναθεώρησης του επιδόματος των 300 ευρώ που δίνεται στα οροθετικά άτομα ως κίνητρο για να συνεχίζουν την αντιρετροϊκή αγωγή τους. Αυτό το επίδομα είναι προφανώς ανεπαρκές για να καλύψει τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των ατόμων τα οποία βιώνουν, όχι τις συνέπειες του ιού αλλά, τις συνέπειες των προκαταλήψεων για τον ιό, που αφήνουν κόσμο στην ανεργία, στο κοινωνικό περιθώριο και την εξαθλίωση.
ΑΚΕΛ: Αναγκαιότητα η δωρεάν νομική αρωγή σε θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ ενεγράφη σήμερα για αυτεπάγγελτη εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών το θέμα: «Η ανάγκη παραχώρησης δωρεάν νομικής αρωγής σε θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας».
Για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας χρειάζεται να γνωρίζει κάθε θύμα ότι από την πρώτη στιγμή που θα προχωρήσει σε καταγγελία θα έχει πραγματική νομική στήριξη, σε κάθε δυνατό επίπεδο. Είναι ευθύνη του κράτους να το διασφαλίσει αυτό εκσυγχρονίζοντας το πλαίσιο της Νομικής Αρωγής, με κατεύθυνση να ενθαρρύνει και να στηρίξει θύματα έμφυλης βίας, αλλά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να απεγκλωβιστούν από το περιβάλλον βίας και κακοποίησης.
04/04/2022