Παρέμβαση Γιώργου Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ με θέμα τη λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία
Στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαϊδης μίλησε για το θέμα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία. Όπως ανέφερε, η Κύπρος μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), δεν δίστασε να καταδικάσει το πραξικόπημα και την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμης κυβέρνηση στην Τουρκία που επιχειρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία εδώ και 42 χρόνια.
Ο κ. Λουκαϊδης υποστήριξε ότι ήταν καλά γνωστό ότι τυχόν επικράτηση του πραξικοπήματος θα σήμαινε περαιτέρω αυταρχισμό, βάρβαρη καταστολή για το λαό, διακυβέρνηση της χώρας με διατάγματα, φυλακίσεις πολιτών και εκλεγμένων αξιωματούχων, φίμωση του Τύπου και επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Δυστυχώς, είπε, αυτά συμβαίνουν και σήμερα που δεν επικράτησε το πραξικόπημα και μάλιστα σε βάρος κομμάτων και προσώπων στην Τουρκία που από την αρχή καταδίκασαν το πραξικόπημα, όπως για παράδειγμα η ηγεσία του Φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαϊδης εξήγησε ότι το το κυβερνών κόμμα αντί δημοκρατικής απάντησης που να αναιρεί τις αιτίες που ακόμη επιτρέπουν την εκδήλωση πραξικοπημάτων στην Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της περαιτέρω εμβάθυνσης των ελλειμμάτων στην δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, στο κράτος δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικότερα, σημείωσε, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνεχίζεται εδώ και οκτώ μήνες επιτρέποντας στις τουρκικές αρχές να αναστέλλουν ελευθερίες και δικαιώματα, να διεξάγουν μαζικές διώξεις που ισοδυναμούν με πογκρόμ σε βάρος αντιπάλων ή θεωρούμενων αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν. Βουλευτές, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, ακαδημαϊκοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ακτιβιστές, πολίτες διώκονται ή/και φυλακίζονται κατά χιλιάδες. Κοινωνικές οργανώσεις, εφημερίδες και ΜΜΕ τίθενται υπό απαγόρευση.
Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε ακόμα στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία που αξιοποιείται προκειμένου να εμπεδωθεί η καταστολή και η φίμωση. Εξαιρετικά ανησυχητική παραμένει και η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, είπε, όπου οι κατ’ οίκον περιορισμοί, οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι αιματηρές αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Μιλώντας στη συνέχεια για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Κύπριος βουλευτής υποστήριξε ότι αυτό ανέδειξε ακόμα πιο έντονα, τις βαθύτατες κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό της χώρας ενώ το αποτέλεσμα του για υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την ίδια την προοπτική του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.
Ο κ. Λουκαϊδης συνέστησε στην Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος του ΣτΕ, να εισακούσει τις συστάσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο Ψηφίσματος της ΚΣΣΕ. Πρωτίστως όμως υπογράμμισε, θα πρέπει η Τουρκία να εισακούσει τον ίδιο το λαό της, μεγάλη μερίδα του οποίου υφίσταται μια ασφυκτική καταπίεση η οποία νομοτελειακά οδηγεί σε επικίνδυνη, εκρηκτικού χαρακτήρα πόλωση. Η κυβέρνηση της Τουρκίας, ανέφερε ακόμα, επιβάλλεται να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους βουλευτές και δημοσιογράφους. Θα πρέπει επίσης, υποστήριξε, να αποκατασταθεί η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα, να αναθεωρηθεί η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, να τερματιστεί η ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας, να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και να μην επαναφερθεί στη θανατική ποινή, αφού κάτι τέτοιο συγκρούεται με την ίδια την ιδιότητα του μέλους του ΣτΕ.
Μέχρις ότου υλοποιηθούν τα πιο πάνω μέτρα και η Τουρκία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος του ΣτΕ, ο κ. Λουκαϊδης, υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκ νέου υπό καθεστώς παρακολούθησης από την ΚΣΣΕ.
Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαϊδης, εξέφρασε την αλληλεγγύη τους προς τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, τους δημοκρατικούς πολίτες, το εργατικό κίνημα, τους αγωνιζόμενους Κουρδους και όλους όσους στο εσωτερικό της Τουρκίας δίνουν ένα ηρωϊκό αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στην πατρίδα τους.