Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας και τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας και τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ

 

Η σημερινή συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας και τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που έγινε στο Προεδρικό στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια, στην έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής αλλά και μία σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία άμεσα επηρεάζουν το κόστος ζωής των ανθρώπων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στη σημερινή συνάντηση εξετάσαμε περαιτέρω τα ζητήματα της έλευσης φυσικού αερίου. Είναι διαπίστωση του ΑΚΕΛ, την οποία μεταφέραμε και στην Υπουργό για να το συζητήσουμε, ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Δεν είναι σήμερα που διαπιστώνουμε αυτό το θέμα. Το θέσαμε πάρα πολλές φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και σε συναντήσεις που είχαμε με το αρμόδιο υπουργείο και με τον προηγούμενο υπουργό και με την νυν υπουργό.

Σημειώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στο ζήτημα της ετοιμασίας των υποδομών για το θέμα του Φυσικού Αερίου, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία της απελευθέρωσης της ανταγωνιστικής αγοράς και όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι έχουν κόστος πάνω στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί η Κύπρος πληρώνει ψηλό κόστος για τους ρύπους. Αν ήμασταν πιο μπροστά τώρα δεν θα πληρώναμε τόσα πολλά λεφτά για τους ρύπους.

Σημειώνουμε λοιπόν τη καθυστέρηση και ζητούμε από την κυβέρνηση όπως διασφαλίσει πως όλα αυτά τα οποία έχουν σχεδιαστεί θα γίνουν, έστω και με καθυστέρηση. Την ίδια ώρα ζητούμε από την κυβέρνηση να πάρει κάποια ανακουφιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ψηλό κόστος του ηλεκτρισμού, που ασφαλώς εν μέρει οφείλεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων διεθνώς αλλά την ίδια ώρα οφείλεται και στο γεγονός ότι πληρώνουμε ρύπους. Επαναλάβαμε λοιπόν, την πρότασή μας προς την Υπουργό για την κατάργηση του τέλους για την προώθηση των ΑΠΕ που υπάρχει στους λογαριασμούς του ρεύματος και τα οποία κονδύλια μπορούν να αντληθούν από το ταμείο των ρύπων μέσα στο οποίο ταμείο κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν και λεφτά που αντλεί το κράτος.

Συζητήσαμε επίσης, το θέμα των μειοδοτικών διαγωνισμών σε σχέση με τις ΑΠΕ. Είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε και σε μία επόμενη συνάντηση, το οποίο τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει για την μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό για την καλοσύνη που είχε να ανταποκριθεί άμεσα στην παράκληση μας να επαναλάβουμε τη συνάντηση που είχαμε στο Προεδρικό. Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση σε έναν κλίμα ειλικρίνειας αναφορικά και με τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα. Το ΑΚΕΛ, όπως πάντα, με πολλή υπευθυνότητα θα συνεχίσει να προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα. Ένα είναι η κριτική άποψη που υπάρχει, άλλο είναι να βοηθήσουμε και θέλουμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε έναν πολύ σημαντικό project που έχει να κάνει με την υποδομή για την έλευση φυσικού αερίου. Είναι ένα στρατηγικής σημασίας έργο και θα πρέπει να γίνει.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς την Υπουργό Ενέργειας εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για υλοποίηση της πρότασης του ΑΚΕΛ για τους ρύπους ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ διευκρίνισε ότι:

Η θέση μας για την κατάργηση του τέλους σε σχέση με την προώθηση των ΑΠΕ έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτήν την χρονική συγκυρία οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές άρα πρέπει να απορροφήσουμε με κάποιο τρόπο ένα μέρος του κόστους που έχουν τα νοικοκυριά. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ολοκληρώνεται η περίοδος των τεσσάρων μηνών κατά την οποία η ΑΗΚ απορροφά 10%  από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού, άρα την επόμενη διμηνία θα προστεθεί 10% πάνω στις τιμές του ηλεκτρισμού. Ολοκληρώνεται επίσης η περίοδος της στοχευμένης μείωσης του ΦΠΑ που αποφάσισε η κυβέρνηση γιατί δεν συμφώνησε με την πρόταση του ΑΚΕΛ -που πέρασε και έγινε νόμος στη Βουλή αλλά τον ανέφερε ενώ ο Πρόεδρος στο Ανώτατο – για μεγαλύτερης διάρκειας μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9%, άρα χρειάζεται να ληφθούν κάποιες ενέργειες για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά.

Σε σχέση με το ταμείο από τους ρύπους έχουμε και συνολικότερες πολιτικές, τις οποίες έχουμε καταθέσει στο υπουργείο και έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση ενεργειών για αντιμετωπισθεί η ενεργειακή φτώχεια κάτι που προβλέπεται και στις συστάσεις της Κομισιόν σε σχέση με τους θερμοκηπιακούς ρύπους. Η Κύπρος είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή την πρόσβαση που μπορούν να έχουν τα νοικοκυριά τόσο σε θέρμανση, όσο και σε ηλεκτρισμό και κλιματισμό. Επομένως, πρέπει να δούμε και τι ενέργειες κάνουμε ως κράτος αξιοποιώντας αυτά τα κονδύλια για να ενισχύσουμε την πρόσβαση των πολιτών προς την ενέργεια.

Δεύτερο, έχουμε και τοποθετήσεις αναφορικά τόσο με την προώθηση των ΑΠΕ που είναι απαραίτητο να γίνει, έτσι ώστε να έχει σε μεγαλύτερο ποσοστό στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου η παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ, για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των ρύπων, αλλά την ίδια ώρα είναι και μία περιβαλλοντική υποχρέωση που έχουμε γιατί όλοι πρέπει να συμβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση στην οποία βρισκόμαστε. Άρα υπάρχουν και συνολικότερα ζητήματα που θα πρέπει να δούμε.

07/02/2022

PREV

Απαντήσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

NEXT

Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων