
Συνέντευξη Στ.Στεφάνου στην “Χαραυγή”: Το 24ο Συνέδριο έδωσε νέα ώθηση στην αντεπίθεση της Αριστεράς
- Το ΑΚΕΛ καθοδηγείται από μια ιδεολογία που βρίσκεται απέναντι από ρατσιστικά ιδεολογήματα όπως είναι ο αντισημιτισμός. Όσον κι αν επιχειρούν κάποιοι να μας πλήξουν σε αυτό το επίπεδο, ο κόσμος ξέρει τι εστί ΑΚΕΛ.
- Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η κυβέρνηση πήρε μόνο αποσπασματικά και ανακουφιστικά μέτρα
- Θα επενδύσουμε στη δουλειά που έχει γίνει, θα την εντατικοποιήσουμε και θα εργαστούμε για τη διαμόρφωση ισχυρών και πλατιών ψηφοδελτίων που θα καλύπτουν την ευρύτερη Αριστερά και όχι μόνο
- Η πρώτη μεγάλη πρόκληση ασφαλώς είναι η εκκρεμότητα του Κυπριακού και η ανάγκη που υπάρχει να επιλυθεί
- Αντιμετώπιση της ακρίβειας και ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων, αλλά και των εισοδημάτων τους
- Μέτρα της τελευταίας στιγμής και σπασμωδικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πατρίδα μας
- Αντιμετώπιση της μαζικής πώλησης ακινήτων σε υπηκόους τρίτων χωρών. Αυτό το φαινόμενο έχει συνδράμει στη ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων
Συνεχής δράση στην κοινωνία, με θέσεις και προτάσεις, με στόχο να ενισχύσουμε τη ζωντανή και άμεση επαφή, να κερδίσουμε τον κόσμο που είναι η δύναμή μας…
Με την ολοκλήρωση του 24ου Συνεδρίου του, το ΑΚΕΛ στοχεύει στην ενίσχυση της παρέμβασής του στην κοινωνία, στην ενίσχυση της φωνής και του ρόλου του, τόνισε στη «Χαραυγή» ο επανεκλεγείς Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, βγήκε μέσα από το συνέδριό του συσπειρωμένο, στιβαρό. Η κομματική του βάση είναι έτοιμη για ακόμα περισσότερη δουλειά, για ακόμα περισσότερη δράση. Υπάρχουν, είπε, όλες εκείνες οι παράμετροι για να μπορέσει το ΑΚΕΛ να ανακτήσει μέρος της δύναμής του.
Με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται το ΑΚΕΛ για τη στήριξή του προς τον παλαιστινιακό λαό, ο Στ. Στεφάνου επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ δεν δέχεται μαθήματα αντισημιτισμού, αφού ουδέποτε τέθηκαν τέτοια θέματα στις γραμμές του ΑΚΕΛ, αλλά την ίδια ώρα θα συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος δέχεται βαρβαρότητα από το καθεστώς της κυβέρνησης του Ισραήλ και όχι από το λαό του Ισραήλ.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
Το 24ο Συνέδριο αποδείχτηκε ως κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα συνέδρια. Υπάρχει η αίσθηση ότι στείλατε το μήνυμα της επανεκκίνησης…
Όντως, ήταν ένα συνέδριο πάρα πολύ πετυχημένο, ωστόσο δεν θα έλεγα ότι ήταν συνέδριο επανεκκίνησης. Ήταν συνέδριο που με ακόμα περισσότερη δύναμη, με περισσότερη ισχύ έδωσε νέα ώθηση στην αντεπίθεση της Αριστεράς, την οποία αναπτύσσουμε από το 2021, από το προηγούμενο συνέδριο, με στόχο να ενισχύσουμε την παρέμβαση του ΑΚΕΛ στην κοινωνία, να ενισχύσουμε τη φωνή και το ρόλο του ΑΚΕΛ για την πορεία του τόπου και του λαού. Και μέσα από τη συζήτηση που κάναμε στο συνέδριο με την πλατιά συμμετοχή που υπήρχε στη συζήτηση και τις διάφορες τροπολογίες που έγιναν στις πολιτικές αποφάσεις, δείξαμε ότι το ΑΚΕΛ είναι συσπειρωμένο, είναι στιβαρό, είναι έτοιμο για ακόμα περισσότερη δουλειά, για ακόμα περισσότερη δράση.
Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις Βουλευτικές, είναι επαρκής ο χρόνος για να μπορέσει το ΑΚΕΛ να ανακτήσει έστω ένα ποσοστό της δύναμής του;
Ναι, είναι απολύτως εφικτό. Πρώτα απ’ όλα γιατί τη δράση δεν θα την ξεκινήσουμε τώρα. Την έχουμε ξεκινήσει από το 2021 με συνεχείς εξορμήσεις και εκστρατείες στις πόλεις και τα χωριά με στόχο να έχουμε ζωντανή και άμεση επαφή με τον κόσμο, πράγμα το οποίο κάνουμε εδώ και μερικά χρόνια.
Δεύτερον, έχουμε οργανώσει συγκεκριμένες εκστρατείες πάνω σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, όπως είναι το θέμα της στέγης, όπως είναι το θέμα της κάλυψης των αναγκών των νέων ζευγαριών, όπως είναι τα ζητήματα της Ενέργειας, όπως είναι το Υδατικό. Αυτά και πολλά άλλα ζητήματα μέσα από εκστρατείες μας είχαμε την ευκαιρία και να τα συζητήσουμε με Υπηρεσίες, Οργανισμούς, με ομάδες του πληθυσμού που επηρεάζονται από αυτά τα ζητήματα με στόχο να διαμορφώσουμε προτάσεις, τις οποίες επιχειρούμε να προωθήσουμε τόσο εντός της Βουλής, όσο και με άλλους τρόπους. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δείγματα της δουλειάς μας, η οποία ασφαλώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επανέλθουμε δυναμικά στο εκλογικό πεδίο με την ενίσχυση των εκλογικών μας ποσοστών.
Επομένως, σε αυτόν το χρόνο που έχει απομείνει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα επενδύσουμε στη δουλειά που έχει γίνει, θα την εντατικοποιήσουμε βεβαίως στην προεκλογική περίοδο και θα εργαστούμε για τη διαμόρφωση ψηφοδελτίων, τα οποία ψηφοδέλτια θα χαρακτηρίζονται από τη μια από το στίγμα του ΑΚΕΛ και από την άλλη από την επιρροή και το ρόλο που έχει το ΑΚΕΛ σε έναν ευρύτερο προοδευτικό χώρο που καλύπτει την ευρύτερη Αριστερά, αλλά όχι μόνο.
Εννοείτε την Κοινωνική Συμμαχία;
Ναι και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που επενδύουμε πάρα πολύ και στη δουλειά που γίνεται με την Κοινωνική Συμμαχία, η οποία μέρα τη μέρα μετατρέπεται σε μια πολιτική πλατφόρμα στην οποία μπορούν να βρουν έκφραση και βάση για παρέμβαση τόσο προσωπικότητες, όσο και διάφορα κινήματα και οργανώσεις που συμμερίζονται βασικούς προβληματισμούς και βασικές θέσεις με το ΑΚΕΛ, έτσι όπως καταγράφηκαν στην πολιτική ατζέντα που μαζί έχουμε συμφωνήσει.
Αυτή όλη η δράση η οποία αναπτύσσεται φτάνει στον κόσμο; Δηλαδή, γίνεται κοινωνός ο κόσμος ότι υπάρχει αυτή η κινητικότητα από το ΑΚΕΛ για θέματα που τον αφορούν άμεσα;
Αυτός ήταν ένας βασικός στόχος. Η δράση μας, οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας να φτάνουν στην κοινωνία γιατί είχαμε διαπιστώσει ότι μέσα στο συρφετό και τον καταιγισμό της πληροφόρησης με την ταχύτητα που εναλλάσσεται η πληροφόρηση ενίοτε και της παραπληροφόρησης, πολλές φορές η κοινωνία ή ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν προσλαμβάνει ούτε τη δράση του κόμματος, ούτε και τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος, γι’ αυτό είχαμε θέσει ως στόχο μέσα από την πιο συγκροτημένη επικοινωνιακή δουλειά με την επανάληψη του μηνύματός μας, με την απλοποίηση της ρητορικής μας και με τα πιο στοχευμένα μηνύματα, να μπορέσουμε να φτάσουμε στην κοινωνία. Μέχρι τώρα, μέσα από τις μετρήσεις που έχουμε, από τις παρατηρήσεις που έχουμε, από τη ζωντανή επαφή με την κοινωνία είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα επενδύοντας τόσο στη ζωντανή επαφή, όσο και στα διάφορα εργαλεία επικοινωνίας που υπάρχουν είτε παραδοσιακά είτε πιο καινούργια και ειδικά μέσα από την κοινωνική δικτύωση στην οποία επενδύουμε πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχουν πέραν όλων αυτών που αναφέρετε, κάποιοι άλλοι γενικότεροι στόχοι και επόμενα βήματα;
Ναι, οι γενικότεροι στόχοι είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την παρέμβασή μας σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για την πορεία της Κύπρου και της κοινωνίας μας.
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση ασφαλώς είναι η εκκρεμότητα του Κυπριακού και η ανάγκη που υπάρχει να επιλυθεί το Κυπριακό. Έχουμε καταθέσει στο συνέδριο ξανά τις συγκεκριμένες στάσεις και προτάσεις που έχουμε αναφορικά με το Κυπριακό και το πώς μπορούμε, στο βαθμό βέβαια που περνά από το δικό μας χέρι, η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδράσει πάνω στις εξελίξεις για να διαρρήξουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων, αλλά και των εισοδημάτων τους.
Τώρα βρισκόμαστε και στην περίοδο που αναπτύσσουμε μία πολύμηνη εκστρατεία αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Χρειάζεται το κράτος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία στο κύμα της ακρίβειας που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση μόνο αποσπασματικά και ανακουφιστικά μέτρα έχει πάρει, ενώ θα έπρεπε να κάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Το τρίτο θέμα που υπάρχει είναι το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Σε όλα τα επιστημονικά μοντέλα η Κύπρος βρίσκεται στη σφαίρα της απερήμωσης, πράγμα που σημαίνει ότι και το Υδατικό θα γίνει πιο οξύ, η οικονομία μας θα επηρεάζεται από την κλιματική κρίση γιατί σημαντικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική κρίση και εδώ χρειάζεται να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που δυστυχώς δεν υπάρχει. Αρκούμαστε σε μέτρα της τελευταίας στιγμής και σε σπασμωδικές ενέργειες.
Το τέταρτο που έχει σχέση με το προηγούμενο που έχω αναφέρει είναι το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Είμαστε ένα νησί απομονωμένο, έχουμε υψηλή παραγωγή αποβλήτων και σκουπιδιών κατά κεφαλή σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γι’ αυτό που επιβάλλεται να κινηθούμε ταχύτατα και να καλύψουμε μια απόσταση που θα έπρεπε εδώ και καιρό να καλύψουμε αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, με την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της μαζικής πώλησης ακινήτων σε υπηκόους τρίτων χωρών. Αυτό το φαινόμενο έχει συνδράμει στη ραγδαία αύξηση της τιμής των ακινήτων και των ενοικίων, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την απόκτηση στέγης από τους Κυπρίους.
Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά και είναι ένα ζήτημα το οποίο άλλα μεγαλύτερα κράτη από εμάς όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία έχουν αντιμετωπίσει μέσα από την αυστηροποίηση των νομοθεσιών, αλλά και μέσα από τον τερματισμό ή τον περιορισμό προγραμμάτων όπως προγράμματα «χρυσής» βίζας που έχουμε και στην Κύπρο, καθώς με αυτές τις ενέργειες προχωρούν στον τερματισμό της εμπορίας της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, όπως συνέβαινε με τις «χρυσές» βίζες. Επομένως, υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει.
Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει τις συγκεκριμένες του προτάσεις και εμείς μέσα από την έντονη δράση μας εντός και εκτός Βουλής θα προσπαθήσουμε έστω και ως κόμμα της αντιπολίτευσης ασκώντας την επιρροή μας και την πίεσή μας να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε υλοποίηση πολιτικών.
Η αναφορά σας στο Συνέδριο για το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ως να εκδηλώσατε έναν αντισημιτισμό;
Ξέρετε, είναι της μόδας το τελευταίο διάστημα όσοι ασκούν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ, ειδικά για ό,τι γίνεται στη Γάζα, ό,τι γίνεται στην Παλαιστίνη, όπως και αλλού σε σχέση με τη γενοκτονία, να βαφτίζονται αντισημίτες.
Αυτό έγινε από μέρους του κράτους του Ισραήλ και της ακροδεξιάς κυβέρνησης του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου εναντίον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και γενικότερα εναντίον του Οργανισμού, ότι τρέφει τάχατες αντισημιτικά αισθήματα. Αυτό έγινε εναντίον κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικρίνουν το κράτος του Ισραήλ για τη γενοκτονική πολιτική που αναπτύσσει. Αυτό γίνεται εναντίον προσωπικοτήτων ακόμα και του τέως Ύπατου Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μπορέλ.
Αυτό επιχειρήθηκε να γίνει και στην Κύπρο. Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι το ΑΚΕΛ καθοδηγείται από μια ιδεολογία που βρίσκεται απέναντι από ρατσιστικά ιδεολογήματα όπως είναι ο αντισημιτισμός και είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία δεν θα ξεγελαστεί από την εργολαβική προσπάθεια που καταβάλλουν κάποιοι εντός Κύπρου, που μονίμως όχι μόνο καλύπτουν τα εγκλήματα του Ισραήλ, αλλά προσπαθούν να εξωραΐσουν τις εικόνες από τις εγκληματικές πολιτικές του Ισραήλ και δεν θα παρασυρθούν.
Εμείς θα μείνουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε την Κύπρο από την αύξηση της τιμής των ακινήτων, να προστατεύσουμε την Κύπρο από προβλήματα που προκύπτουν από τη μαζική πώληση γης σε υπηκόους τρίτων χωρών που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Δηλαδή, όλο αυτό το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ειδικά μέσα και γύρω από τις πόλεις, το γεγονός ότι γίνονται απρόσιτα τα αστικά κέντρα εξαιτίας τιμών, όπως και άλλων δεδομένων που δημιουργούνται από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, όλα αυτά έχουν να κάνουν με τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία το κράτος πρέπει να ελέγξει, όπως κάνει κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του.
Πάντως, κάποιοι επιχείρησαν από τη μια να σας ταυτίσουν, όπως είπατε, με τον αντισημιτισμό και κάποιοι με τη ρητορική του ΕΛΑΜ. Νομίζουμε πως είναι δύο αντιφατικά πράγματα…
Είναι κι αυτό μια αυθαίρετη και ανεδαφική προσπάθεια που καταβάλλεται, τάχατες ότι το ΑΚΕΛ έχει υιοθετήσει την ξενοφοβική πολιτική του ΕΛΑΜ! Και μάλιστα το λένε αυτοί που πολλές φορές είτε σιωπούν είτε «παρτάρουν» την ξενοφοβική και ρατσιστική πολιτική του ΕΛΑΜ.
Επαναλαμβάνω ότι εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί, η ιδεολογία μας επίσης είναι πολύ ξεκάθαρη σε αυτά τα ζητήματα, όπως και οι πολιτικές του ΑΚΕΛ. Όσον κι αν επιχειρούν κάποιοι να μας πλήξουν σε αυτό το επίπεδο, ο κόσμος ξέρει τι εστί ΑΚΕΛ.
Μέχρι πρόσφατα στην Κύπρο υπήρχε αυξημένο το αίσθημα αλληλεγγύης προς άλλους λαούς, οι οποίοι αγωνίζονται ή δέχονται επιθέσεις κ.λπ. Μιλούσαμε για τον αδελφό παλαιστινιακό λαό, για καταπιεσμένους λαούς… Σήμερα, φαίνεται ότι αυτό έχει αναστραφεί. Είναι εντύπωση ή είναι μια πραγματικότητα;
Όχι. Σε ένα βαθμό έχετε δίκαιο. Είναι και αυτό μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής που γίνεται σε διάφορα επίπεδα με ορατούς, αλλά και πολλούς αόρατους τρόπους για να αλλοτριώνεται η κοινωνία, να αλλάζουν αξίες, ιδανικά που διαχρονικά και παραδοσιακά έχει η κυπριακή κοινωνία.
Και ένα από τα χαρακτηριστικά είναι η αλληλεγγύη τόσο εντός της χώρας, όσο και εκτός της χώρας. Γι’ αυτό βλέπουμε να υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας που περισσότερο ενδιαφέρονται για το πώς αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και δεν ασχολούνται με το τι γίνεται στην περιοχή μας, το τι γίνεται ευρύτερα στον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως, διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι πολλοί στην κοινωνία που δεν ανήκουν στην Αριστερά, που συνήθως η Αριστερά είναι πολύ πιο ευαίσθητη σε τέτοιου είδους ζητήματα, να καταγγέλλουν τη γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ, να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό που δίνει τον δικό του αγώνα να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ και τη γενοκτονική πολιτική του Νετανιάχου και τούτο είναι ενθαρρυντικό.
Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλούμε για την ανάγκη άσκησης έκφρασης αλληλεγγύης, θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα εγκλήματα που κάνει το Ισραήλ, αλλά και όσους στηρίζουν το Ισραήλ γιατί είμαστε κι εμείς μια χώρα και ένας λαός που είμαστε θύματα εισβολής, κατοχής, εγκλημάτων πολέμου, εποικισμού και δεν μπορούμε να κρατάμε δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν αναφερόμαστε στο Ισραήλ. Να το θεωρούμε ότι είναι πυλώνας ασφάλειας –έτσι θεωρεί η κυβέρνηση το Ισραήλ και την ίδια ώρα να πηγαίνει στο εξωτερικό να καταγγέλλει την Τουρκία για τα ίδια εγκλήματα που κάνει το Ισραήλ. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος. Ε, λοιπόν, εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται διεκδικώντας τα δίκαιά τους, ζητώντας εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και υλοποίηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για όλα τα ζητήματα.
Κάτι τελευταίο. Σε συνάφεια με όλα αυτά έχει δημιουργηθεί μια εντύπωση στον κόσμο –και μάλλον όχι τυχαία– ότι στηρίζουμε το Ισραήλ, διότι σε περίπτωση μιας συμπλοκής με την Τουρκία θα έρθει το Ισραήλ να μας υποστηρίξει…
Αυτό το πράγμα προσπαθεί να το περάσει η κυβέρνηση και όλοι όσοι καλύπτουν τα εγκλήματα του Ισραήλ. Αυτή η προσπάθεια δεν ξεκίνησε από αυτήν την κυβέρνηση, ξεκίνησε από την προηγούμενη και τώρα το συνεχίζει αυτή η κυβέρνηση προσπαθώντας κυρίως να περάσει τα μηνύματα μέσω του υποσυνείδητου ότι το Ισραήλ επειδή είναι σε μια αντιπαραθετική σχέση με την Τουρκία, ότι σε περίπτωση που ο μη γένοιτο γίνει κάτι στην Κύπρο, ή επιχειρήσει κάτι στην Κύπρο η Τουρκία, θα έρθει το Ισραήλ να μας σώσει. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό το πράγμα και είναι επικίνδυνο να καλλιεργείται αυτή η ψευδαίσθηση στον κόσμο και είναι επικίνδυνο γιατί αποπροσανατολίζει από τον πραγματικό στόχο που πρέπει να έχουμε που είναι η συνέχιση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού που θα οδηγήσει στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της παράνομης παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μέσα από μια τέτοια λύση μόνιμη ασφάλεια και ειρήνη στην Κύπρο.
Εάν εθιστεί ο κόσμος σε μια ψευδαίσθηση που λέει ότι το Ισραήλ ή κάποιος άλλος τρίτος θα έρθει να μας σώσει, τότε θα έχουμε νέες περιπέτειες και νέες τραγωδίες.