Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ μετά τη σύσκεψη Αρχηγών

Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ μετά τη σύσκεψη Αρχηγών

 

Το ουσιαστικό θέμα το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην σύσκεψη ήταν το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Για τα υπόλοιπα ζητήματα έγιναν απλές αναφορές και έχουν καθοριστεί οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν για να διεξαχθεί ένας διάλογος, πρωτίστως στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων.

Σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ έχουν ληφθεί αποφάσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. Έχει τεθεί τελική ημερομηνία έναρξης του ΓΕΣΥ, καθώς και συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις σημαντικές ενδιάμεσες αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορές φιλοσοφίας σε κάποια από τα ζητήματα που έχουν συζητηθεί σήμερα στη σύσκεψη. Το ΑΚΕΛ, με γνώμονα το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του κυπριακού λαού, της πλειοψηφίας δηλαδή του κόσμου, θα τοποθετηθεί για όλα αυτά τα ζητήματα οριστικά στη Βουλή.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης αυτών των θεμάτων, τέθηκαν κάποια ζητήματα από διάφορα πολιτικά κόμματα σε ότι αφορά το κυπριακό. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις, είμαι υποχρεωμένος, να πω ποια είναι και η θέση του ΑΚΕΛ.

Εμείς θεωρούμε ότι εάν θέλουμε όλοι μας η χώρα μας να έχει μέλλον και προοπτική θα πρέπει να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης. Όχι της οποιασδήποτε λύσης όμως. Επιμένουμε σε λύση η οποία θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και θα κρίνουμε το αποτέλεσμα των συνομιλιών με γνώμονα αυτό. Δηλαδή ποιες είναι οι συμφωνημένες αρχές, τι καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αυτά θα μας καθοδηγήσουν για να διατυπώσουμε την τελική μας θέση για την όποια πρόταση θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού.

Σε ότι αφορά την ίδια την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θεωρούμε και εμείς ότι το ιδανικό θα ήταν να δίνονταν τα έγγραφα στα πολιτικά κόμματα και να συζητιούνται τα θέματα ουσίας. Αυτό έπραττε ο Δ. Χριστόφιας. Το ιδανικό θα ήταν το Εθνικό Συμβούλιο να συμβάλει στους προβληματισμούς, στη διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεων που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι προφανές, όμως, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εμπιστεύεται κάποια κόμματα. Προφανώς θεωρεί ότι εάν δοθούν τα έγγραφα ή εάν γίνονται κάποιες συζητήσεις, πράγματα θα διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης, αποδυναμώνοντας την προσπάθειά του στις διαπραγματεύσεις.

Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο. Τον καλέσαμε και τον καλούμε να διαπραγματευτεί το Κυπριακό, στη βάση των διαχρονικών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και του συμφωνημένου πλαισίου και θα τον κρίνουμε με βάση το τελικό αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι είναι πολύ λανθασμένο αυτό που επιχειρείται να γίνει από την πλευρά κάποιων πολιτικών κομμάτων, να χωρίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας τον φόβο. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Πρέπει να αρθούμε πρώτα εμείς, τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, στο ύψος των περιστάσεων. Να μη λειτουργούμε με μικροκομματικό τρόπο. Να δείξουμε ότι πραγματικά έχουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και την ικανότητα να διαχειριστούμε δύσκολες και κρίσιμες φάσεις. Να κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα, εάν και εφόσον υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Εμείς, με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπροστά μας, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν δηλαδή θα έχουμε συμφωνία ή αν θα έχουμε ναυάγιο. Γι` αυτό καλά κάνουμε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να κρίνουμε με βάση το αποτέλεσμα που θα υπάρχει. Αυτό θα πράξουμε ως κόμμα. Σκεπτόμενοι πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Αυτό μας καθοδηγεί.

Ερώτηση:

Εκτιμάτε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στη βάση αρχών που έχετε περιγράψει;

Υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, δεν είναι όμως ζητήματα πρωτεύουσας σημασίας.
Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ξεπεράσει τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς, για να δικαιολογείται η διατύπωση τόσο έντονων ανησυχιών από διάφορες πλευρές. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω θα κρίνουμε με βάση το αποτέλεσμα το οποίο θα έχουμε.

Αυτό το λέω εγώ, που είμαι ο ηγέτης του ΑΚΕΛ. Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έτυχε μιας πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης από τον κ. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ όταν ήμασταν εξουσία. Δεχθήκαμε ισοπεδωτικές επιθέσεις τότε, και στο Κυπριακό. Δεν νομίζω ότι πρέπει να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο, εάν πραγματικά εκείνο που ιεραρχούμε πρώτα στις προτεραιότητες μας είναι το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του τόπου και του λαού μας.

Επαναλαμβάνω ότι με αυτό το σκεπτικό και μέσα σε αυτά τα πλαίσια λειτουργούσε και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το ΑΚΕΛ.

Δείτε το βίντεο εδώ

PREV

Σοβαρές αδυναμίες παρουσιάζει η πολιτική της κυβέρνησης για το Φυσικό Αέριο

NEXT

Δεν πρόκειται να δεχθούμε διαφοροποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για το ΓΕΣΥ