Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου μετά τη συνάντηση με το TDP
Θέλω να ευχαριστήσω για τη σημερινή συνάντηση τον κ. Τσιελέρ. Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη λύση του Κυπριακού. Μια λύση η οποία να εδράζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Επίσης μοιράζονται και την ανάγκη για διάρρηξη του αδιεξόδου και για ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα για να επιτευχθεί συνολική λύση στο Κυπριακό.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η περίοδος γιατί από την μια έχουμε τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, πρώτον για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και αφετέρου έχουμε την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση που ανάλογα με τα αποτελέσματά της θα σηματοδοτήσει την προσπάθεια για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό.
Η θέση του ΑΚΕΛ είναι γνωστή και την έχουμε διατυπώσει δημόσια πολλές φορές. Θεωρούμε πως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Και την ίδια ώρα, να υπάρξει διαπραγμάτευση στα εκκρεμούντα ζητήματα του Πλαισίου Γκουτέρες που δεν είναι πολλά και η συμφωνία επί αυτών θα οδηγήσει στην επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που αποτελεί τον αναπόδραστο δρόμο προς τη συνολική λύση του Κυπριακού.
Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να κινητοποιήσουμε την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα προς την κατεύθυνση της λύσης έχοντας υπόψιν ότι επικρατεί ένα αίσθημα απαισιοδοξίας στις δύο κοινότητες εξαιτίας, βασικά, του γεγονότος ότι για εφτά τώρα χρόνια δεν είχαμε κάτι ουσιαστικό στο Κυπριακό.
Επιπρόσθετα, συζητήσαμε και για την κατάσταση στην περιοχή που αναπόφευκτα επηρεάζει και το Κυπριακό. Μια κατάσταση η οποία δημιουργεί καινούριους κινδύνους πέρα από αυτούς που προέρχονται από το στάτους κβο και την αδυναμία επίτευξης λύσης. Και τα δύο κόμματα καταδικάζουμε την πολιτική του Ισραήλ που είναι πολιτική γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η λύση στο Κυπριακό θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια βάση μόνιμης ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και είναι κάτι το οποίο εμείς επιδιώκουμε πάρα πολύ.
Συμφωνήσαμε επίσης, ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα θετικό γεγονός και τουλάχιστον εξ αντανακλάσεως πάντοτε η ύπαρξη διαλόγου μεταξύ διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βοηθά στις προσπάθειες για να επιτευχθεί λύση. Όλα αυτά τα πράγματα αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης και ασφαλώς έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία που έχουμε και θα την εμβαθύνουμε με στόχο να περιλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι όλοι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στην ολοκλήρωση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης.
5.11.2024