Να στηρίξουμε το ΓεΣΥ, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τις ελλείψεις, και τις καταχρήσεις | Δήλωση Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, μετά τη συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο
- Η κυβέρνηση να επιμηκύνει την περίοδο στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Σήμερα, ανήμερα της τετάρτης επετείου εφαρμογής του ΓεΣΥ, είχαμε τη χαρά και την τιμή να συναντηθούμε με την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και συζητήσαμε για το Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Ως ΑΚΕΛ έχουμε συναντίληψη με τον ΠΙΣ αναφορικά με τα ζητήματα εκείνα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη έτσι ώστε να στηρίξουμε το ΓεΣΥ, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις καταχρήσεις που σημειώνονται, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε μία νέα προοπτική για το Σύστημα χωρίς να αλλοιώνουμε την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα του ΓεΣΥ.
Το ΓεΣΥ είναι μία μεγάλη κοινωνική κατάκτηση. Στα τέσσερα χρόνια, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, έχει δείξει την σημασία που έχει για την κοινωνία και τη χώρα μας. Όπως έχω πει, είναι πολύ αναγκαίο με ταχύτητα να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα με πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα και τις ελλείψεις.
Πρώτα από όλα, χρειάζεται να στηριχθούν έμπρακτα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Χωρίς δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούμε να έχουμε σχέση με αυτή τη φιλοσοφία και αυτό τον χαρακτήρα που έχομε εγκρίνει. Ως πρώτο βήμα θα πρέπει η κυβέρνηση να επιμηκύνει την περίοδο στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια τα προηγούμενα δύο με τρία χρόνια ήταν οι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού και το βασικό στήριγμα για να αντιμετωπισθεί η πανδημία. Χρειάζεται λοιπόν, να δώσουμε αυτή την περίοδο στα δημόσια νοσηλευτήρια, που ασφαλώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί από μέρους του ΟΚΥΠΥ με ένα ορθολογικό και συγκεκριμένο τρόπο, για να μπορέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν και να μπορούν με ποιοτικό τρόπο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.
Το δεύτερον και σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι το capacity planning, θα πρέπει να υπολογιστούν οι ανάγκες του τομέα υγείας στην Κύπρο. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στη γραμμή 28 αιτήσεις για δημιουργία νοσηλευτηρίων χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και πολύ περισσότερο χωρίς να υπάρχουν τα πρωτόκολλα, τα κριτήρια και οι προδιαγραφές που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τις υπηρεσίες παροχής υγείας στον τόπο μας.
Το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι πρέπει επιτέλους να καθοριστούν τα πρωτόκολλα, τα κριτήρια, έτσι ώστε να γνωρίζουμε που κινούμαστε και ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να ανοίγουμε ακτινολογικά, να έχουμε σε κάθε γωνιά της Κύπρου και να μην έχουμε κριτήρια και πρωτόκολλα που να καθορίζουν κιόλας την ποιότητα και την ασφάλεια στον τομέα της υγείας.
Χρειάζεται επίσης να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου για να αντιμετωπίσουμε και τις καταχρήσεις αλλά την ίδια ώρα να λειτουργεί το Σύστημα σωστά.
Θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες προς την κατεύθυνση εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων, γιατί ο Κύπριος πολίτης, οι ασθενείς δικαιούνται την καλύτερη ποιότητα στην θεραπεία.
Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, που δεν είναι της ώρας. Το ΑΚΕΛ θα επανέλθει σε αυτά τα ζητήματα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, θα έχει και συνάντηση με την Υπουργό Υγείας, γιατί πιστεύουμε ότι εμείς που βάλαμε πλάτη για το ΓεΣΥ, μπορούμε να δώσουμε εκείνες τις προτάσεις και τις λύσεις που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, για να δώσουμε προοπτική σε αυτήν τη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση που λέγεται ΓεΣΥ.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, τον φίλο Πέτρο Αγαθαγγέλου για αυτήν την πολύ εποικοδομητική και σημαντική συνάντηση που είχαμε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και η επαφή με τον ΠΙΣ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στο ιατρικό οικοδόμημα, στο οικοδόμημα της υγείας της χώρας μας.
01.06.2023