Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Περιοδεία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού του στην επαρχία Πάφου

Περιοδεία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού του στην επαρχία Πάφου

Συνάντηση με ψαράδες

Έχουμε ακούσει με πολλή προσοχή τα προβλήματα που έχουν οι ψαράδες στην Πάφο, έχουμε συμφωνήσει ότι θα μας στείλουν ένα υπόμνημα με ολοκληρωμένα τα προβλήματα τα οποία τους απασχολούν. Θα ήθελα όμως να αναφέρω κάποια τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά.

Πρώτα και κύρια, θεωρώ ότι το πιο σημαντικό ζήτημα -που αφορά όλη την Κύπρο, βέβαια- δεν γίνεται να λαμβάνονται αποφάσεις δίχως να ακούγεται η δική τους άποψη που είναι η άποψη των ειδικών. Tων ανθρώπων που ζουν καθημερινά τα προβλήματα του τομέα τους. Είναι προς το συμφέρον της πολιτείας, του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Αλιείας να ακούουν τις απόψεις των ανθρώπων οι οποίοι κάθε μέρα είναι μέσα στο νερό, στη θάλασσα, προσπαθώντας να ψαρέψουν. Αυτοί ξέρουν πολύ καλύτερα τι πρέπει να γίνει και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Το δεύτερο που θέλω να πω, σε ό,τι αφορά το Λιμανάκι της Πάφου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Πάφο, είναι ανάγκη να γίνουν βελτιωτικά έργα στο Λιμάνι τα οποία θα τους επιτρέπουν από την μια να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, τις βάρκες τους δηλαδή, αλλά ταυτόχρονα, και γενικότερα το Λιμανάκι να προστατευτεί με τα βελτιωτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν.

Και το τρίτο και το πιο σημαντικό θεωρώ αδιανόητο ο Δήμαρχος Πάφου να μην τους έχει προμηθεύσει με κάρτα εισόδου στον χώρο εδώ για να μπορούν να μεταφέρουν τα διάφορα εργαλεία τα οποία έχουν για την άσκηση του ψαρέματος, του επαγγέλματός τους στην ουσία. Νομίζω λοιπόν, ότι ο Δήμαρχος και ο Δήμος Πάφου έχουν την υποχρέωση αυτούς τους ανθρώπους να τους διευκολύνουν. Ήδη ως κλάδος αντιμετωπίζουν πάρα πολλές δυσκολίες οι οποίες επιδεινώθηκαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας, του γεγονότος ότι δεν λειτούργησαν ξενοδοχεία. Δεν λειτούργησαν εστιατόρια με αποτέλεσμα η δουλειά τους να έχει περιοριστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αντιμετωπίζουν λοιπόν αντικειμενικά πολλές δυσκολίες, δεν χρειάζεται να τους δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο. Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να δούμε πώς τους βοηθούμε για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Για το Κυπριακό

Έχω παρακολουθήσει με δυσφορία τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το κυπριακό και τις καταγγελίες τις οποίες έχει εκτοξεύσει για ακόμα μια φορά έναντι στο ΑΚΕΛ, απαράδεκτες, ατεκμηρίωτες, καταγγελίες οι οποίες θα έπρεπε να στρέφονται στο πρόσωπό του.

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι δεν πρόκειται να δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να διαχειριστεί και την υπόλοιπη Κύπρο. Με όλο τον σεβασμό, να πω ότι αν συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον τρόπο που το διαχειρίζεται, η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου να γίνει πράξη. Και θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια ότι η Τουρκία θα αρχίσει από την επόμενη μέρα να σκέφτεται πώς θα καταφέρει να ελέγξει και την υπόλοιπη Κύπρο. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για τούτο. Εμείς είπαμε θέσεις καθαρές, ξεκάθαρες, οι οποίες δεν μπορούν να διαστρεβλώνονται από κανένα.

Είπαμε στον κ. Αναστασιάδη ότι σωστά λέει αυτά τα οποία λέει αλλά δεν είναι αρκετά. Πρώτα και κύρια γιατί δεν γίνεται πιστευτός, έχει απωλέσει την αξιοπιστία του, διεθνώς

Και κατά δεύτερο γιατί δεν συνειδητοποιά ότι έχουν παρέλθει 3,5 χρόνια που έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά στη λύση στο Κυπριακό. Του προτείναμε δίχως να υποχωρήσει στα ζητήματα αρχών, δίχως να δώσει οτιδήποτε από την αρχή να πει ότι βλέποντας τα όλα ως ένα συνολικό πακέτο θα μπορούσε να συζητήσει κάποια ζητήματα και σε ό,τι αφορά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων αλλά και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Τουρκία θα είναι έτοιμη να συζητήσει στα υπόλοιπα ζητήματα.

Εμείς εκείνο το οποίο λέμε στον κ. Αναστασιάδη είναι να καθορίσει προτεραιότητες. Εμείς θεωρούμε ότι ο πρώτος στόχος να είναι στη Γενεύη να καταφέρουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός τότε ο δεύτερος στόχος θα πρέπει η ευθύνη για το τυχόν ναυάγιο να βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά, να μην φορτωθούμε και εμείς ευθύνες. Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα νέα τετελεσμένα τα οποία θα επιχειρήσει η Τουρκία μετά από την Διάσκεψη στη Γενεύη διότι δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας. Θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε τετελεσμένα στο Βαρώσι. Αυτοί λοιπόν πρέπει να είναι οι στόχοι που θα πρέπει να καθορίσει ο κ. Αναστασιάδης και να βρει τον τρόπο να τους πετύχει. Εμείς όπως είπαμε κατ’ επανάληψη θα τον κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αναμένουμε όμως να τους ιεραρχήσει αυτούς τους στόχους και να τους πετύχει.

Επίσκεψη στον κεντρικό σταθμό του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου

Να πω ότι δεν γίνεται να μεταφέρονται τα λεωφορεία σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Πρώτα και κύρια, για την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών με την έννοια ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια ασφαλτόστρωση του χώρου, να υπάρχουν σεσημασμένα σημεία στα οποία να σταθμεύουν τα λεωφορεία και όχι να ψάχνουν οι επιβάτες να έβρουν το λεωφορείο τους με κίνδυνο να πλακωθούν από κάποιο λεωφορείο.

Το δεύτερο αφορά στο προσωπικό. Δεν γίνεται το προσωπικό να μην έχει τους απαραίτητους χώρους υγιεινής αλλά και μια τραπεζαρία για να μπορεί να τρώει Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Θα κάνουμε διαβήματα προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών αλλά θεωρώ ότι και ο Δήμος Πάφου έχει ρόλο να διαδραματίσει..

21/04/2021

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΑΚΕΛ (@akel1926)

PREV

Υφυπουργείο Πολιτισμού: Στα δύσκολα… αρχίζουν τα ψέματα

NEXT

Ανακοίνωση για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967