Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», για το 2022

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», για το 2022

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2025 και ώρα 19:00, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης – Λεμεσός

Είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί ως Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ έχω την τιμή να απονείμω τα Βραβεία Αθλητικής Προσφοράς που θέσπισε το Κόμμα εδώ και μερικά χρόνια.

Με το Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς αποδίδουμε τιμή σε ανθρώπους που τίμησαν με την αγωνιστική και όχι μόνο παρουσία τους, τον χώρο του αθλητισμού. Το βραβείο φέρει τα ονόματα δύο αξέχαστων μας συντρόφων,  του Κώστα Λυμπουρή και του Νική Γεωργίου, οι οποίοι με την αθλητική τους δράση αναδείχθηκαν σε μεγάλες προσωπικότητες στο κυπριακό αθλητικό στερέωμα.

Η αποψινή βράβευση όπως και κάθε βράβευση που έχουμε κάνει, ξεπερνάει τους απλούς συμβολισμούς. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι η αναγνώριση του έργου και του ρόλου που διαδραμάτισαν άνθρωποι του αθλητισμού. Είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους κόπους και τις θυσίες αυτών των ανθρώπων.

Εμείς αποδίδουμε απόψε την τιμή, αλλά στην πραγματικότητα είναι το ανάποδο που συμβαίνει. Τιμή αποδίδουν σε όλους εμάς τα τιμώμενα πρόσωπα.

Η Στέλλα Καλοπαίδη – Γρηγορίου και τα αδέλφια Τσιάκκιρου κουβαλούν τη δική τους ιστορία στον κυπριακό αθλητισμό μέσα από τη συνεχή και αδιάλειπτη τους προσφορά. Αυτή την ιστορία θα φωτίσουμε απόψε.

Η πολυπρωταθλήτρια Στέλλα Καλοπαίδη – Γρηγορίου σφράγισε το αθλητικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Δεν το έπραξε μόνο με τις αμέτρητες της διακρίσεις στον κλασσικό αθλητισμό και την πετόσφαιρα, αλλά πρωτίστως με την αφοσίωση και τη συνέπειά της στην αθλητική προσπάθεια και με το ήθος της. Με τη στάση της, έγινε παράδειγμα προς μίμηση και αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει κάθε μετάλλιο.

Η Στέλλα Καλοπαίδη ξεκίνησε την πορεία της στον αθλητισμό από νεαρή ηλικία, έχοντας ως συμπαραστάτες τους γονείς της και «φύλακες αγγέλους» τους προπονητές της. Το ταλέντο της και η σκληρή δουλειά την οδήγησαν –πολύ σύντομα- από την αλάνα και τα χωράφια της γειτονιάς στο βάθρο των διακρίσεων σε παγκύπριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Η εξέλιξη της ήταν εκπληκτική. Ασταμάτητη στα αγωνίσματα του ύψους, στα εμπόδια και στο πένταθλο, η Στέλλα κατέρριπτε συνεχώς το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χαρακτηρίστηκε «θεά του ανέμου». Το κέρδισε με τις επιδόσεις της. Πρωτοπόρος και στο άθλημα της πετόσφαιρας, συνέβαλε στη δημιουργία της γυναικείας ομάδας της ΑΕΛ, αφήνοντας το στίγμα της ως παίκτρια και προπονήτρια.

Τα αδέλφια Τσιάκκιρου, ο Γιώργος, ο Πέτρος και ο Μιχάλης έγραψαν επίσης μεγάλη ιστορία στον χώρο του αθλητισμού και άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη. Αθλητές, Πρωταθλητές, μα πάνω από όλα παραδείγματα του τίμιου παιγνιδιού και του ήθους. Αξία ανεκτίμητη στις μέρες μας.

Και οι τρείς αναγιώθηκαν με τα αθλητικά ιδεώδη στο Πραστειό Αμμοχώστου. Επάξια παρέλαβαν τη σκυτάλη από τον πατέρα τους Ανδρέα Τσιάκκιρο και τον θείο τους Χριστόφορο, δύο μεγάλους δρομείς της εποχής. Όλοι υπηρέτησαν τον κλασικό αθλητισμό σε Κύπρο και Ελλάδα. Για την ταπεινότητά τους, δικαιωματικά μπορούν να σεμνύνονται.

Ο Γιώργος Τσιάκκιρος δικαίως χαρακτηρίστηκε ως αθλητής φαινόμενο. Από την ηλικία των 15 ετών συμμετείχε σε επίσημους αγώνες δρόμου στα 800 και 1500 μέτρα. Τίμησε τη φανέλα του ΓΣΕ, της Νέας Σαλαμίνας και της Ανόρθωσης. Κορυφαία στιγμή για τον ίδιο υπήρξε η ένταξή του στην ομάδα στίβου του Παναθηναϊκού και φυσικά στην εθνική ομάδα στίβου της Ελλάδας.

Ο Πέτρος Τσιάκκιρος υπήρξε πολύπλευρο αθλητικό ταλέντο με πολυάριθμες επιτυχίες σε Κύπρο και Ελλάδα. Σε ηλικία 15 χρόνων εντάχθηκε στον ΓΣΕ και στα 17 του στην εθνική Ελλάδας. Μόλις στα 18 του χρόνια στέφθηκε παγκυπριονίκης στα 400 μέτρα, ενώ μέχρι το 1974 αξιώθηκε να συγκαταλέγεται στους 50 κορυφαίους Έλληνες αθλητές.

Ο μικρότερος Μιχάλης Τσιάκκιρος δεν θα μπορούμε παρά να ακολουθήσει τα χνάρια των αδελφών του. Ξεχωρίζει ως νέος αθλητής και καταγράφει σημαντικές επιδόσεις, όπως ήταν η ανάδειξή του ως καλύτερος έφηβος 400άρης σε  Παγκόσμια Γυμνασιάδα και η επιτυχία της 2ης καλύτερης επίδοσης στα 400 μέτρα με εμπόδια, πίσω από τον κορυφαίο ολυμπιονίκη Σταύρο Τζιωρτζή. Ανάμεσα στους προπονητές του κατά τη σταδιοδρομία του και ο Νικής Γεωργίου.

Τα αδέλφια Τσιάκκιρου και η Στέλλα Καλοπαίδη που τιμούμε σήμερα ήταν και παραμένουν ασυμβίβαστοι υπηρέτες του αθλητισμού. Άξιοι εκπρόσωποι του κλασικού αθλητισμού. Σημαιοφόροι της πατρίδας μας. Αξιόλογοι εκπαιδευτικοί. Πρεσβευτές του ευ αγωνίζεσθαι και του τίμιου παιχνιδιού.

Φίλες και φίλοι,

Στον στίβο αλλά και σε κάθε μορφής άθλημα, η διάκριση και ο πρωταθλητισμός είναι ασφαλώς στόχος. Η μεγάλη ουσία όμως της προσπάθειας στον αθλητισμό βρίσκεται πίσω από το αποτέλεσμα. Βρίσκεται στον κόπο, στον ιδρώτα, στις άπειρες ώρες και μέρες μέσα στα γήπεδα δουλεύοντας όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα. Είναι όλη αυτή η διαδικασία που οι Αρχαίοι Έλληνες συμπύκνωσαν στη γνωστή ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιή» (για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές). Γι’ αυτό και στον αθλητισμό ο πρωταθλητισμός και τα ρεκόρ δεν είναι αυτοσκοπός.

Για την Αριστερά, εκτός από τον αγωνιστικό αθλητισμό εξαιρετικά σημαντικός είναι ο μαζικός και κοινωνικός αθλητισμός. Είναι αυτός ο αθλητισμός που μπορεί να ανοίγει πόρτες σε όλους τους νέους και τις νέες χωρίς ταξικούς φραγμούς και άλλα εμπόδια. Είναι ικανός να δώσει –και δίνει- ποιοτική, δημιουργική και υγιή ενασχόληση. Ενίοτε και διέξοδο από τα πολλά και καθημερινά αδιέξοδα.

Αυτή τη φιλοσοφική προσέγγιση ακολούθησε το ΑΚΕΛ από τα γεννοφάσκια του. Με πολύμορφες και συνεχείς πρωτοβουλίες το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου συνέβαλε στην ανάπτυξη της αθλητικής ζωής του τόπου. Μέσα από τις διοργανώσεις του αναδείχτηκαν μεγάλες μορφές του αθλητισμού. Από την ίδρυση και τη λειτουργία των αθλητικών-μορφωτικών συλλόγων, χιλιάδες νέοι και νέες είχαν και έχουν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να εντάξουν τον αθλητισμό στις ζωές τους.

Στη σημερινή εποχή, ο αθλητισμός και οι ευγενικές ιδέες που αυτός φέρει, έχουν τρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Στον χώρο του αθλητισμού εδώ και καιρό έχουν διεισδύσει φαινόμενα που απαξιώνουν και καταρρακώνουν την αθλητική ιδέα.

Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού τον έχει μετατρέψει από αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν. Η επιβίωσή του έχει υποταχθεί στην απόλυτη λογική των κανόνων της αγοράς και του κέρδους. Η βία έχει παρεισφρήσει. Το ντόπινγκ και τα στημένα παιγνίδια έχουν καταντήσει καρκίνωμα. Η διαφθορά και η διαπλοκή συνεχίζουν να τον εκτροχιάζουν από την αποστολή του. Αυτά τα φαινόμενα είναι διεθνή, παγκόσμια, και υπάρχουν και στην Κύπρο. Και στη χώρα μας αυτά τα φαινόμενα διαπλέκονται με τα συμφέροντα ομάδων ελίτ και κατεστημένων που χρησιμοποιούν το αθλητικό οικοδόμημα για να ισχυροποιούν την οικονομική και κοινωνική τους θέση.

Η συνεχής εξυγίανση, η εκδημοκρατικοποίηση, η διαφάνεια και η λογοδοσία  παραμένουν στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν. Για να επιτευχθούν όλα αυτά δεν αρκούν μόνο οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και οι έπαινοι κάθε φορά που Κύπριοι αθλητές σημειώνουν επιτυχίες διεθνώς.

Το ΑΚΕΛ, αναγνωρίζοντας την αδήριτη ανάγκη για αλλαγές στο αθλητικό οικοδόμημα κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων με στόχο την εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού.

Με πρόταξη την ανάγκη για μια ενιαία αθλητική νομοθεσία σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις που στηρίζονται στους ακόλουθους άξονες:

–      Στην ενίσχυση της δια βίου άθλησης.

–      Στην ενίσχυση των φορέων του κοινωνικού αθλητισμού.

–      Στην στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

–      Στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό υποδομών.

Σε σχέση με τον ΚΟΑ, που αποτελεί και τον πιο καθοριστικό βραχίονα στην άσκηση της πολιτικής του κράτους, σημειώνουμε:

–      Την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του ΚΟΑ.

–      Την πάταξη της κακοδιαχείρισης που δυστυχώς συνεχίζει να παρατηρείται σε κάποιες αθλητικές ομοσπονδίες.

–      Την εφαρμογή κώδικα σωστής και επαρκούς διακυβέρνησης.

–      Την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Ο κυπριακός αθλητισμός διαθέτει ταλέντο. Με σωστό προγραμματισμό, επένδυση σε υποδομές και στήριξη στους αθλητές, είμαι βέβαιος πως θα έχει και λαμπρότερο μέλλον.

Αυτό που απουσιάζει είναι η ανάλογη πολιτική βούληση την οποία και θέλουμε να επαναφέρουμε με την αλλαγή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Μέσα από την αλλαγή θέλουμε να αναπροσδιορίσουμε και να αναβαθμίσουμε τη σχέση της κοινωνίας με τον αθλητισμό. Θέλουμε ο αθλητισμός να προωθεί τα ταλέντα και την ίδια ώρα να είναι προσιτός και προσπελάσιμος σε όλους.

Φίλες και φίλοι,

Καταλήγοντας, θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή του Βραβείου που για άλλη μια χρονιά κράτησε τον πήχη ψηλά με τις επιλογές της.

Ευχαριστώ και όλους εσάς για την παρουσία σας στην εκδήλωση μας.

PREV

Ιστορικής σημασίας το Ψήφισμα της Βουλής για τη Δημοκρατική Αντίσταση | Η κυβέρνηση να διακόψει κάθε χρηματοδότηση για τη μνήμη του Γρίβα

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023