Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση ΓΓ ΑΚΕΛ για την εκτίμηση των Βουλευτικών Εκλογών

Δήλωση ΓΓ ΑΚΕΛ για την εκτίμηση των Βουλευτικών Εκλογών

Στις 9 και στις 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οι Σύνοδοι της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την εκτίμηση του αποτελέσματος των Βουλευτικών Εκλογών.

Κατά τη διάρκεια τους διεξήχθη πολύ εποικοδομητικός, αυτοκριτικός και κριτικός διάλογος, στον οποίο τοποθετήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ογδόντα και πλέον μέλη του Σώματος πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν. Ασκήθηκε κριτική για τις αδυναμίες που παρουσιάζουμε ως Κόμμα και ως Λαϊκό Κίνημα εδώ και  χρόνια. Έγινε επίσης αυτοκριτική για το ότι θα μπορούσε ο καθένας να δουλέψει καλύτερα, προσφέροντας περισσότερα. Τέλος κατατέθηκαν αρκετές εισηγήσεις οι οποίες ήδη τυγχάνουν επεξεργασίας στα πλαίσια του καταρτισμού του στρατηγικού σχεδιασμού για τα επόμενα βήματα που επιβάλλεται να κάνει το ΑΚΕΛ ώστε να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στη συνείδηση του κυπριακού λαού.

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής δεν δίστασε και δεν δείλιασε να εντοπίσει τις πικρές αλήθειες και τις αδυναμίες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο πλούτος ανακατανέμεται βίαια. Ο λαός είναι αντιμέτωπος με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ως ΑΚΕΛ επιδείξαμε αδυναμία τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, στην παραγωγή πολιτικής που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και να κρατήσει δυνατή την προοπτική για το μέλλον.

Πολύς κόσμος, δικαίως ή αδίκως, δεν πιστεύει ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να τον υπερασπιστεί. Κόσμος που βρέθηκε στην ανεργία, που δύσκολα επιβιώνει και που δεν έχει καμιά βοήθεια από το κράτος, θεωρεί ότι την κρίσιμη στιγμή το ΑΚΕΛ δεν ήταν κοντά του. Ταυτόχρονα, δεν πείσαμε στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ότι μπορούμε να διατυπώσουμε αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις για την οικονομία, που να γίνονται αποδεχτές από την πλειοψηφία.

Στη συνείδηση μερίδας του λαού το ΑΚΕΛ εξαντλείται σε, σωστή κριτική, αλλά χωρίς ρεαλιστική πρόταση για να αλλάξουν τα πράγματα. Μας τιμώρησε λοιπόν με την αποχή του γιατί δεν είδε σε εμάς το αποκούμπι στα προβλήματα του, ούτε την ελπίδα στο μέλλον του.

Το κεφάλαιο «διακυβέρνηση Χριστόφια» επίσης επηρέασε αρνητικά τη συνείδηση πολλών.  Αυτό και με δική μας ευθύνη.  Εκτιμήσαμε σε Ολομέλειες της ΚΕ και σε Συνέδρια τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Εκτιμήσαμε το πλούσιο και πολυσχιδές έργο που έχει επιτελέσει. Σταθήκαμε αυτοκριτικά στα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις. Δεν καταφέραμε όμως να πείσουμε γι’ αυτές μας τις θέσεις, κάνοντας τις κτήμα του λαού.

Σημαντικό πλήγμα στο ΑΚΕΛ επέφερε και το γεγονός ότι χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα που είχαμε διαχρονικά. Αυτό πλήγωσε βαριά τον κόσμο του ΑΚΕΛ που ήταν περήφανος για την υπεροχή μας σ΄αυτόν τον τομέα. Παρόλη την ειλικρινή μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε και να πατάξουμε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, αποτύχαμε να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Είναι τεράστια η ευθύνη της ηγεσίας του Κόμματος να πείσει με πρωτοβουλίες και πράξεις ότι είμαστε διαφορετικοί. Ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές.

Δεν καταφέραμε επίσης να αποκρούσουμε αποτελεσματικά τα περί ΔΗΣΑΚΕΛ.  Η αλλαγή του εκλογικού νόμου έστειλε μήνυμα αλαζονείας και επέτεινε τον κάλπικο διαχωρισμό «μικρών» και «μεγάλων» κομμάτων. Το ίδιο ακριβά μας κόστισαν και υποθέσεις όπως η FOCUS και ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ που έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να μας ταυτίσουν με το ΔΗΣΥ, όσο και αν αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή, με ειλικρίνεια και ευθαρσώς δηλώνουμε ότι παρόλο που το ψηφοδέλτιο μας ήταν ομολογουμένως αξιόλογο και σοβαρό εντούτοις δεν ήταν τόσο πλατύ όσο έπρεπε. Το ίδιο ειλικρινά αποτιμήσαμε ως Κεντρική Επιτροπή το πόσο ζημιογόνος ήταν αυτή τη φορά ο παραγοντισμός που εμφανίστηκε πιο έντονα από ποτέ στην προεκλογική εκστρατεία. Επισημάναμε επίσης συμπεριφορές πρώην στελεχών που υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια που θα έπρεπε να καταβάλουμε ως Κόμμα. Όσο απαραίτητη είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της διαφορετικής άποψης στο Κόμμα, άλλο τόσο απαραίτητος είναι και ο σεβασμός στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Απροθυμία επίδειξης αυτού του σεβασμού υποσκάπτει την ενότητα του Κόμματος και την αποτελεσματικότητα του να πείθει.

Με άλλα λόγια, δεν δώσαμε ενωμένοι τη μάχη. Δεν απευθυνθήκαμε πλατιά στην κοινωνία. Αντιθέτως, απογοητεύσαμε αξιόλογους ανθρώπους που προτίμησαν να μείνουν μακριά από τέτοιες συμπεριφορές και ενισχύσαμε την αντίληψη «όλοι είναι το ίδιο», «όλοι θέλουν την καρέκλα».

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής εντόπισε επίσης τα  μεγάλα προβλήματα και τις αδυναμίες που είχαμε στην οργανωτική μας δουλειά που εμφανίστηκαν εντονότερα από κάθε προηγούμενη φορά. Η επαφή μας με τον κόσμο υπήρξε αποσπασματική ή ευκαιριακή, παρόλη την προσπάθεια που έγινε από τις Επαρχιακές Επιτροπές. Δεν καταφέραμε να φτάσουμε παντού. Δεν καταφέραμε να έχουμε την επαφή που θα θέλαμε με την κοινωνία. Βλέπαμε συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους, στους ίδιους χώρους. Ταυτόχρονα, δεν είχαμε την παρουσία που έπρεπε στα κοινωνικά κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες. Αντί να είμαστε μπροστάρηδες, ήμασταν σχεδόν απόντες.

Η Κεντρική Επιτροπή εντόπισε και τις μεγάλες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στον επικοινωνιακό τομέα. Ενώ είχαμε και έχουμε θέσεις και προτάσεις, δεν τις παρουσιάσαμε με συνέπεια και συνέχεια και ενιαίο πολιτικό λόγο.

Εκτιμήσαμε επίσης ως ηγεσία δεόντως το γεγονός ότι γόνιμος διάλογος διεξήχθη και στην κομματική βάση. Επίσης απόψεις σε αυτό το διάλογο κατέθεσαν όχι μόνο τα στελέχη και τα μέλη, αλλά και φίλοι του ΑΚΕΛ. Όλα αυτά προσμετρήθηκαν στο διάλογο αλλά και στις αποφάσεις που λήφθηκαν. Το γεγονός ότι πολύς κόσμος πέραν των κομματικών μελών αγωνιά, προβληματίζεται και θέλει να δει το ΑΚΕΛ να κάνει βήματα μπροστά είναι ενδεικτικό της δυναμικής και της προοπτικής που έχει.

Ο διάλογος που έγινε απέδειξε ότι έχουμε  τη βούληση και τη διάθεση να αλλάξουμε πράγματα. Να τα αλλάξουμε άμεσα, αλλά όχι επιφανειακά. Να τα αλλάξουμε για να υπηρετήσουμε την ουσία και όχι τις εντυπώσεις. Υπάρχει η  βούληση και η διάθεση να δούμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε, όχι να κατεδαφίσουμε τα πάντα. Υπάρχει η βούληση και η διάθεση να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά. Να δράσουμε σήμερα, κτίζοντας για το αύριο του ΑΚΕΛ και το ΑΚΕΛ του αύριο.

Η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη. Θα είναι διαδικασία επίπονη και μακροπρόθεσμη, την οποία όμως θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Απευθυνόμενοι πλατιά στην κοινωνία. Με νέους τρόπους και νέα μέσα. Με νέους ανθρώπους στο προσκήνιο, από πάνω μέχρι κάτω, που θα δώσουν πνοή ανανέωσης στο Κόμμα μας αλλά θα είναι και πηγή δημιουργικότητας για νέες πρωτοβουλίες, νέες κατακτήσεις και νέες επιτυχίες για το Κόμμα και τον τόπο μας.

Επιτρέψετε μου να παραθέσω σε αδρές γραμμές ορισμένες από τις βασικές αποφάσεις, τις βασικές κατευθύνσεις για τις οποίες θα εργαστούμε.

Στον πολιτικό τομέα:

–       Εμπλουτισμός των προτάσεων μας για την οικονομία και την κοινωνία και των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο.

–       Ενίσχυση και συνέχιση της επαφής και του διαλόγου με πλατιά στρώματα του λαού και συνεχής παρουσία του ΑΚΕΛ και των ανθρώπων του παντού. Σε όλους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Έτσι ώστε να βαδίσουμε ξανά μαζί με νέους και παλιούς φίλους ενωμένοι πετυχαίνοντας τους κοινούς πολιτικούς και ιδεολογικούς μας στόχους.

–       Εμβάθυνση της ιδεολογικής και πολιτικής μας δουλειάς. Στη θεωρία αλλά το κυριότερο, στην πράξη, μέσα στην κοινωνία, στα προβλήματα των εργαζομένων, μέσα στα κοινωνικά κινήματα. Εκεί όπου το ΑΚΕΛ πρέπει και μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή.

–       Ενδυνάμωση της πολιτικής μας δράσης παντού. Εντός και εκτός Βουλής. Οι βουλευτές μας κάνουν αξιόλογη δουλειά. Όμως δεν είναι και δεν πρέπει να είναι οι βουλευτές που εμφανίζονται και ψηφίζουν κάθε Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Δεν είναι μαριονέτες, ούτε διακοσμητικά στοιχεία στα έδρανα. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ οφείλουν να είναι και θα είναι παντού. Το ίδιο και όλα τα στελέχη του επαγγελματικού μηχανισμού. Είμαστε και θα είμαστε όλοι κάτω από συνεχή αξιολόγηση και κρίση.

Στον οργανωτικό τομέα:

       Πλατιά δράση με καινοτόμους τρόπους, υλοποίηση των συνεδριακών αποφάσεων και ανανέωση της κομματικής μας βάσης.

–       Τόλμη για ανανέωση και επένδυση σε νέους ανθρώπους. Δεν θέλουμε ΑΚΕΛ γερασμένο. Θέλουμε ΑΚΕΛ που να είναι η φωνή και η ψυχή των νέων ανθρώπων. Ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκε σύσταση ειδικής ομάδας η οποία να μελετήσει προτάσεις και δράσεις που να ενισχύουν τη συμμετοχή νέων στη κομματική βάση.

–       Βαθιά και συλλογική συζήτηση για το ρόλο των καθοδηγητικών σωμάτων, τη στελέχωση και την ποιότητα των στελεχών που τα απαρτίζουν.

–       Αναζωογόνηση της δουλειάς των Κομματικών Ομάδων. Τερματισμός επιτέλους της στεγνής- διεκπεραιωτικής δουλειάς. Το οργανωτικό μας βάρος θα αφιερωθεί για να γίνουν οι κομματικές ομάδες, ομάδες που θα έχουν παρέμβαση και θα είναι σημαιοφόροι σε πρωτοβουλίες για τοπικά προβλήματα, για θέματα που απασχολούν τη νεολαία, για την ανάπτυξη του πολιτισμού, για την επίλυση και την ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων, περιβαλλοντικών ζητημάτων και άλλων θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.   

–       Ενίσχυση της παρέμβασης της ΠΕΟ, της ΕΔΟΝ, της ΕΚΑ και της ΠΟΓΟ μέσα στην κυπριακή κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στην επαφή μας με τη νεολαία και τους εργαζόμενους.

–       Να γίνουμε ξανά το παράδειγμα ως Αριστερά στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Να είμαστε αποφασιστικοί και αμείλικτοί στην πάταξη τους  και οι όποιες τυχόν τιμωρίες να είναι παραδειγματικές.

–       Ενδυνάμωση της ιδεολογικής και πολιτικής ενότητας του ΑΚΕΛ αλλά και ελευθερία του διαλόγου και της προστασίας της αντίθετης άποψης.

–       Δημιουργία δράσεων ανάπτυξης διαλόγου και επικοινωνίας με τους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Δράσεις στο πρότυπο του διαδικτυακού διαλόγου για τα αποτελέσματα των εκλογών θα λάβουν πιο δομημένο και θεσμοθετημένο χαρακτήρα και θα επεκταθούν σε ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία.

Στον επικοινωνιακό τομέα:

–       Αξιοποίηση επαγγελματιών επικοινωνιολόγων και όχι μόνο κατά την εκάστοτε προεκλογική περίοδο

–       Συνέχιση των προσπαθειών για καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΜΜΕ με πιο αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική. Συνέχιση των προσπαθειών για δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη μεταχείριση των πολιτικών δυνάμεων από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το ΡΙΚ.

–       Ακόμα πιο αποφασιστικός και μαχητικός πολιτικός λόγος, ώστε να μην μένει τίποτε αναπάντητο αλλά και να γίνονται ξεκάθαρες οι πολιτικές μας θέσεις και  διακριτές οι διαφορές μας με τον ΔΗΣΥ  και άλλα πολιτικά κόμματα.

–       Περαιτέρω αξιοποίηση νέων, σύγχρονων δυνατοτήτων που μας προσφέρονται με τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο.

Αυτές είναι ορισμένες από τις αποφάσεις που λήφθηκαν, πέραν των αποφάσεων που λήφθηκαν στο Προγραμματικό και στο Τακτικό Συνέδριο.

Όλο αυτό το διάστημα λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά για την αλλαγή προσώπων στο ΑΚΕΛ, για συλλογικές παραιτήσεις και πολλά άλλα. Θέλω μόνο να πω ότι εμείς δεν λειτουργούμε ούτε βεβιασμένα, ούτε υπό το κράτος πανικού. Η ανανέωση στο ΑΚΕΛ είναι διαδικασία που ποτέ δεν σταματά και την οποία ασφαλώς θα συνεχίσουμε όχι όμως σπασμωδικά, αλλά με προγραμματισμό, προετοιμασία και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Τέλος, από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ θέλω να επαναβεβαιώσω ότι πρώτιστη έγνοια όλων είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου, των εργαζομένων και του κυπριακού λαού.

Η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου συνεχίζει να αποτελεί τον πρώτο στόχο μας. Οι διαχρονικές μας θέσεις στο Κυπριακό επιβεβαιώνονται πλέον στην πράξη.  Η διαχρονική μας πολιτική είναι το αντίδοτο στον απορριπτισμό αλλά και τον ενδοτισμό, αλλά και η μοναδική πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε λύση αρχών στο Κυπριακό, νοουμένου ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει απαράδεκτες θέσεις της. Δεν πρόκειται λοιπόν να θυσιάσουμε τις αρχές και την υπόθεση του λαού μας στο βωμό πρόσκαιρων μικροπολιτικών κερδών, όσες πιέσεις και αν δεχόμαστε.

Αντιθέτως θα συνεχίσουμε να είμαστε Κόμμα όλων των Κυπρίων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και να παλεύουμε για το κοινό μας μέλλον στην κοινή μας πατρίδα. Θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε το νεοφασισμό. Η είσοδος ενός φασιστικού – ναζιστικού κόμματος στη Βουλή είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Το ΑΚΕΛ ιστορικά και καταστατικά αυτοπροσδιορίζεται ως «αντιφασιστικό κόμμα» και ως τέτοιο θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε. 

Επίσης θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες στις καθοριστικές μάχες, τόσο για το κυπριακό, όσο και στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Για την πρόοδο, την ευημερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το μέλλον που μας αξίζει.

Απαντήσεις Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

PREV

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής

NEXT

Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ στον ΠτΔ για αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αυτισμό και νοητική στέρηση και δεύτερο για το κλείσιμο του ιδρύματος «Σπίτι στο Παραλίμνι»