Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

 

  1. Όταν πήραμε την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον συνοδεύσουμε στη Γενεύη, γνωρίζαμε ότι αυτή ήταν μια δύσκολη, κρίσιμη και καθοριστική συνάντηση για το Κυπριακό. Γνωρίζαμε ότι το χάσμα που υπήρχε στις θέσεις των δύο πλευρών θα προκαλούσε πρόσθετες δυσκολίες. Αποφασίσαμε να μεταβούμε εκεί έχοντας ως στόχο να λειτουργήσουμε θετικά και εποικοδομητικά για να συμβάλουμε στη δύσκολη προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη. Αυτό επιβάλλει το πατριωτικό μας καθήκον. Με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας λειτουργήσαμε σε αυτό το πλαίσιο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα.
  1. Όπως αναμέναμε οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, σκληρές και επίπονες. Ο δικός μας ρόλος ήταν με τη διατύπωση σκέψεων και προτάσεων να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διαμόρφωση των θέσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Το πράξαμε επιμένοντας σε θέσεις αρχών. Σε θέσεις που μπορούσαν να συμβάλουν στο ξεπέρασμα προβλημάτων, τόσο στην ουσία όσο και στη διαδικασία. Ταυτόχρονα επιχειρήσαμε, με επαφές με Τουρκοκυπριακά πολιτικά Κόμματα, να συμβάλουμε έτσι ώστε να υπάρξει κατανόηση των θέσεων μας από την ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
  2. Πάρα τις δυσκολίες, με τη διαπραγμάτευση έγινε κατορθωτό να προχωρήσει βήματα μπροστά η διαδικασία. Συγκεκριμένα:
  1. Κατατέθηκαν από τις δύο κοινότητες χάρτες για το εδαφικό. Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι ικανοποιητική, παρόλο που προνοεί την επιστροφή μεγάλου ποσοστού εδαφών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Με την κατάθεση χαρτών ανοίγει η προοπτική, με σκληρή διαπραγμάτευση, να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίσαμε.
  2. Αρχίζει ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα της Ασφάλειας που περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις και την αποστρατιωτικοποίηση. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι σε αυτό το θέμα οι αρχικές θέσεις των πλευρών είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Το γεγονός ότι η Τουρκία δέχεται να συζητήσει το θέμα και με εκπεφρασμένη τη θέση πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων αποτελεί αναχρονισμό, προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε στήριξης που παρέχεται προς αυτή την κατεύθυνση.
  3. Πρόοδος επιτεύχθηκε και στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, έστω και αν αυτό αφορά θέματα δευτερεύουσας σημασίας.
  1. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι διάφορες προβλέψεις που σκορπούσαν ανησυχία στο λαό διαψεύσθηκαν. Η ρητορική ότι η διαδικασία της Γενεύης θα οδηγήσει σε αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Γκουτιέρες, αναφέρθηκε επανελειμμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις δύο κοινότητες. Όσο και να επαναλαμβάνεται αυτή η κινδυνολογία μελλοντικά, ολοένα και από λιγότερους θα γίνεται πιστευτή.
  1. Η απόφαση για τη συνέχιση του διαλόγου για τα θέματα της Ασφάλειας, στη βάση συγκεκριμένης διαδικασίας, συνιστά θετική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή επιβάλλει καλή προετοιμασία από εμάς και αρμονική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση. Επίσης συνέχιση της ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το περιεχόμενο της πρότασης μας.
  1. Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ο διάλογος είναι απαραίτητο οι σημαντικοί «παίχτες» σε αυτή την προσπάθεια να αποφεύγουν εμπρηστικές δηλώσεις.
  1. Ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγεί σε επανένωση της πατρίδας μας θα είναι γεμάτος δυσκολίες και εμπόδια. Για να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα μας να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους με επιτυχία, επιβάλλεται να λειτουργήσουμε με εμμονή στις αρχές λύσης, ευελιξία αναφορικά με τη διαδικασία, συλλογικότητα, υπευθυνότητα και ενότητα στο εσωτερικό. Το ΑΚΕΛ καθοδηγούμενο από αυτές τις αρχές θα εργαστεί με πατριωτισμό και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και εμπάθειες, συμβάλλοντας στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  1. Το ΑΚΕΛ καλεί τον Κυπριακό λαό να στηρίξει την προσπάθεια επίτευξης λύσης. Να συσπειρωθεί γύρω από τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, απορρίπτοντας δημαγωγικές, ανεδαφικές και ζημιογόνες ρητορικές. Να κατανοήσει ότι η μη λύση δεν σημαίνει διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως η διαιώνιση της μη επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, θα λειτουργήσει ως κινούμενη άμμος εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για την προοπτική και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού λαού.
  1. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό να στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και την προσπάθεια επίτευξης λύσης. Αυτό θα το επιδιώξει σε συνεργασία με όλους όσοι στην Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα συμμερίζονται το ίδιο όραμα για την κοινή μας πατρίδα. Πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πορευτούν μαζί την κοινή τους πορεία σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας.

14/01/2017

PREV

Έξοδα των Δημοτικών Εκλογών

NEXT

Να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις χωρίς αντιπαραθέσεις και αφορισμούς