Home  |  Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές 2024

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές 2024

 

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει αντικείμενο τις επερχόμενες ευρωεκλογές -μια μεγάλη και ουσιαστική για την Αριστερά πολιτική μάχη- και τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου μας. Συχνά λέγεται, και είναι σε κάποιο βαθμό αλήθεια, ότι στις ευρωεκλογές ελάχιστα συζητιούνται τα ευρωπαϊκά ζητήματα και συνήθως μονοπωλούν τα εσωτερικά θέματα. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε να γίνει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και συζητιούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό το θέλουμε και το επιδιώκουμε γιατί εκεί λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τις ζωές μας. Το θέλουμε και το επιδιώκουμε γιατί εμείς ως ΑΚΕΛ έχουμε όραμα, θέσεις και απόψεις για τον χαρακτήρα της ΕΕ, για τις πολιτικές που προωθούνται, για το προς τα πού πάει η ΕΕ και πού θέλουμε εμείς να πάει. Το ΑΚΕΛ έχει μια τεράστια εμπειρία 20 χρόνων καθημερινής επιστημονικής μελέτης, γνώσης και παρακολούθησης των ευρωπαϊκών ζητημάτων και κυρίως, έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για όλους τους τομείς που θέλουμε να θέσουμε ενώπιον της κυπριακής κοινωνίας.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό κοινωνικοπολιτικό τοπίο που καθορίζεται κυρίως από τρία στοιχεία:

  • Πρώτον, τους δύο μεγάλους πολέμους που μαίνονται, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, όπου ρέει ατέλειωτα το αίμα αθώων ενώ ταυτόχρονα, εγκυμονούν τεράστιοι κινδύνοι για τον κόσμο αλλά ειδικότερα για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
  • Δεύτερο, τα τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που πιέζουν τους λαούς και τους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό μέχρι τους μισθούς και το στεγαστικό.
  • Και τρίτο, η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς που έχει πάρει ανατριχιαστικές διαστάσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας να πισωγυρίσει την Ευρώπη σε σκοτεινές εποχές.

 

Αυτά τα δεδομένα θέτουν και τα μεγάλα ερωτήματα, τα μεγάλα διακυβεύματα που θα έχουν ενώπιον τους οι Ευρωπαίοι πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των Κύπριων πολιτών.

Οι ευρωεκλογές λοιπόν μπορούν να στείλουν -όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά από κάθε γωνιά της Ευρώπης- ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης και ενάντια στη συνέχιση των πολέμων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη. Ένα μήνυμα που πρώτα από όλα πρέπει να πάει στις ευρωπαϊκές ηγεσίες και στις κυρίαρχες δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου. Γιατί, πώς είναι δυνατόν, η ίδια η Ευρώπη να αρνείται να πάρει οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, να επιλέγει την αδιέξοδη γραμμή του συνεχούς εξοπλισμού της κυβέρνησης Ζελένσκι βάζοντας λάδι στη φωτιά, κάτι που εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και σίγουρα όχι τους λαούς της; Δεν είναι τυχαίο που το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο καταδεικνύει ότι ο κυπριακός λαός καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή, και καλά κάνει- αλλά με μεγάλη πλειοψηφία αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και στη συνέχιση του οικονομικού πολέμου.

Και την ίδια ώρα, είναι ή δεν είναι εξωφρενική και εξοργιστική υποκρισία όταν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προεξάρχουσες τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, προκλητικά να περιφρονούν ακόμα και τον ΟΗΕ και τάσσονται στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης Νετανιάχου η οποία διαπράττει πρωτοφανή εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα; Μπορεί άραγε οποιοσδήποτε Κύπριος -εμείς δηλαδή, που ζήσαμε την τουρκική εισβολή και που ζούμε ακόμα την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό- να βρεθούμε στην πλευρά του θύτη και των πολεμοκάπηλων που απειλούν να σύρουν τη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου σε ολική σύρραξη; Η δική μας απάντηση είναι όχι. Η δική μας φωνή -η φωνή του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς- είναι η καθαρή και συνεπής φωνή υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης. Είναι η φωνή υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι φωνή υπέρ της αντιστροφής της πορείας στρατιωτικοποίησης και ΝΑΤΟποίησης της Ευρώπης. Είναι -με δυο λόγια- η φωνή της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Τα κράτη και οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνουν τις οικονομικές συνέπειες των πολέμων οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα  άφησε πίσω της η πανδημία και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας που πέρασε. Ακρίβεια, πανάκριβο ρεύμα, στεγαστική κρίση, ψηλά επιτόκια και ενοίκια, χαμηλοί μισθοί και υποαπασχόληση είναι ο λογαριασμός που άλλοι προκάλεσαν και άλλοι πληρώνουν. Οι διαχρονικές οικονομικές συνταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα -Δεξιάς, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Συντηρητικών- οδήγησαν σε μεγαλύτερες ανισότητες τόσο εντός των ευρωπαϊκών κρατών, όσο και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Οι πραγματικές ανάγκες των λαών και των εργαζομένων στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη απαιτούν ενίσχυση της δύναμης και των αγώνων της Αριστεράς. Το ΑΚΕΛ και οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές προτάσσοντας τα αιτήματα για τα οποία παλεύουμε καθημερινά εντός κι εκτός Ευρωβουλής:

  • δραστικές πολιτικές για αντιμετώπιση των χαμηλών μισθών και της εργασιακής απορρύθμισης,
  • προώθηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
  • μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της αύξησης των επιτοκίων,
  • σύγχρονα και τολμηρά κοινωνικά μέτρα που να στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς,
  • πολιτικές για το στεγαστικό και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που πλήττει νοικοκυριά, εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικροεπιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη.

Μέτρα όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας, είναι μόνο μερικά από όσα διεκδικούμε στην Κύπρο και στην Ευρώπη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η στήριξη των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Για να προωθηθούν αυτά, χρειάζεται μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο να δυναμώσουν οι διεκδικητικές φωνές, να αυξηθούν οι ευρωβουλευτές και οι ευρωβουλεύτριες της Αριστεράς που αγωνίζονται μαχητικά για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η σημερινή μέρα, όπως θα γνωρίζετε, είναι η επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς από τον σοβιετικό στρατό και έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η μέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Δυστυχώς, όμως, αντί της μνήμης, μέσα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες ρέει ξανά το δηλητήριο του μίσους όπως αυτό που θέριεψε πριν δεκαετίες τον ναζισμό. Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς καραδοκούν ότι ο ερχόμενος Ιούνης είναι η δεύτερη ιστορική τους ευκαιρία: αφού αλώσουν το Ευρωκοινοβούλιο, στη συνέχεια να αναρριχηθούν σε περισσότερες κυβερνήσεις. Οι πρόσφατες εικόνες από την Ιταλία, με εκατοντάδες ακροδεξιούς να χαιρετούν ναζιστικά, επαναβεβαίωσαν για πολλοστή φορά για το τι έχουμε ενώπιόν μας, όσο κι αν προσπαθούν η ακροδεξιά και οι συνοδοιπόροι να το αποκρύψουν. Σημείο των καιρών ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι σε ολοένα και περισσότερες χώρες η επίσημη Δεξιά δεν διστάζει να συγκυβερνά, να συνεργάζεται ή να έχει δίαυλους επικοινωνίας με την ακροδεξιά, κάτι βέβαια που βλέπουμε να συμβαίνει και στην Κύπρο μεταξύ ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, αλλά και της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη όπως φάνηκε πρόσφατα με τους διορισμούς στους ημικρατικούς.

Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες και εφησυχασμό. Οι δημοκράτες σε όλη την Ευρώπη δεν ανησυχούν απλώς αλλά παίρνουν θέση, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί που πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας τους την περασμένη εβδομάδα σε διαδηλώσεις ενάντια στην ακροδεξιά. Είναι λοιπόν πιο επιτακτικό και πιο επίκαιρο από ποτέ ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος της Κύπρου να συνεννοηθεί, να συστρατευτεί και να συμπαραταχθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία απέναντι στον συντηρητισμό, το μίσος, τον σκοταδισμό. Μια συμμαχία για να υπερασπιστούμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς φόβο τις αξίες της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας στον τόπο μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενότητα των εργαζομένων, την οικολογία, την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα, τον ορθολογισμό και την επιστήμη ως πυξίδες προόδου. Αυτό το μήνυμα, αυτό το κάλεσμα απευθύνουμε και σήμερα με αυτή την ευκαιρία. Κάλεσμα για να ενώσουμε δυνάμεις.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η δική μας αντίληψη για την ΕΕ και για την Ευρώπη που θέλουμε ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η κριτική του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς για τον χαρακτήρα της ΕΕ, τις αντιλαϊκές πολιτικές, τη γραφειοκρατία και τις κλειστές δομές της που αποκομμένες από την κοινωνία και χωρίς λογοδοσία και έλεγχο επιβάλλουν πολιτικές που υπηρετούν πρωτίστως τις κυρίαρχες ελίτ. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν είναι ξεπερασμένη αλλά επαληθεύεται καθημερινά από τα συσσωρευμένα κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα. Η κριτική μας βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τον ευρωσκεπτικισμό της ακροδεξιάς, που είναι ένα αντιδραστικό κι οπισθοδρομικό ιδεολόγημα. Όσο δε αφορά την άλλη όψη του νομίσματος, το σύνθημα για «περισσότερη Ευρώπη» αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει εμβάθυνση των υφιστάμενων δομών και πολιτικών της ΕΕ οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των λαών της Ευρώπης αλλά και σε μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των κρατών. Εδώ μάλιστα εντάσσεται και η ιδέα για κατάργηση του βέτο στη λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική και όχι μόνο. Αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη περιφρόνηση για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα κι επιδιώξεις των μικρότερων κρατών, όπως είναι η Κύπρος, κάτι που το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα δεχθεί και κάτι για το οποίο η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πρέπει να διατυπώσει σαφή και σθεναρή θέση, γιατί -όπως και σε άλλα ζητήματα- μιλά με αμφισημίες και μασημένα λόγια.

Όπως θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες μέσα από την προεκλογική μας εκστρατεία, μαζί με την κριτική μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές προτείνονται ταυτόχρονα δημιουργικές θέσεις και προτάσεις, διεκδικήσεις και ιδέες με πρόσημο κοινωνικό, οικολογικό, προοδευτικό για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα. Είναι ακόμα, όραμα για μια διαφορετική ενωμένη Ευρώπη. Μια θεμελιακά διαφορετική Ευρώπη. Μια Ευρώπη, κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική και ειρηνική. Μια Ευρώπη που να ανήκει και να υπηρετεί πραγματικά τους λαούς της. Η Ευρώπη της ειρήνης, της κοινωνικής ισότητας, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, των ανοικτών πολυπολιτισμικών κοινωνιών.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, όχι μόνο δεν πρέπει να οδηγείται έστω και μια μικρή μερίδα του κόσμου της Αριστεράς σε αδιαφορία για τις ευρωεκλογές και στην αποχή, αλλά αντίθετα, ο προοδευτικός κόσμος της Κύπρου έχει περισσότερους λόγους να πάει στην κάλπη. Να ενισχύσει το ΑΚΕΛ που είναι η δύναμη διεκδίκησης στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο άλλωστε είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που είναι άμεσα εκλεγμένο από τους λαούς.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τον περασμένο Ιούλη, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος καθόρισε το πολιτικό πλαίσιο, τις προτεραιότητες και τους στόχους μας για τις ευρωεκλογές. Βασικός εκλογικός μας στόχος είναι η αύξηση της δύναμης του ΑΚΕΛ σε σχέση με το ποσοστό που λάβαμε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τις δύο έδρες που κατέχουμε από το 2004, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε με την ίδια δύναμη να συνεχίσουμε το πολυσχιδές έργο που αναπτύσσουμε εδώ και 20 χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ομάδα της Αριστεράς. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε η οποία εκτιμάται πολύ πέρα από τα όρια της Κύπρου και της Αριστεράς.

Αυτή μας η δράση έχει ως προμετωπίδα το Κυπριακό, τον αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για τη σωτηρία της Αμμοχώστου από τον εποικισμό. Για τα ευρωτουρκικά και την αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας, για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Για το ζήτημα των αγνοουμένων μας. Για την προώθηση της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την πολιτική του Ερντογάν για αφομοίωση των κατεχομένων.

Για το ΑΚΕΛ λοιπόν, η παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι, εκτός όλων των άλλων, μια έπαλξη δράσης για την πατρίδα μας και τον αγώνα της να αποτινάξει την κατοχή και μαζί Ε/κ και Τ/κ να συνδιαχειρίζονται το κοινό, δικοινοτικό κυπριακό κράτος.

Συστατικό στοιχείο για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για την πολιτική παρουσία του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το ψηφοδέλτιό μας για το οποίο θα συζητήσουμε ευθύς αμέσως. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι με το τέλος της σημερινής συνεδρίας θα παρουσιάσουμε στην κυπριακή κοινωνία ένα ψηφοδέλτιο αντάξιο των προσδοκιών της. Ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από ανθρώπους ικανούς και σοβαρούς, έντιμους και έτοιμους να εργαστούν και να αγωνιστούν για οράματα, αξίες και πολιτικές που έχει ανάγκη ο λαός της Κύπρου και οι λαοί της ηπείρου μας. Ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρίες, με διαδρομή στα δημόσια πράγματα και με τη δική τους σφραγίδα στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Κύπρου. Ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, γιατί η έμφυλη ισότητα είναι για εμάς προτεραιότητα και αυτό πρέπει να αρχίσει να γίνεται πιο ορατή. Ένα ψηφοδέλτιο που συνδυάζει πολιτικά στελέχη του ΑΚΕΛ με προσωπικότητες από τον προοδευτικό χώρο της Κύπρου, ανθρώπους που δώσαμε μάχες μαζί και θέλουμε να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία. Ένα ψηφοδέλτιο που θα δίνει συνέχεια στο ιστορικό βήμα που κάναμε το 2019 με τη συμπερίληψη Τουρκοκύπριου σε αυτό, γιατί το ΑΚΕΛ είναι Κόμμα όλων των Κυπρίων, είναι το κατ’ εξοχήν Κόμμα της επανένωσης και της επαναπροσέγγισης.

Με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, λοιπόν, αρχίζουμε τη μάχη για τις ευρωεκλογές. Βλέποντας τον κυπριακό λαό στα μάτια, καθαρά και έντιμα.  Με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και σιγουριά.

 

  • Γιατί, η δύναμη του ΑΚΕΛ -της μοναδικής, ουσιαστικά, αντιπολίτευσης στη χώρα- θα στείλει μηνύματα και στο εσωτερικό απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η οποία αλλού παραπαίει και αλλού συνεχίζει τα βήματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού.

 

  • Γιατί, η δύναμη που θα δώσει κάθε Κύπριος και Κύπρια στο ΑΚΕΛ θα ενισχύει ταυτόχρονα, την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία είναι αποδεδειγμένα και διαχρονικά ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση.

 

  • Γιατί, η δύναμη του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές θα είναι η δύναμη που θα έχει η φωνή των εργαζομένων και της νέας γενιάς της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, η φωνή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, η φωνή της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Η φωνή και η δύναμη διεκδίκησης στην Ευρώπη, για την Ευρώπη και την πατρίδα μας.

 

27.01.2024

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Παπαλάζαρο

NEXT

Παράλογο και αντιδημοκρατική λογική να τιμωρηθούν όλοι οι φίλαθλοι της χώρας