Οι δύο ηγέτες να μην παίζουν το παιχνίδι των εθνικιστών
Τώρα δεν είναι η ώρα μικροπολιτικών επιδιώξεων.Ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Συνέντευξη ΓΓ ΑΚΕΛ στην εφημερίδα “Καθημερινή”
της Μαρίνας Οικονομίδου
Υπερβολική και απαράδεκτη χαρακτηρίζει στην «Κ» ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών την περασμένη Πέμπτη. Ο ίδιος στέλνει το μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Τ/κ ηγέτη να μην «παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων», ξεκαθαρίζοντας πως ο διάλογος πρέπει να επαναρχίσει αμέσως. «Ο ουσιαστικός διάλογος πρέπει να επαναρχίσει αμέσως. Τώρα δεν είναι η ώρα των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν οι δύο ηγέτες τις ευθύνες τους». Μιλώντας για το ζήτημα των προεδρικών εκλογών, επισημαίνει πως «ανεξαρτήτως από το αν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές σε κάποιο σημείο, εμείς, αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, θα διαχωρίσουμε τα δύο. Έχουμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε τα δύο» αναφέρει, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να τηρεί υπεύθυνη στάση για εξεύρεση λύσης, ασχέτως αν παράλληλα ξεκινήσει η διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Ο ίδιος επισημαίνει πως ο Νίκος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος σκέφτονται ήδη τις προεδρικές εκλογές και ξεκαθάρισε πως για το ΑΚΕΛ είναι πρόωρη μία τέτοια συζήτηση.
–To ζήτημα με το ενωτικό δημοψήφισμα και οι διαστάσεις που πήρε είχε να κάνει με υπερβολική αντίδραση των Τ/κ;
–Σε ό,τι αφορά την ίδια την απόφαση, επειδή επιχειρείται διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να διευκρινίσω ότι το ενωτικό δημοψήφισμα βρίσκεται στην ύλη των σχολείων μας και διδάσκεται. Αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι να τιμάται το ενωτικό δημοψήφισμα, να τιμούμε την πολιτική της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Αν αυτό δεν είναι πολιτική σχιζοφρένεια το 2017, όταν προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), διερωτώμαι τι άλλο είναι. Το ΕΛΑΜ συνειδητά πρότεινε την τροποποίηση, όπως και άλλα πολιτικά πρόσωπα που τη στήριξαν στη Βουλή, γιατί αυτή είναι η πολιτική θέση τους. Εν πάση περιπτώσει, η λανθασμένη απόφαση της Βουλής και η υπερβολική αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα τις εξελίξεις της Πέμπτης. Την αποχώρηση δηλαδή του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών. Υπερβολική αντίδραση και σε κάποιο βαθμό απαράδεκτη. Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερα σε όσους Τουρκοκύπριους μίλησα από την Πέμπτη μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει οι δύο ηγέτες να παίζουν το παιχνίδι των ακραίων εθνικιστικών στοιχείων. Ο ουσιαστικός διάλογος πρέπει να επαναρχίσει αμέσως. Τώρα δεν είναι η ώρα των όποιων μικροκομματικών ή μικροπολιτικών επιδιώξεων. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν οι δύο ηγέτες τις ευθύνες τους.
–Υπάρχουν και άλλα κόμματα πέραν του ΕΛΑΜ που επιδιώκουν την ένωση;
–Έχουμε και πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, είναι δηλωμένη η θέση τους. Κάποιοι ενδεχομένως να το έκαναν από επιπολαιότητα, συνοδευόμενη από σκοπιμότητα, γιατί δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της πράξης τους. Και κάποιοι καθαρά από σκοπιμότητα, όπως ο ΔΗΣΥ. Σκεπτόμενος τις ισορροπίες του κόμματός του ενόψει προεδρικών εκλογών.
–Δηλαδή η τήρηση της αποχής ήταν καθαρά θέμα σκοπιμοτήτων;
–Για μένα ναι. Προκλητική, ωστόσο, ήταν και η ανάρτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με φωτογραφία του Εζεκία Παπαϊωάννου να μιλάει σε συγκέντρωση την τότε εποχή για το ενωτικό δημοψήφισμα. Το ΑΚΕΛ ανέλαβε την πρωτοβουλία για το ενωτικό δημοψήφισμα, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Από το 1949. Από τότε μεσολάβησε η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το εγκληματικό πραξικόπημα που ξεκίνησε από τις ίδιες ιδέες και αντιλήψεις από αυτούς που προκαλούν σήμερα αυτά τα προβλήματα, η τουρκική εισβολή και ο οδυνηρός συμβιβασμός μας να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση ΔΔΟ. Διερωτούμαι γιατί κάποιοι δεν κατανοούν ότι σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά από εκείνα του 1950.
–Για ποιο λόγο η τ/κ πλευρά έχει θέσει το όλο ζήτημα στα άκρα με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον θέμα έντασης μεταξύ των δύο μερών;
–Ένα από τα ζητήματα που εγείρει η τ/κ πλευρά ως επιχείρημα στο γιατί απαιτούν να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις είναι γιατί φοβούνται την ύπαρξη εξτρεμιστικών στοιχείων στην ε/κ πλευρά, τα οποία ακόμα νοσταλγούν την ένωση. Στο Μον Πελερέν 3 έγινε μία ώρα συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Εκεί επιχειρήθηκε από τον κ. Μαυρογιάννη να τους πείσουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια προσέγγιση πλέον από την ε/κ πλευρά. Τον διαψεύσαμε πλήρως την περασμένη Παρασκευή με αποφάσεις που πήραμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εξτρεμιστικά στοιχεία βεβαίως υπάρχουν και στην τ/κ πλευρά και οι Ε/κ έχουν πάρα πολλούς λόγους να ανησυχούν για την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων στην τ/κ κοινότητα. Είναι αδιέξοδη η προσέγγιση ότι επειδή υπάρχουν αυτά τα εξτρεμιστικά στοιχεία πρέπει να επιχειρούμε απαράδεκτες λύσεις στο θέμα της ασφάλειας. Να βρούμε λύσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και όχι μόνο της μιας σε βάρος της άλλης.
–Αυτό είναι αρκετό ως αφορμή για να υπάρξει μπλοκάρισμα στην όλη πορεία των συνομιλιών;
–Για να υπάρξει μπλοκάρισμα θα πρέπει να το επιδιώκουν και να το επιθυμούν και οι δύο ηγέτες. Αν ο ένας από τους δύο δεν το θέλει τότε πάντα μπορεί να βρίσκει τρόπους να ασκεί αφόρητη πίεση πάνω στον άλλο για να προχωράει η διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση η αντίδραση του κ. Αναστασιάδη ήταν προς την λάθος κατεύθυνση, ασχέτως με το αν είχε δίκιο για τα όσα είπε. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να ξεκινήσει από το γεγονός ότι η απόφαση της βουλής ήταν απαράδεκτη και ότι η δική μας πλευρά δεν πρόκειται να υιοθετήσει τέτοια πολιτική. Αντιθέτως, θα πάρουμε μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι αυτή η πολιτική δεν θα επανέλθει, και μετά ας συνέχιζε να πει τα όσα είπε. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο κ. Αναστασιάδης για να προχωρήσει η διαδικασία.
Αναστασιάδης-ΔΗΣΥ και Νικόλας σκέφτονται τις προεδρικές
–Αναφέρετε συχνά ότι έχουμε μπει πρόωρα σε προεκλογική περίοδο. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αρχίσει να σκέφτεται το ’18 και έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό;
–Δεν θα μείνω μόνο στον κ. Αναστασιάδη, θεωρώ πως ναι, ο κ. Αναστασιάδης με διάφορες κινήσεις που κάνει ή και με εκείνα που αποφεύγει να κάνει, σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές, το ίδιο και ο ΔΗΣΥ. Αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο απαντά το Προεδρικό στα υπόλοιπα κόμματα θα διαπιστώσετε ότι είναι καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, όπως επίσης και οι τοποθετήσεις του ΔΗΣΥ. Δεν είναι οι μόνοι. Και ο κ. Παπαδόπουλος έχει ξεκινήσει μία πρόωρη προεκλογική εκστρατεία. Είναι απόλυτο πολιτικό δικαίωμά τους να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Εμείς, όμως, βλέποντας ότι υπάρχει μια διαδικασία στο Κυπριακό που αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες και η οποία χρειάζεται να στηριχθεί έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, λέμε πως όλο αυτό είναι πολύ πρόωρο και προκαλεί πρόσθετα προβλήματα. Θα πω κάτι που είναι καλό να έχουν στο μυαλό τους: Αν νομίζουν ότι θα ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια και τον Μάρτιο του 2018, όταν θα πάει να καθίσει στην καρέκλα του ο επόμενος Πρόεδρος, θα βρει το Κυπριακό εδώ που σταμάτησε σήμερα, γελιούνται. Τα δεδομένα θα είναι πάρα πολύ διαφορετικά και θα το διαπιστώσουν. Και λυπούμαι, διότι οι προσωπικές φιλοδοξίες θα οδηγήσουν τον τόπο στην καταστροφή για ακόμη μία φορά.
–Έχετε προειδοποιήσει γι’ αυτό τον Πρόεδρο;
–Το έχω συζητήσει μαζί του.
–Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρχει σχέδιο λύσης μπαίνουμε σε προεκλογικό;
–Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε γι’ αυτά τα ζητήματα. Να δούμε τι θα γίνει στην Τουρκία με το δημοψήφισμα. Προσωπικά έχω την εκτίμηση ότι θα κινηθούν με διάφορους τρόπους που θα μας δυσκολέψουν αφάνταστα και καλά θα κάνουμε να προετοιμαζόμαστε για να μη μας πιάσουν αδιάβαστους και στο τέλος να χάσουμε και τη λύση στο Κυπριακό και να μείνουμε και εκτεθειμένοι ότι είμαστε εμείς η πλευρά που δεν θέλει τη λύση. Αυτή είναι η έκκλησή μου σε όσους είναι σοβαροί. Να προετοιμαστούμε επαρκώς για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που θα προκύψει μετά τις 16 του Απρίλη.
Προτεραιότητα οι συνεργασίες για το 2018
–Είναι κοινώς γνωστό ότι έχετε επαφές με τον Γιώργο Λιλλήκα. Είναι η επιλογή του ΑΚΕΛ ή θεωρείται μία από τις επιλογές του κόμματος;
–Δεν είχαμε καμία επίσημη επαφή με τον Γιώργο Λιλλήκα το τελευταίο διάστημα. Έχω προσωπικές σχέσεις με διάφορους πολιτικούς αρχηγούς και πολιτικά πρόσωπα. Το Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι όποια συνεργασία επιδιωχθεί για τις προεδρικές εκλογές του 2018 θα γίνει πάνω σε καθαρά πολιτική βάση. Αν με ρωτάτε ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα καθορίσουμε πρώτη είναι να επιδιώξουμε να βρούμε συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται πάνω σε καθαρά πολιτική βάση. Και αυτές θα πρέπει να αφορούν και τις θέσεις των κομμάτων στο Κυπριακό και τις θέσεις τους στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Εάν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε μια τέτοια συνεργασία, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω.
–Άρα το ΑΚΕΛ δεν έχει ξεκινήσει συζητήσεις για το 2018;
–Εμείς είπαμε ότι δεν θα ξεκινούσαμε αυτή τη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές. Τα τελευταία γεγονότα δεν σας κρύβω ότι με προβληματίζουν προσωπικά και θεωρώ ότι ίσως να είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε και ένα προβληματισμό για τις προεδρικές εκλογές, σε κάποιο στάδιο.
–Έχετε κάνει επαφές;
–Καμία απολύτως επαφή, ούτε έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία που μπορούμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και με ταχείς ρυθμούς να προχωρήσουμε και εμείς. Διότι είναι προφανές ότι οι άλλοι προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια. Δεν πρόκειται να μείνουμε απλοί θεατές, όμως εμείς επιμένουμε να δώσουμε όλες τις ευκαιρίες και τα περιθώρια που υπάρχουν στο Κυπριακό να πετύχει. Αυτό θα το εξαντλήσουμε μέχρι τέλους.
–Από τη στιγμή που διαφωνείτε με όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, με ποιο θα μπορούσατε να πετύχετε συνεργασίες;
–Είπαμε είναι προτεραιότητα δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην θα συνεργαστούμε. Εάν δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις δεν πρόκειται να συνεργαστούμε. Την κατάλληλη στιγμή θα βάλουμε κάτω τα δεδομένα που υπάρχουν και στη βάση των πραγματικών δεδομένων θα αποφασίσουμε
–Ποιο είναι το ιδανικό προφίλ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ;
–Ας μην του φορέσουμε το κοστούμι, ας το αφήσουμε όταν θα έρθει η ώρα.
–Ο Άντρος Κυπριανού συζητείται ως επιλογή για το κόμμα;
–Είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε γι’ αυτά τα ζητήματα.
–Μετά τον Μάιο όταν θα ξεκινήσει και από πλευρά σας η συζήτηση για τις προεδρικές να αναμένουμε διαφοροποίηση της στάσης σας απέναντι στο Κυπριακό;
–Ανεξαρτήτως από το αν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές σε κάποιο σημείο, εμείς, αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, θα διαχωρίσουμε τα δύο. Έχουμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε τα δύο. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε την υπεύθυνη και σοβαρή στάση που τηρήσαμε και θα στηρίζουμε τη διαδικασία με στόχο την εξεύρεση λύσης, ανεξαρτήτως αν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές.
–Είναι εφικτό κάτι τέτοιο, δεδομένης και της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη;
–Εμείς στηρίζουμε τις συνομιλίες, όχι προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη. Έχουμε τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος. Συνεπώς, εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι κανενός. Έντιμα, καθαρά και ειλικρινά θα λέμε την άποψή μας για το κορυφαίο πρόβλημα του τόπου αλλά και για τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Αν δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό και αν κατανοήσουμε ότι όλα αυτά γίνονται για να περάσει ο χρόνος και να εξυπηρετηθούν προεκλογικοί στόχοι του οποιουδήποτε να είναι βέβαιοι οι πάντες ότι δεν πρόκειται να παίξουμε τέτοιο παιχνίδι για κανένα.