Χαιρετισμός απο μέρους του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου απο τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη στη δημοσιογραφική διάσκεψη του απολογισμού δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πρώτο μισό της θητείας 2019-2024
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Για το ΑΚΕΛ ο απολογισμός και η λογοδοσία για τις θέσεις και τη δράση μας είναι μέρος της κουλτούρας μας. Είναι συστατικό μέρος της ευθύνης που νιώθουμε να έχουμε όχι μόνο απέναντι στους πολίτες που μας στηρίζουν, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Αισθανόμαστε ευθύνη και χρέος να λογοδοτούμε και να ενημερώνουμε γι’ αυτά που κάνουμε, προωθούμε, διεκδικούμε, απορρίπτουμε. Αυτό οφείλουμε ως πολιτικές δυνάμεις να κάνουμε και το ΑΚΕΛ αυτό το εφαρμόζει στην πράξη. Με διαφάνεια και ειλικρίνεια.
Όταν το ΑΚΕΛ, το 1995, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που διατύπωνε για αντιλήψεις και πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες δεξιές δυνάμεις στην ΕΕ, αποφάσιζε υπέρ της ένταξης ήξερε ότι η Κύπρος εισέρχεται σε ένα δύσκολο και σύνθετο περιβάλλον με προβλήματα, προκλήσεις, διακυβεύματα αλλά και προοπτικές.
Η παρουσία του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί πρώτα από όλα ευθύνη απέναντι στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Απέναντι στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά του τόπου που είναι στο επίκεντρο της δράσης μας. Επιπρόσθετα, αποτελεί ευθύνη απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες, γιατί ακριβώς το ΑΚΕΛ δεν αγωνίζεται μόνο για την Κύπρο και τους Κυπρίους, αλλά και για την Ευρώπη και τους πολίτες της.
Έτσι είναι το ΑΚΕΛ. Ένα Κόμμα που συμμετέχει και δεν απέχει. Ένα Κόμμα που διεκδικεί και δεν περιορίζεται μόνο στις διαπιστώσεις. Ένα Κόμμα που έχει προτάσεις και προτείνει λύσεις υπέρ των πολλών και δεν μένει μόνο στην αντίδραση και την απόρριψη.
Από το 1996 -όταν το ΑΚΕΛ συνδέθηκε με τη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς- και από το 2004 που συμμετέχουμε στο Ευρωκοινοβούλιο σταθερά με δύο έξι ευρωβουλευτές, θέσαμε ως στόχο να είμαστε μέσα στη ζύμωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Να μελετούμε σε βάθος και να επεξεργαζόμαστε τις δικές μας τοποθετήσεις για όλο το φάσμα της λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ. Να συνδεόμαστε με τα προοδευτικά κινήματα και τους αγώνες τους σε όλη την Ευρώπη. Να προτάσσουμε θέσεις και αιτήματα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με τη σφραγίδα της Αριστεράς αλλά και της Κύπρου.
Τολμούμε λοιπόν να πούμε ότι διαχρονικά πετυχαίνουμε στον ρόλο και την αποστολή μας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το μέχρι σήμερα απολογισμό της δράσης των δύο ευρωβουλευτών μας, του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και του Γιώργου Γεωργίου. Ταυτόχρονα, επισημαίνω ότι δίπλα και μαζί με τους εκάστοτε ευρωβουλευτές μας και τους επιστημονικούς τους συνεργάτες, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα στελεχών του ΑΚΕΛ -νέοι επιστήμονες, άνδρες και γυναίκες, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς και με σημαντική εμπειρία στην ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες στην Ομάδα της Αριστεράς από μέρους του ΑΚΕΛ και βέβαια, το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Εκφράζω με αυτή την ευκαιρία την εκτίμηση του Κόμματος σε όλους και όλες για τη δουλειά που επιτελούν και πρώτα απ’ όλα στον Νιαζί και τον Γιώργο.
Φίλες και φίλοι,
Για το ΑΚΕΛ, το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ήταν και είναι πρώτα από όλα βήμα δράσης για την υπόθεση της επανένωσης της πατρίδα μας. Θέλουμε να είμαστε η φωνή όλων των Κυπρίων και ολόκληρης της Κύπρου. Η φωνή της λύσης του Κυπριακού που θα φέρει επανένωση του τόπου μας. Η φωνή της ειρήνης και της συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσα στο κοινό τους κράτος.
Η συμπερίληψη Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν μια ιστορική απόφαση για την Κύπρο. Η σημασία της αναδείχθηκε περίτρανα, όταν μετά την εκλογή του Νιαζί ολόκληρη η Ευρώπη ασχολήθηκε μ’ αυτή σημειώνοντας το τεράστιο πολιτικό βάρος της για την προοπτική επανένωση της Κύπρου. Στο ΑΚΕΛ είμαστε υπερήφανοι που ανοίξαμε αυτή την ιστορική σελίδα.
Δράττομαι της ευκαιρίας να υπογραμμίσω ότι σταθερός συμπαραστάτης -όχι μόνο του ΑΚΕΛ αλλά της Κύπρου ολόκληρης- στον αγώνα μας για λύση και επανένωση είναι η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι δικοί μας φίλοι στην Ευρώπη είναι αποδεδειγμένα οι πιο συνεπείς φίλοι της Κύπρου και του λαού της στην Ευρωβουλή.
Φίλες και φίλοι,
Πολύ συχνά η κριτική του ΑΚΕΛ στις πολιτικές που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαστρεβλώνεται ως ευρωσκεπτικισμός. Δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσπάθεια για να πείσει κανείς ότι οι προειδοποιήσεις της Αριστεράς σε σχέση με τον χαρακτήρα και τις πολιτικές της σημερινής ΕΕ επαληθεύτηκαν όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δραματικές στατιστικές για την ανεργία, τη φτώχεια και τις ανισότητες. Αυτό όμως που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ξανά προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η Αριστερά ουδέποτε απέρριψε την ιδέα και το όραμα της ενοποίησης της ηπείρου μας. Αντίθετα, για την Αριστερά είναι βήμα προς τα εμπρός στην ιστορική εξέλιξη η ενοποίηση της Ευρώπης, σε μια ενότητα όπου να συνυπάρχουν και να ευημερούν λαοί, έθνη, γλώσσες, θρησκείες και πολιτισμοί. Και για αυτό μπροστά στα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς δεν προσχωρούμε στον ευρωσκεπτικισμό που είναι συντηρητικό και ιδεολόγημα.
Απέναντι στην οικονομική αρχιτεκτονική και τις αντεργατικές πολιτικές που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ, τη σύζευξη με το ΝΑΤΟ και τη στρατιωτικοποίηση, το δημοκρατικό έλλειμμα και την άνοδο της ακροδεξιάς εμείς -μαζί με την Αριστερά της Ευρώπης- απαντούμε με τη διεκδίκηση της Ευρώπης της ειρήνης, της κοινωνικής ισότητας, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, των πολυπολιτισμικών κοινωνιών. Αυτό είναι το περιεχόμενο του δικού μας ευρωπαϊκού οράματος, της Ευρώπης των Λαών. Γι’ αυτό και είχαμε πολύ περισσότερες και διαφορετικές προσδοκίες από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ώστε να μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των λαών και των εργαζομένων της ηπείρου.
Ταυτόχρονα, η παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι διεκδικητική και δημιουργική. Αξιοποιούμε το Ευρωκοινοβούλιο ως πεδίο δράσης και αυτό είναι εμφανές στην πλούσια δράση των δύο ευρωβουλευτών μας στις Επιτροπές και τις Αντιπροσωπείες που συμμετέχουν, στις παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια και τις ερωτήσεις που υποβάλλουν στην Κομισιόν.
Αναγνωρίζουμε τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και κτίζουμε πάνω σε αυτά όπως για παράδειγμα σε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην περιβαλλοντική πολιτική, τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αντλούμε γνώση πάνω σε όλο το πλέγμα νομοθεσιών, οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ και τη μεταφέρουμε σε μια διαδραστική επικοινωνία προς οργανώσεις, κινήματα και φορείς της Κύπρου αλλά και στους ίδιους τους πολίτες. Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το παράδειγμα από τη δεκαετία του 1990, όταν άρχιζε η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, το ΑΚΕΛ ήταν αυτό που αποκάλυψε στον κυπριακό λαό ότι δεν υπήρχε καμιά απαίτηση από μέρους της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, όπως ισχυριζόταν και απαιτούσε τότε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
Το ίδιο πράξαμε και πρόσφατα μέσα από τη δράση των ευρωβουλευτών μας οι οποίοι ανέδειξαν τις αυθαιρεσίες των κυπριακών τραπεζών όσον αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες και την απροθυμία της κυβέρνησης της Κύπρου να εφαρμόσει τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία απέκρυψαν. Θέσαμε επίσης κρίσιμα ζητήματα για τους εργαζόμενους της Κύπρου, όπως η επιβολή από την κυπριακή κυβέρνηση της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση και οι διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στην Κύπρο. Αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος της δράσης μας που παρουσιάζουμε σήμερα.
Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω ξανά τους ευρωβουλευτές μας, Γιώργο Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, και όλη την ομάδα της Αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες για τη συνολική τους δράση, τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις, τις διεκδικήσεις. Από μέρους του ΑΚΕΛ μεταφέρω την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο αυτό το έργο, να το ανοίξουμε ακόμα περισσότερο στην κυπριακή κοινωνία, να θέσουμε τα ευρωπαϊκά ζητήματα στις προτεραιότητες της καθημερινής πολιτικής και στην Κύπρο.
Ξανά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.