Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Γιώργος Λουκαΐδης   |  Βόμβα στα θεμέλια του ΓΕΣΥ η πρόταση νόμου Σιζόπουλου

Βόμβα στα θεμέλια του ΓΕΣΥ η πρόταση νόμου Σιζόπουλου

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Θέλω κατ’ αρχάς να αναφερθώ σε αυτό που επισημάναμε και στην Επιτροπή Υγείας. Την ύπαρξη κραυγαλέας σύγκρουσης συμφέροντος του εισηγητή της πρότασης νόμου, του κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, σε σχέση με το γεγονός ότι ανήκει στη μικρή μειοψηφία που δεν έχει ενταχθεί στο ΓΕΣΥ. Προφανώς αυτή η πρόταση νόμου στοχεύει στο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παρόχων υγείας, των γιατρών που επέλεξαν και είναι δικαίωμα τους και είναι σεβαστό, να μείνουν εκτός ΓΕΣΥ.

Προκύπτει ένα σοβαρό θέμα τάξης, το οποίο είναι σοβαρό και πρέπει να απασχολήσει τα θεσμικά όργανα της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι ορισμένα γι’ αυτό το σκοπό.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης νόμου. Από την αρχή που τέθηκε η ιδέα, αλλά και σήμερα, έχουμε εκφράσει την έντονη αντίθεση μας γιατί αυτή η πρόταση νόμου στοχεύει συνειδητά στο να ξηλώσει τη φιλοσοφία, αλλά και να πλήξει την αρχιτεκτονική του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Όσοι πολέμησαν και έκαναν τα πάντα, ώστε να αποτρέψουν τους παρόχους υγείας, γιατρούς και νοσηλευτήρια, να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, τώρα αναζητούν τρόπους για να τους δώσουν κίνητρα, ώστε να τους εξωθήσουν εκτός ΓΕΣΥ, δεδομένου ότι το 90% έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Αυτή η πρόταση νόμου, λοιπόν, δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις για τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ και αυτό θα ζημιώσει πρώτα απ’ όλα τους ασθενείς. Το ζητούμενο θα έπρεπε να ήταν ακριβώς το αντίθετο. Να δοθούν, δηλαδή, εκείνα τα κίνητρα ώστε όσα νοσηλευτήρια και πάροχοι υγείας έμειναν εκτός ΓΕΣΥ, να θελήσουν να ενταχθούν στο σύστημα υγείας και όχι το ανάποδο όπως επιδιώκει η πρόταση νόμου.

Την ίδια στιγμή, έχουμε επισημάνει πως κάτι τέτοιο θα ανοίξει την κερκόπορτα για να υπάρξουν αιτήματα ανάλογης μορφής. Όχι πλέον από παρόχους υγείας, γιατρούς, αλλά και νοσηλευτήρια που θα νομιμοποιηθούν να ζητούν ανάλογη μεταχείριση. Μιλάμε για βόμβα στα θεμέλια του ΓΕΣΥ.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε αυτό που ήδη αποτελεί πρόβλημα στο ΓΕΣΥ και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Οι καταχρήσεις, όχι μόνο δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση το περιεχόμενο αυτής της πρότασης νόμου, αλλά θα επιτρέψει την ενίσχυση τους. Ο ΟΑΥ δεν θα έχει πλέον το όποιο δικαίωμα και δυνατότητα να ασκεί έλεγχο για τέτοιου είδους καταχρήσεις, ως προς τη συνταγογράφηση από γιατρούς που δεν θα είναι συμβεβλημένοι μαζί του.

Την ίδια ώρα, ακυρώνει τον θεσμό του προσωπικού ιατρού που είναι ορισμένος στο δικό μας σύστημα σε ρόλο πλοηγού, αφού εύκολα οι ασθενείς πηγαίνοντας σε γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ, δεν θα έχουν την ανάγκη να προσφεύγουν πρώτα στον προσωπικό γιατρό για να πηγαίνουν σε ειδικούς γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ.

Είναι πολλαπλές οι παρενέργειες. Υπάρχουν κι άλλες αλλά αρκούμαστε σε αυτές και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει εκείνη η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που δεν θα επιτρέψει να υπονομευθεί η φιλοσοφία, ο χαρακτήρας αλλά και η αρχιτεκτονική του συστήματος υγείας. Δεν θα υπονομευθεί τελικά αυτή η μεγάλη κατάκτηση που έχει ο κυπριακός λαός και την οποία δεν πρέπει να ακυρώσουμε, αλλά συνεχώς να βελτιώνουμε.

19/05/2022

PREV

Είναι το φράγμα των τιμών και της ακρίβειας που έσπασε

NEXT

Οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις έχει το νομοσχέδιο για διευκόλυνση των στρατηγικών αναπτύξεων