Κυπριακή Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές | Λάζαρος Στ. Λαζάρου
Βιώσιμο και αειφόρο αναπτυξιακό μοντέλο
Η ευρωπαϊκή Κύπρος, μέσα στα πλαίσια δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οφείλει να έχει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να είναι βιώσιμο και αειφόρο, να λειτουργεί στα πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, με στήριξη στην επιχειρηματικότητα και με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Mε ψηφιοποιημένη και καινοτόμο οικονομία, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας δίκαιης και ευημερούσας κοινωνίας χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Με αξιοκρατία, ανεξαρτησία και αξιοπιστία των θεσμών και καταπολέμηση της διαφθοράς.
Να μην χαθούν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια
Η Κύπρος κατατάσσεται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης. Οι αδυναμίες αφορούν το στρατηγικό σχεδιασμό, την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης.
Η Κύπρος υστερεί από πολλές απόψεις, καθώς παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την είσοδο των επιχειρήσεων, την πρόσβαση στις αγορές και το εμπόριο, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση κυρίως για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Η συχνότητα των απευθείας αναθέσεων και των κριτηρίων ανάθεσης μόνο βάσει τιμής σηματοδοτεί ανεπαρκές επίπεδο ανταγωνισμού, αποτέλεσμα δυνητικά χαμηλής σχέσης ποιότητας-τιμής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
Ένας από τους τομείς που υπονομεύει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση είναι η ανεπαρκής διακυβέρνηση των κρατικών οντοτήτων.
Ο δείκτης αντίληψης της διαφθοράς παρουσιάζει χειρότερες επιδόσεις στην Κύπρο.
Εκ των πραγμάτων, υπάρχει θέμα μη ικανοποιητικού σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού και συμπερίληψη μη ώριμων έργων. Επιβάλλεται εγρήγορση και ανάληψη ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να μη χαθούν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.
Νέο πολιτικό ήθος χωρίς διαπλοκή και διαφθορά
Στην αντίληψη της κοινωνίας, η διαφθορά φαίνεται να έχει εμπεδωθεί ως μέρος της κυπριακής κουλτούρας. Με αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα, στη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στην προσέλκυση επενδύσεων προστιθέμενης αξίας και κυρίως στο αίσθημα ύπαρξης ενός κράτους δικαίου.
Αναζητούμε ένα νέο πολιτικό ήθος, ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, πέρα από τη διαπλοκή και τη διαφθορά και τους κάθε λογής ημέτερους. Με ανεξάρτητους θεσμούς και αξιώματα ευθύνης που να στελεχώνονται με «ελεύθερους» ανθρώπους, επαγγελματίες στο είδος τους. Με «θεσμικά αντίβαρα και ισορροπίες» (checks and balances) όσον αφορά σε διορισμούς με βάση το Σύνταγμα και σε προτεινόμενους για διορισμό σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ανάλογης εικόνας για τη χώρα μας.
Λάζαρος Στ. Λαζάρου
Τέως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και Πρώην Γενικός Λογιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας