Home  |  Μη κατηγοριοποιημένο   |  Κυπριακή Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές | Άδωνης Πηγασίου

Κυπριακή Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές | Άδωνης Πηγασίου

Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι τόσο δίκαιη όσο και βιώσιμη

Στην προσπάθεια να καθορίσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, αν μείνουμε σε μια μονοδιάστατη προσέγγιση – όπου είναι μόνο η οικονομική μεγέθυνση – θα χάσουμε το παιχνίδι. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι τόσο δίκαιη όσο και βιώσιμη. Πόσο δίκαιη, πόσο βιώσιμη είναι μια ανάπτυξη όταν βασίζεται σε ένα διεφθαρμένο θεσμικό πλαίσιο, όταν διογκώνονται ανισότητες ή όταν καταστρέφουμε το περιβάλλον μας;

Αυτοί οι προβληματισμοί δεν γεννήθηκαν σήμερα. Πάνε χρόνια πίσω για αυτό και η ΕΕ έχει υιοθετήσει και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη και πλέον σε κάθε έκθεση χώρας κράτους-μέλους γίνεται ανάλυση στο πως η κάθε χώρα αποδίδει σε σχέση με αυτούς τους στόχους. Η Κύπρος βρίσκεται στην τραγική θέση να έχει τη χειρότερη απόδοση από όλα τα κράτη μέλη στην ΕΕ.

 

Η διαφθορά προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην οικονομία

Το φαινόμενο της διαφθοράς έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, έχει διογκωθεί προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός μέσα σε ένα διαφανές εποπτικό – ρυθμιστικό πλαίσιο, όταν για να γίνει η δουλειά σου πρέπει να καταλήξεις να δωροδοκείς ή να χρησιμοποιείς αθέμιτους τρόπους, τότε αποθαρρύνεις τις σοβαρές επενδύσεις και καταλήγεις σε ευκαιριακές επενδύσεις.

Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στο θεσμικό, ρυθμιστικό, εποπτικό πλαίσιο. Να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που να τηρούνται για όλους.

Έχουμε κάποια χρόνια να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το οποίο να είναι όντως δίκαιο, αποδοτικό και να φέρνει αποτελέσματα γρήγορα. Αυτός είναι ο στόχος. Στην παρούσα φάση δεν το έχουμε αυτό. Όμως, μας δίνεται η ευκαιρία να το κάνουμε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούν να μας επιτρέψουν να έχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, που να αγγίζει τον πολύ κόσμο, αλλά επίσης να προστατεύει και το περιβάλλον.

Με το φορολογικό σύστημα μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πιο δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες οι οποίες καταφέρνουν να έχουν υψηλή απόδοση στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Άδωνης Πηγασίου

Ακαδημαϊκός Διευθυντής European Institute of Management and Finance (EIMF)

 

PREV

Κυπριακή Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές | Τάσος Γιασεμίδης

NEXT

Κυπριακή Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές | Πόλα Κυπριανίδη