Εργασία και Εργασιακά Δικαιώματα | Αιμίλιος Μιχαήλ
Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου υπάρχει αβεβαιότητα με αύξηση του ενεργειακού κόστους και ψηλά επιτόκια.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις και ο τομέας των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει άμεσα τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της ουσιαστικής επίδρασης τους στη συγκράτηση του κόστους παραγωγής, της παραγωγικότητας στην εργασία και τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης.
Οι επιχειρήσεις στην Κύπρο έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα όπως είναι αυτό της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Ευτυχώς υπήρξε μία αύξηση 93% στους ξένους εργάτες διαφορετικά οι μισές επιχειρήσεις θα είχαν θέμα βιωσιμότητας. Από τη στιγμή που δεν βρίσκουν ντόπιο εργατικό δυναμικό φυσιολογικά θα φέρουν ξένους εργάτες.
Η νέα στρατηγική διόρθωσε τις στρεβλώσεις όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών εισαγωγής, εκεί και όπου αποδεδειγμένα δεν μπορούν να προσληφθούν κύπριοι ή κοινοτικοί για να καλύψουν τις θέσεις. Λόγω αυτής της καθυστέρησης, δεν υπάρχει ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων αφού δεν μπορούν δεν μπορούν να πληρώσουν τις κενές θέσεις.
Να υπάρχει διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας έτσι ώστε να μην προσφεύγουμε στις λύσεις εισαγωγής ξένων εργατών. Οι ξένοι εργάτες στοιχίζουν περισσότερο από τους κύπριους. Ο κάθε εργοδότης θα προτιμούσε να υπάρχουν κύπριοι εργαζόμενου.
Νέος μηχανισμός για τους μισθούς
Το θέμα της ΑΤΑ είναι συνυφασμένο με το κόστος και τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Εισηγούμαστε ένα νέο μηχανισμό για τους μισθούς: Αυξήσεις των μισθών και ημερομισθίων μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας για να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στον οξύ ανταγωνισμό. Αντί αυτού βλέπουμε ένα σύστημα το οποίο βασίζεται πάνω στις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο του πληθωρισμού.
Αν αναγάγουμε τον κατώτατο μισθό ως εθνικό κατώτατο οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές. Η αύξηση στο μισθολόγιο θα επηρεάσει αυξητικά και τους υπόλοιπους μισθούς με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση στο κόστος της επιχείρησης. Στο τέλος μπορεί να υπάρξει αρνητική επίπτωση στο θέμα της απασχόλησης.
Είμαστε υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εκεί όπου υπάρχουν συνδικαλιστικά οργανωμένο το προσωπικό. Δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων σε ένα σύστημα που είναι βασισμένο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκεί όπου υπάρχουν οργανωμένα σύνολα να γίνονται διαπραγματεύσεις και να συνομολογούνται συλλογικές συμβάσεις είτε κλαδικές είτε επιχειρησιακές,
Σήμερα υπάρχουν πέραν των 35 εργασιακών νομοθεσιών που διασφαλίζουν όλα και τα δικαιώματα των εργοδοτουμένων.
Αιμίλιος Μιχαήλ
Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΚΕΒΕ Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ)