Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου
Πρόταση προς τον Υπουργό Οικονομικών, όπως αποδοθούν στους κουρεμένους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας τα χρήματα από το πρόστιμο προ την γερμανική τράπεζα Commerzbank
Την ερχόμενη Πέμπτη, θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση η πρόταση νόμου που καταθέσαμε με τον συνάδελφο Χρύση Παντελίδη, για την τροποποίηση του Περί Πτωχεύσεως Νόμου. Έχει ήδη διοριστεί ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας και πρέπει να του δώσουμε όλα τα εφόδια για να στηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα, με έγκριση δικαστηρίου, που θα διευκολύνει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν αδικηθεί κατάφωρα από το κούρεμα καταθέσεων.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι, η γερμανική τράπεζα Commerzbank είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο ύψους περίπου €670.000, λόγω των δικών μου ενεργειών και καταγγελιών προς τις εποπτικές αρχές της Γερμανίας και της Αγγλίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, στη βάση των στοιχείων που είχα καταφέρει να εξασφαλίσω, σε σχέση με την απάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, που αφορούσε στην χειραγώγηση μετοχών της Λαϊκής, μέσω δομημένων ομολόγων της γερμανικής τράπεζας.
Από την πρώτη στιγμή που εισπράχθηκε το πρόστιμο και μεταφέρθηκε στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, είχα δηλώσει δια αλληλογραφίας προς τον Υπουργό Οικονομικών, την επιθυμία όπως αποδοθούν τα χρήματα στους κουρεμένους καταθέτες. Χθες επανέλαβα την έκκληση αυτή, προκειμένου τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στο ταμείο για τους κουρεμένους καταθέτες. Θεωρώ ότι, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου αυτό μπορεί να γίνει.
Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης
Ο Γενικός Ελεγκτής έχει καταθέσει στην επιτροπή στοιχεία, που είχαν υποβληθεί στις αρχές στο πλαίσιο καταγγελίας από ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού , για δωροληψία και εκβιασμό από πρώην μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. Στα στοιχεία που έδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, περιλαμβάνονται και επιταγές που εκδόθηκαν από τον καταγγέλλων και εξαργυρώθηκαν από το μέλος της Αρχής. Η υπόθεση έτυχε διερεύνησης από την Αστυνομία, σχηματίστηκε ποινικός φάκελος, αλλά δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα, αφού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής μαρτυρία για να στοιχειοθετηθεί. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαμε, ο καταγγέλλων δεν θέλησε να προχωρήσει ως μάρτυρας στην υπόθεση, αφού δεν είχε λάβει διαβεβαίωση ότι δεν θα διώκετο και ο ίδιος για το αδίκημα της δωροδοκίας.
Από τη στιγμή που απουσίαζαν από τη συνεδρία εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας δεν μπορέσαμε να θέσουμε το εύλογο ερώτημα, γιατί δεν προσφέρθηκε απαλλαγή από τις κατηγορίες στον καταγγέλλων και να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του μέλους της Αρχής, αφού οι περιπτώσεις δωροληψίας και εκβιασμού από μέλη εποπτικών, ρυθμιστικών αρχών που ασκούν εξουσία, συνιστούν πολύ σοβαρές πράξεις διαφθοράς και η καταδίκη αυτών που καταχρώνται την εξουσία τους θα πρέπει να είναι ο στόχος, όπως έγινε και στην περίπτωση του ΣΑΠΑ.
Σημειώνω ότι ο επικεφαλής του ΤΑΕ είχε κληθεί στην επιτροπή από τον Πρόεδρο της επιτροπής για τα θέματα του ΟΚΥΠΥ και ΟΑΥ. Κατά την άποψη μας τότε ήταν εντελώς αχρείαστη η παρουσία της Αστυνομίας σε αντίθεση με σήμερα.
02/06/2022