Home  |  Βουλή   |  Απαραίτητη η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τα άτομα με αυτισμό

Απαραίτητη η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τα άτομα με αυτισμό

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες- Δυνάμεις και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Απαραίτητη η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τα άτομα με αυτισμό

Είναι απαραίτητος ο καταρτισμός μιας Εθνικής Στρατηγικής για τα άτομα με αυτισμό. Θεωρώ απαράδεχτο να υπάρχει διάκριση στην καταβολή επιδομάτων μεταξύ ατόμων με ήπια ή βαριά μορφή αυτισμού. Μια οικογένεια που έχει να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται όλη την απαραίτητη στήριξη, οικονομική και ψυχολογική, από την πολιτεία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Διαφωνούμε με την  αποκοπή των επιδομάτων που δίνονται για θεραπείες. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι οι προσφερόμενες από το ΓΕΣΥ υπηρεσίες είναι αρκετή βοήθεια για τις οικογένειες με δεδομένους τους περιορισμούς που επιβάλλονται. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν ανάγκη συνεχούς θεραπείας (λογοθεραπείας, εργοθεραπείας κλπ) και στήριξης. Οι 18 μόλις θεραπείες που καλύπτει το ΓΕΣΥ δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιού, αφήνοντας έτσι ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τις οικογένειες. Ανυπέρβλητο πλείστες φορές.

Αποφασίσαμε ως Επιτροπή να έχουμε μια συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας προκειμένου να εξεταστούν εισηγήσεις και πιθανές λύσεις στα προβλήματα που εντοπίσαμε. Όπως και  η εφαρμογή και  εποπτεία  Εθνικής Στρατηγικής.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και όσον αφορά στην εκπαίδευση. Οι συνθήκες και για τους εκπαιδευτικούς είναι εξαιρετικά δύσκολες. Έχουν επιβαρυνθεί με ευθύνες που δεν εμπίπτουν και στο πλαίσιο εκπαίδευσης τους. Είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τη διαχείριση παιδιών με αυτισμό και το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ενσκήψει πάνω σε αυτό το θέμα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ευαισθησία.

Τα παιδιά που εντάσσονται στα ειδικά σχολεία και τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας, όταν τελειώσουν την φοίτηση τους εκεί, δεν έχουν στη συνέχεια κάποια άλλη δομή που να τους βοηθά να συντηρούν ή και να ενισχύουν τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει.

Μπαλάκι παίζουν τις ευθύνες οι αρμόδιοι. Γι’ αυτό χρειάζεται μια εθνική στρατηγική που να ορίζει ένα αρμόδιο φορέα για συντονισμό και για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων. Χρειάζεται ακόμα αξιολόγηση και εποπτεία των διαφόρων προγραμμάτων που εφαρμόζονται.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλες και όλους τους συναδέλφους μου και προς όλους τους καλεσμένους για την άκρως εποικοδομητική συζήτηση που έγινε σήμερα.

Στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου για τα δικαιώματα των θυμάτων

Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου για τα δικαιώματα των θυμάτων που κατέθεσα εκ μέρους της ΚΟ του ΑΚΕΛ, μετά από αρκετές συνεδριάσεις της επιτροπής και έχουμε καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο. Υπήρξε διαβούλευση  με όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς. Παρατηρήσεις που έγιναν υιοθετήθηκαν. Θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3 Μαρτίου για ψήφιση.

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης θυμάτων έμφυλης βίας

Την ερχόμενη βδομάδα θα συζητηθεί στην Επιτροπή το θέμα των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης θυμάτων έμφυλης βίας, η διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών από πλευράς αστυνομίας, η κατάρτιση δικαστών για εκδίκαση υποθέσεων έμφυλης βίας και ο τρόπος προβολής τέτοιων ειδήσεων από τα ΜΜΕ. Το θέμα αυτό έχει εγγραφεί από όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την υπόθεση της νεαρής Βρετανίδας που είχε καταγγείλει βιασμό από ομάδα νεαρών.

 

07/02/2022

PREV

Το ΑΚΕΛ επιμένει για στοχευμένη μείωση ΦΠΑ για κατοικία

NEXT

Ερώτηση Βαλεντίνου Φακοντή για τα αιτήματα των επαγγελματιών ψαράδων της Πάφου για την αναβάθμιση του λιμανιού της Πάφου