Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής
Σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίστηκε η συζήτηση του θέματος της κακοποιητικής και παρενοχλητικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας και ειδικά στο θέμα των καταγγελιών κατά ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας.
Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε μια πάρα πολύ σημαντική πτυχή, ως προς τη διακοπή της πειθαρχικής διαδικασίας σε περίπτωση που ο διερευνώμενος λάβει άδεια ασθενείας. Έχουμε δώσει οδηγίες στην γραμματεία της επιτροπής, όπως προχωρήσουμε σε πρόταση νόμου με την οποία θα απαιτείται η έγκριση ιατροσυμβουλίου στις περιπτώσεις που ο αιτών άδεια ασθενείας είναι υπό πειθαρχική διερεύνηση. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέπεται σε διερευνώμενο άτομο να καταχράται του δικαιώματος της άδειας ασθενείας, θέτοντας προσκόμματα σε πειθαρχική διερεύνηση εναντίον του.
Ένα ζήτημα που προκύπτει, σε σχέση με το δεύτερο θέμα που εξέτασε σήμερα η Επιτροπή, έχει να κάνει με την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων του παιδιού ως προς τα δικαιώματα του δότη. Είχα ζητήσει από την Επίτροπο Προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού, γραπτή τοποθέτηση σε σχέση με καταγγελία που δεχτήκαμε και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε τις θέσεις της. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τη νομοθεσία, το παιδί μπορεί μετά από κάποια ηλικία να αναζητήσει τον δότη. Στη χώρα μας η νομοθεσία κατοχυρώνει την πλήρη ανωνυμία. Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού συστήνει την προσπάθεια εξισορρόπησης των δικαιωμάτων προς όφελος του δικαιώματος του παιδιού να γνωρίζει τους γονείς του.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ανωνυμίας της δωρεάς σπέρματος και ωαρίων, ακούσαμε με μεγάλη έκπληξη σήμερα, ότι 8 χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δεν έχει ακόμα καταρτιστεί μητρώο δοτών. Τα διάφορα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από μόνα τους τηρούν τα απαραίτητα στοιχεία, χωρίς να εποπτεύονται από την αρμόδια αρχή που είναι το Συμβούλιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας. Καμιά δικαιολογία εκ μέρους του Συμβουλίου και του Υπουργείου δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε ήδη να έχει ανησυχήσει για την μη λειτουργία του μητρώου και όχι να προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες ως εποπτική αρχή, εφόσον είχε εικόνα των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Συμβούλιο και τα οποία επικαλείται για την μη δημιουργία του μητρώου.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρακολουθεί την εξέλιξη των θεμάτων που συζητά και παραμένουν σε εκκρεμότητα. Παράδειγμα, το θέμα της άνισης μεταχείρισης λόγω φύλου των γυναικών υπαξιωματικών, όπου είχαμε πριν από λίγες μέρες συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, προτείνοντας στον Υπουργό να εξετάσει τα προβλήματα της κάθε σειράς ξεχωριστά και συμφωνήσαμε να γίνει μια μελέτη για το θέμα αυτό.
08.05.2023