Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Εργαζόμενοι Φτωχοί και η περίπτωση της Κύπρου

Εργαζόμενοι Φτωχοί και η περίπτωση της Κύπρου

Dr Guy Standing, FAcSS, Professorial Research Associate, SOAS University of London

  • Οι εργαζόμενοι ζουν στα άκρα μιας μη βιώσιμης ζωής

Το παλιό προλεταριάτο εξαφανίζεται και εμφανίζεται το καινούργιο πρεκαριάτο. Αφορά τους εργαζόμενους που έχουν ασταθείς και βραχυπρόθεσμες δουλειές με τους μισθούς τους να μειώνονται σε πραγματικούς όρους και να γίνονται όλο και πιο πολύ ευμετάβλητοι.

  • Να αλλάξει ο ορισμός του οικονομικού πλούτου

Το ΑΕΠ εφευρέθηκε τη δεκαετία του ’30 από τον Σίμον Κούζνετς και τους φίλους του στην Ουάσιγκτον ως μέτρο κινητοποίησης πόρων προς εργασία. Δεν συμπεριλαμβάνει όμως την απλήρωτη δουλεία της φροντίδας για το περιβάλλον και για την κοινότητα.

  • Χρειάζεται μια ξεκάθαρη προοδευτική στρατηγική

Ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας. Είναι γι’ αυτό παγκοσμίως βλέπουμε μια τεράστια πανδημία άγχους και ψυχικών παθήσεων ιδιαίτερα μεταξύ των νέων  και των γυναικών. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νοσηρότητα που αυξάνεται με μια ξεκάθαρη προοδευτική στρατηγική και να δώσουμε σε κάθε άτομο και στην κοινωνία την βασική οικονομική ασφάλεια.

Χρειάζεται να αναζωπυρώσουμε τη φροντίδα, την παιδεία, να δώσουμε στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο στο χρόνο τους και πάνω απ’ όλα πρέπει να τους δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον από σήμερα ή από χθες.


Ηλίας Ιωακείμογλου – Οικονομικός Αναλυτής, Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ)

  • Οι μισθωτοί ζουν στο όριο

Έχουμε σήμερα την κατηγορία των χαμηλόμισθων, την κατηγορία των εργαζομένων φτωχών, την εργασία των επισφαλώς εργαζομένων. Αυτές οι κατηγορίες έχουν ένα κοινό παράγοντα που είναι οι χαμηλοί μισθοί

  • Θεαματική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των μισθών

Στην περίπτωση της Κύπρου έχει σημειωθεί μια δραματική μείωση του μεριδίου των μισθών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί αντίστοιχα τα κέρδη.

Οι μισθοί υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τον γενικό πλούτο της χώρας, τον οποίο μετράμε με την παραγωγικότητα της εργασίας και με το ΑΕΠ ανά κάτοικο. Θα έπρεπε οι μισθοί να βρίσκονται πολύ ψηλότερα, η αγοραστική τους δύναμη να ήταν πολύ μεγαλύτερη.

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι χαμηλόμισθοι πλήγηκαν περισσότερο από την ακρίβεια. Αυτό συμβαίνει επειδή όποιος έχει χαμηλότερο μισθό καταναλώνει βασικά είδη, τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια για τα οποία ο πληθωρισμός ήταν ψηλότερος απ’ ότι ο μέσος όρος.

Περίπου ο ένας στους τέσσερις μισθωτούς στην Κύπρο είναι χαμηλόμισθος. Κατά τη γνώμη μου ο πιο αποτελεσματικός και πιο γρήγορος τρόπος για να μειωθεί το ποσοστό των χαμηλόμισθων είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

 

PREV

Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στην Υπηρεσία της Κοινωνίας

NEXT

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ξένες Επενδύσεις και η Κύπρος