Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου

Χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

 

 

Σήμερα, στην Επιτροπή Παιδείας, συζητήσαμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη λειτουργία των ενιαίων και προαιρετικών ολοήμερων σχολείων. Το συμπέρασμα το οποίο αβίαστα εξάγεται από τη συζήτηση είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία τόσο του προαιρετικού, όσο και του ενιαίου ολοήμερου σχολείου, ούτε στη Δημοτική Εκπαίδευση, ούτε στη Μέση Εκπαίδευση, ούτε βέβαια στη Μέση Τεχνική.

Θα δώσουμε πίστωση χρόνου με δεδομένο ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση και μια νέα Υπουργό. Όμως θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, υπό την έννοια ότι υποτίθεται πως υπήρχε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο σαφώς προνοούσε για επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, μάλιστα με την υπόσχεση ότι υπήρχαν έτοιμα και τα νομοσχέδια για την υλοποίηση αυτού του προεκλογικού προγράμματος. Τελικά αποδεικνύεται ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει κατ’ ουσία στρατηγικός σχεδιασμός.

Κατά τη σημερινή συζήτηση επαναλάβαμε τις βασικές μας θέσεις. Χρειάζεται να σταματήσει η παράνομη και απαράδεκτη μέθοδος της αγοράς υπηρεσιών για το ολοήμερο σχολείο. Έχουμε υπογραμμίσει ότι άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται στα ολοήμερα για σειρά ετών δεν μπορούν να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη στο δρόμο. Έχουμε ζητήσει να γίνουν αναλυτικά προγράμματα για τα ολοήμερα σχολεία, να υπάρξει ένας κοινός σχεδιασμός και σύνδεση του απογευματινού τμήματος με το πρωινό τμήμα. Χρειάζονται τα απογεύματα να εισαχθούν προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, αλλά και στην ανάγκη τους να εξασκήσουν τα ενδιαφέροντα τους, όπως ρομποτική, τέχνες, μουσική, θέατρο. Έχουμε επίσης, υπογραμμίσει την ανάγκη ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός να περιλαμβάνει την λειτουργία ενός τουλάχιστον ενιαίου ολοήμερου σχολείου σε κάθε δήμο και σε κάθε σύμπλεγμα κοινοτήτων.

Η θέση μας είναι ότι τα ολοήμερα σχολεία πρέπει να ξεκινούν 15 Σεπτεμβρίου και να τελειώνουν 20 Ιουνίου,  όχι πολλές φορές να μας βρίσκει ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης για να ξεκινήσουν και να τελειώνουν τέλος Μαΐου. Βεβαίως η αποτελεσματική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων προϋποθέτει την ύπαρξη της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, όπως για παράδειγμα συστήματα κλιματισμού, αίθουσες πολλαπλής χρήσης, αθλητικές εγκαταστάσεις .

Συμπερασματικά να υπογραμμίσουμε ότι χρειάζεται, επιτέλους, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επέκταση ενός θεσμού, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας, μπορεί να σμικρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να κτυπήσει την παραπαιδεία και να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες και παιδιά στην Κύπρο.

17.05.2023

PREV

Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν σκύλους στα βουνά

NEXT

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει το όργιο προσλήψεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού