Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 

Με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εισηγηθεί την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητα της παρουσίας της στο νησί και τη συμβολή της στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ωστόσο, έμμεσα στέλνει μια προειδοποίηση αναφέροντας ότι «οι όποιες σημαντικές αλλαγές της δομής των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών επί του εδάφους θα απαιτήσουν εκτίμηση των όρων εντολής και των προσφερόμενων πόρων».

 

Επαναλαμβάνει με νόημα αυτό που είχε καταδείξει και σε προηγούμενη Έκθεση, ότι δηλαδή «υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο, δηλαδή η έλλειψη μιας λύσης για το Κυπριακό, δεν είναι βιώσιμο» και «ότι ο ορίζοντας μιας ατέλειωτης διαδικασίας χωρίς αποτελέσματα βρίσκεται πίσω μας, όχι μπροστά μας». Επίσης, καλεί ξανά τα μέρη «να συμμετάσχουν στην τρέχουσα διαδικασία διαβουλεύσεων εποικοδομητικά, δημιουργικά και με τον απαραίτητο επείγοντα χαρακτήρα» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και η εμπλοκή τους πρέπει να εμπνέεται από μια αίσθηση σκοπού και αποφασιστικότητας για να φτάσουν σε ένα επιτυχές τέρμα εντός ορατού ορίζοντα».

 

Ουσιαστικά ασκεί έντονη κριτική προς τις δύο πλευρές για τις λίγες ή καθόλου συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθεί η δημόσια ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις παρά την επαναλαμβανόμενη ενθάρρυνση που τόσο ο ίδιος όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν απευθύνει. Σημειώνει μάλιστα δεικτικά ότι συνεχίζουν να διαφωνούν για την ουσία και να κατηγορούν η μία την άλλη για το επίμονο αδιέξοδο. Επίσης απευθύνει έκκληση στους δύο ηγέτες, ανάμεσα σε άλλα, να προβούν σε ξεκάθαρες, ακόμα και μονομερείς κινήσεις για να αποκατασταθεί η κατεστραμμένη εμπιστοσύνη και να επαναρχίσει ο διάλογος με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Εκφράζει ικανοποίηση για την υλοποίηση συμφωνημένων ΜΟΕ, ζητώντας παράλληλα να επιλυθούν τα όποια τεχνικά προβλήματα παραμένουν, καθώς επίσης να συζητηθούν περαιτέρω ΜΟΕ. Αναφέρει ότι, χωρίς να αλλάζει η στάση του ΟΗΕ όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα στο θέμα της «αναγνώρισης», αυτό δεν πρέπει από μόνο του να συνιστά αξεπέραστο εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Για άλλη μια φορά, ο ΓΓ του ΟΗΕ δυστυχώς δεν τοποθετείται επί της ουσίας για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιορίζεται να επαναλάβει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία. Ενώ ζητά από τις πλευρές να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και εξουδετέρωσή της. Υπογραμμίζει δε για άλλη μια φορά ότι «οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες» και ότι αποτελούν ισχυρό κίνητρο ώστε τα μέρη να βρουν «μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

 

Είναι φανερό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί την πλευρά μας συνυπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Ένας είναι ο προσφερόμενος τρόπος για να μην συνεχιστούν τέτοιες εκτιμήσεις με κίνδυνο μάλιστα να χειροτερέψουν αν ο ΓΓ κάποια στιγμή απωλέσει τις ελπίδες του για επανάληψη των συνομιλιών: ο ΠτΔ καθαρά και ξάστερα και με μόνη προϋπόθεση τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων να πείσει το ΓΓ ότι είναι όντως έτοιμος για συνέχιση των συνομιλιών με τον τρόπο που εισηγείται ο ΓΓ.

 

11/7/2019

PREV

Nα εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία

NEXT

Τελικά τι είναι «δημόσιο συμφέρον»; Να προστατεύεις την κοινωνία και τους πολίτες ή μόνο τις τράπεζες;