Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για άρση της αδικίας σε βάρος 500 εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για άρση της αδικίας σε βάρος 500 εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου.

Σήμερα εργοδοτούνται περίπου 500 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου, για τους οποίους ισχύει το εξής: Δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το σύστημα, δηλαδή δεν μπορούν να απολυθούν και κάποιος άλλος εκπαιδευτικός να κάνει τη δουλειά τους, διότι είναι αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, εργάζονται για πολλά χρόνια ως δεύτερης κατηγορίας εκπαιδευτικοί. Δεν έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ό,τι αφορά σε άδειες, ενώ υφίστανται και μια τεράστια δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

Έχουμε δηλαδή, μια νομοθεσία η οποία καθορίζει συγκεκριμένα δικαιώματα για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που είναι αορίστου χρόνου και πολύ λιγότερα για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα, δεν διασφαλίζει η νομοθεσία ως είναι σήμερα, το δικαίωμα των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών να μην μπορούν να απολυθούν για σκοπούς πλεονασμού, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία.

Αυτό το μπάχαλο, αυτή την αδικία, έρχεται να διορθώσει η δική μας πρόταση. Η κυβέρνηση λέει ότι πήρε κάποιες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις άδειες, αλλά  και σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, με τη νέα πρόταση την οποία αναμένεται να καταθέσει. Οπόταν θεωρούμε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα για να εγκριθεί αυτή η πρόταση νόμου και να διορθωθεί μια τεράστια αδικία η οποία υφίσταται όχι με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου αλλά νομοθετικά

Μέσα από τη συζήτηση σήμερα έχει προκύψει ακόμη κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ότι με την κατάργηση του καταλόγου διοριστέων το 2027 θα δημιουργηθούν σοβαρές ανισορροπίες στο σύστημα διορισμού. Και ένα από τα ζητήματα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου ενώ από τη μια δεν μπορούν να μετακινηθούν, από την άλλη θα υποχρεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα να παρακάθονται σε εξετάσεις για να διατηρήσουν τη θέση τους στον κατάλογο διορισίμων.

Συνοψίζοντας, η πρόταση νόμου μας έρχεται να «συσταρίσει» μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα και αφορά αφενός σε 500 ανθρώπους και τις οικογένειες τους και αφετέρου στη βελτίωση της κατάστασης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στα σχολεία μας, και με αυτή την έννοια σε ολόκληρη την κοινωνία.

25/05/2022

PREV

Με καθυστέρηση το όραμα Αβέρωφ Νεοφύτου για την πράσινη μετάβαση

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών