Για το θέμα της ευθανασίας
Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις, , μετά την συνεδρία της Επιτροπής
Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι παρευρεθήκαν στη σημερινή συνεδρία για τις εποικοδομητικές απόψεις που εξέφρασαν για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ωρίμασαν οι συνθήκες για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος και είναι υποχρέωση μας ως κοινοβούλιο ακόμα και τα δύσκολα ζητήματα να τα θέτουμε προς συζήτηση. Αντιλαμβάνομαι ότι για μερίδα πολιτών αποτελεί θέμα ταμπού, προκατάληψης, αλλά οι κοινωνίες εξελίσσονται μέσα από διάλογο.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για επιλογή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Το δικαίωμα στη ζωή προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε ένα επώδυνο θάνατο για ασθενείς με καταληκτικές διαγνώσεις και σε ένα αξιοπρεπή θάνατο. Κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις με γνωμοδοτήσεις ιατροσυμβουλίων και αξιολόγηση από ψυχολόγους για να επιβεβαιώνεται η πραγματική βούληση του ασθενούς.
Κατά τη συζήτηση εγέρθηκαν και άλλα καίρια νομικά ζητήματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν και δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και την επιθυμία ασθενούς σε δύσκολες καταστάσεις που αφορούν την υγεία ή τη ζωή του να εκφράσει από πριν τη βούληση του.
Σήμερα ήταν η έναρξη του διαλόγου. Εγέρθηκαν διάφορα ζητήματα σε ένα πιο τεχνοκρατικό επίπεδο και θα έχουμε την ευκαιρία στις επόμενες συνεδριάσεις να ακούσουμε τις απόψεις άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδέσμων ασθενών, λειτουργών υγείας .
Πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση του ιατρικώς υποβοηθούμενου θανάτου, έστω και υπό την πίεση αποφάσεων των δικαστηρίων. Τελευταίο παράδειγμα, η Αυστρία, η οποία αναγκάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο να νομοθετήσει μετά από απόφαση του δικαστηρίου.
Στην επιτροπή κατατέθηκαν ογκώδεις μελέτες και έρευνες, οι οποίες σίγουρα χρειάζονται χρόνο για να μελετηθούν και να διαμορφώσουμε άποψη. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να θέσουμε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συζήτησης και ψήφισης νομοθεσίας. Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι εισερχόμαστε σε περίοδο προεδρικών εκλογών και συνήθως η συζήτηση τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων δεν προχωρεί σε προεκλογικές περιόδους.
24/01/2022