Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η παράταση του στάτους κβο δεν αποτελεί το μέλλον των νέων γενιών, Του Ηλία Δημητρίου

Η παράταση του στάτους κβο δεν αποτελεί το μέλλον των νέων γενιών, Του Ηλία Δημητρίου

 

Η παράταση του στάτους κβο στην Κύπρο σίγουρα βολεύει όσους θέλουν να στήνουν καριέρες «εθνικόφρονων αγώνων». Τέτοιο είναι το παράδειγμα του Ταγίπ Ερντογάν που μεταξύ άλλων αξιοποιεί προεκλογικά και το Κυπριακό, ανάμεσα στους άλλους «εθνικούς στόχους», για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εικοσαετούς του θητείας.

Τέτοια είναι και η ανάγκη κάθε ευκαιριακής ελληνόφωνης φωνής που επωφελείται από τις κορωνίδες Ερντογάν και Τατάρ περί δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας για να υποστηρίξει πως το Κυπριακό δεν επιλύνεται με τέτοια Τουρκία και τ/κ πλευρά. Όραμα για το μέλλον όμως δεν υπήρχε στην ατζέντα την ώρα που πραγματικά υπήρχαν προϋποθέσεις για μια ομοσπονδιακή επίλυση του Κυπριακού.

Η κατάσταση στο Κυπριακό ποτέ δεν ήταν στατική. Η παράταση του χρόνου με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην αλλοίωση των τετελεσμένων. Τετελεσμένα όπως τα βλέπουμε από το Βαρώσι μέχρι την Καρπασία. Τετελεσμένα επί του εδάφους αλλά και τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Η πάροδος του χρόνου όμως είναι αυτή που απομακρύνει και τις νέες γενιές ελληνόφωνων και τουρκόφωνων Κύπριων από τη συνείδηση ότι η πατρίδα τους είναι ενιαίος γεωγραφικός χώρος. Η συνήθεια του να ασχολούμαστε μόνο με όσα αφορούν τα καθημερινά πράγματα της «δική μας πλευράς» δίνοντας στο συρματόπλεγμα περιθώριο να ριζώσει ακόμα παραπάνω.

Μια συνήθεια που μας κάνει να ξεχνούμε τον άλλο ή καλύτερα ο άλλος γίνεται μια εικόνα στον μακρινό ορίζοντα. Αλλά και όταν βρεθόμαστε με αυτόν τον «άλλο» αρνούμαστε να βλέπουμε τα θέματα και από τα δικά του μάτια. Να μπαίνουμε στη θέση του άλλου.

Η ενσυναίσθηση και διάθεση συνύπαρξης αποτελούν βασικά συστατικά για μια βιώσιμη συνύπαρξη στοιχείων που καλούνται να μοιραστούν μια κοινή πατρίδα και κατ’ επέκταση τα ινία ενός κοινού ομοσπονδιακού κράτους. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να επενδύσουμε στις κρίσιμες γενιές όσο αφορά το Κυπριακό, στους ΝΕΟΥΣ. Να δημιουργήσουμε πλαίσια διαλόγου και συζητήσεων. Πλαίσια συνύπαρξης κόντρα στα παρωχημένα στερεότυπα. Για συνύπαρξη στα σχολεία, στις κοινές ασχολίες, σε κοινά προγράμματα, σε κοινούς αγώνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τρίτη στο Σπίτι της Συνεργασίας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντάται με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους. Για να δείξει πως το μέλλον του δρόμου βρίσκεται στις νέες γενιές. Για να συζητήσει για το πώς η δική τους η γενιά πρέπει να οικοδομήσει τον τόπο σε θεμέλια διαφορετικά από αυτά των προηγούμενων. Σε συνθήκες που οι άνθρωποι επενδύουν στα κοινά τους συμφέροντα και όχι σε όσα τους χωρίζουν.

Στο πρόγραμμα του υποψήφιου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη –πέραν από θέσεις για την ουσία του Κυπριακού- υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για το κομμάτι της επαναπροσέγγισης. Τόσο όσον αφορά τα καθημερινά ζητήματα όσο και για το μέλλον. Για τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία, προτείνει τη δημιουργία Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων που να εγκύπτει εξειδικευμένα στα διάφορα ζητήματα που τους αφορούν τερματίζοντας διακρίσεις στον τρόπο αντιμετώπισης τους από το κράτος.

Για τη καλλιέργεια ειρηνικής συνύπαρξης προτείνονται δικοινοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, επαφές και δράσεις που να προωθούνται από το κράτος. Για τα ευρύτερα καθημερινά ζητήματα, τονίζεται η ανάγκη για επαναδραστηριοποίηση των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών για το Κυπριακό με την απαραίτητη πολιτική στήριξη στο έργο τους από το κράτος.

Πολλοί ξεχνάνε το δικοινοτικό διάλογο σε περιόδους εκλογικών διαδικασιών. Εμείς όχι. Ούτε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ο διακοινοτικός διάλογος είναι ταυτότητα του είναι μας. Είναι ο δρόμος για ένα βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον. Ελάτε να συζητήσουμε…

 

Υπεύθυνος Γρ. Επαναπροσέγγισης / μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

PREV

Μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, μόνο με αλλαγή διακυβέρνησης, της Παναγιώτας Αποστόλου

NEXT

Είναι υπόθεση των εκλογών η προστασία της Δημοκρατικής Αντίστασης; Του Χρυσόστομου Πασιαρδή