Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Α.Κυπριανού: "Η επίλυση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα μας και το εννοούμε πλήρως"

Α.Κυπριανού: "Η επίλυση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα μας και το εννοούμε πλήρως"

Δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού με θέμα τις επαφές του σε Αθήνα, Μόσχα και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Το τελευταίο διάστημα αναλάβαμε πρωτοβουλίες για το Κυπριακό θεωρώντας την επίλυση του καθοριστική για το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Σ’ αυτά τα πλαίσια συζητήσαμε με τον Πρόεδρο τις Δημοκρατίας, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά και με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας και με την ηγεσία ρωσικών κομμάτων, τις εξελίξεις σε ό, τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Όταν λέμε πως για το ΑΚΕΛ η επίλυση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα, το εννοούμε πλήρως. Λύση του κυπριακού σημαίνει απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Σημαίνει μόνιμη και διαρκή ειρήνη. Δημιουργία συνθηκών ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού∙ ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, μαρωνίτες, αρμένιους και λατίνους.

Στον αντίποδα, μη επίλυση του Κυπριακού, δε σημαίνει «αυτοί στη μια πλευρά και εμείς στην άλλη πλευρά και όλα καλά». Μη επίλυση του κυπριακού, σημαίνει πως ουσιαστικά δωρίζουμε τη μισή μας πατρίδα και υποθηκεύουμε την άλλη μισή, στην Τουρκία. Σημαίνει συμβίωση με τις χιλιάδες του τουρκικού στρατού και των εποίκων καθώς και με ένα μόρφωμα, που θα ελέγχεται από την ίδια την Τουρκία, μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.

Όσο περνά ο χρόνος δίχως αποτελέσματα, εδραιώνονται ολοένα και περισσότερο τα κατοχικά δεδομένα. Βασικές αρχές και επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, σταδιακά υπονομεύονται. Η κατάσταση επί του εδάφους αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα η δυνατότητα για ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές να διαβρώνεται. Οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα επίσης αλλοιώνονται, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την αποκατάστασή τους στους νόμιμους δικαιούχους. Κάποιες από αυτές πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στην Τουρκία, μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων που λειτουργεί δυστυχώς με τις ευλογίες του ΕΔΑΔ. Οι έποικοι αυξάνονται συνεχώς, συνιστώντας ήδη πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Οι τουρκοκύπριοι που στηρίζουν τη λύση και επανένωση, με κάθε ευκαιρία εκφράζουν την αγωνία τους ότι ο συνεχιζόμενος εποικισμός απειλεί την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλοιώνει τη δημογραφική πολιτική και μειώνει τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας. Αν το αδιέξοδο συνεχίσει δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους θα κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Αυτά δεν το λέμε για να εκβιάσουμε τη συναίνεση του λαού στην όποια απαράδεχτη λύση. Τα λέμε γιατί πρέπει να πάψουμε να αποκοιμίζουμε το λαό με ανέξοδες ρητορείες. Πρέπει να του παρουσιάζουμε την πραγματικότητα και να του δίνουμε τη δυνατότητα, στηριζόμενος σε αντικειμενικά δεδομένα, να διαμορφώνει την άποψη του.

Στη συζήτηση για λύση του Κυπριακού ποτέ δε συμμεριστήκαμε την αντίληψη πως δεν πρέπει να συζητούμε τίποτα απορρίπτοντας τα πάντα. Ούτε συμμεριστήκαμε την αντίληψη πως πρέπει να συζητούμε τα πάντα δίχως να απορρίπτουμε τίποτα. Επαναλαμβάνω ότι η λύση του Κυπριακού ήταν και παραμένει για το ΑΚΕΛ στόχος ζωής. Θα απαλλάξει το λαό μας από το μαρτύριο της κατοχής και θα δημιουργήσει στέρεες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία του. Μπορεί όμως να δημιουργήσει και νέες προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη. Διευκρινίζω όμως ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να λειτουργήσει ως «πιστόλι» στον κρόταφο μας για να αποδεχθούμε απαράδεκτη λύση.

Για το ΑΚΕΛ έχει τεράστια σημασία να προχωρήσουμε σε αυτή την κρίσιμη προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού έχοντας ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους. Η λύση πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και σε αυτές που εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση των εποίκων. Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Να είναι λύση δικοινοτικής, διζωνικής, ομοσπονδίας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά αποτελούν πυξίδα του αγώνα μας και γι΄αυτά οφείλουμε να εργαστούμε με συνέπεια, δίχως πισωγυρίσματα και σκαμπανεβάσματα.

Σε όλες τις επαφές που είχαμε μέχρι στιγμής για το Κυπριακό σημειώθηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.  Αν αυτό το ενδιαφέρον θα στοχεύει στην επίτευξη λύσης όπως αυτή καθορίζεται από το συμφωνημένη πλαίσιο, τότε είναι καλοδεχούμενο. Επειδή όμως ο λαός μας έχει πικρή ιστορική πείρα, δικαιολογημένα ανησυχούμε. Γι΄αυτό καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδείξει συνέπεια και διεκδικητικότητα στις διαπραγματεύσεις. Γι΄αυτό επιμένουμε στην εμπλοκή του συνόλου των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δεν μας διαφεύγει ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λύση στο Κυπριακό συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή που έχουν στο κέντρο τους την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει πως η καθυστέρηση από πλευράς της Κυβέρνησης για υλοποίηση των σχεδίων που είχαν εκπονηθεί από την Κυβέρνηση Χριστόφια, θα επέτρεπε σε όσους από καιρό καραδοκούν, να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά η Κυβέρνηση ξήλωσε κυριολεκτικά όλους τους σχεδιασμούς που έγιναν επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Αυτό σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη ολιγωρία που επιδείχθηκε φέρνει μπροστά μας τον κίνδυνο η Κύπρος να μην καταστεί τελικά περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, αλλά κομπάρσος στα σχέδια των μεγάλων συμφερόντων.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι το «ταλαιπωρημένο» κεφάλαιο της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι πως το ελάχιστο που οφείλουμε στις επόμενες γενιές είναι να μην τους παραδώσουμε μια Κύπρο διχοτομημένη, που να ντρέπεται για το παρελθόν της και να φοβάται για το μέλλον της. Γι΄αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουν Πρόεδρος και Κυβέρνηση ότι ο αλληλοσεβασμός και η συλλογικότητα δε θα είναι στιγμιαίες αναλαμπές, αλλά συνειδητή πολιτική επιταγή. Αυτό σε συνδυασμό με το σεβασμό στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προώθηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σημειώσω τα βασικά μας συμπεράσματα έπειτα από τον κύκλο επαφών που είχαμε:

  1. Είναι επιτακτικό να μην ξαναμπούμε στην περιπέτεια που είχαμε με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει η διαδικασία να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε. Θα ήταν ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι, αν εγκαταλείψουμε τις συγκλίσεις, Χριστόφια- Ταλάτ μπορούμε να καταλήξουμε σε κάτι καλύτερο, με τον κύριο Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Άλλωστε, το έγγραφο συγκλίσεων 2008 – 2012 που ετοίμασε ο Ντάουνερ, παρόλες τις ανακρίβειες που εντοπίσαμε σε αυτό, αποδεικνύει ότι τα περί απαράδεκτων υποχωρήσεων συνιστούν μύθο.
  2. Συμμεριζόμαστε την παρατήρηση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί σύμπνοια ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και σε ότι μας αφορά, θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Με ικανοποίηση σημειώνουμε τη δέσμευση του κ. Σαμαρά ότι οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να παρθούν στην Κύπρο, θα γίνουν σεβαστές από την Κυβέρνηση του.
  3. Σημειώνουμε επίσης με ικανοποίηση την επαναβεβαίωση της ρωσικής στάσης σε ότι αφορά το Κυπριακό. Τόσο ο κ. Λαβρώφ όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές μας επανέλαβαν ότι στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών.
  4. Τέλος, επιμένουμε ότι ενεργότερη συμμετοχή στη διαδικασία όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα της Ρωσίας, θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

 

17 Απριλίου 2014

PREV

Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλιών για την προσφυγική πολιτική

NEXT

Πασχαλινό Μήνυμα