Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ολοκληρωμένες προτάσεις και δράσεις  για την αποκατάσταση των περιοχών των πυρκαγιών

Ολοκληρωμένες προτάσεις και δράσεις  για την αποκατάσταση των περιοχών των πυρκαγιών

Ιούνιος 2016
 
Δυστυχώς μέχρι σήμερα στον τόπο μας δεν έχει καθοριστεί μια κεντρική πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους, αλλά και κυρίως μια μεθοδολογία αποκατάστασης των καμένων δασών. Θα ήταν αναμενόμενο , σήμερα σε μια πυρόπληκτη χώρα όπως η δική μας, να είχε ήδη συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για τις μεταπυρικές ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο.
Τα δάση αποτελούν ειδικά για την Κύπρο, ανεκτίμητο φυσικό πόρο και οι ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στις δραστηριότητες του ορεινού και αγροτικού πληθυσμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε σημαντικό βαθμό με ενδεδειγμένα διαχειριστικά μέτρα τεχνικής και οικονομικής φύσης που πρέπει να λαμβάνονται στις καμένες περιοχές.
Στα πλαίσια αυτά το ΑΚΕΛ προτείνει:
  1. Η κυβέρνηση να προχωρήσεις εκεί και όπου χρειάζεται σε οικονομικές ενισχύσεις, στον πληθυσμό εκείνο που υπέστη τις συνέπειες των πυρκαγιών
  2. Σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως στις περιπτώσεις που απειλούνται δομημένες περιοχές ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες. H κατασκευή έργων για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και την αποφυγή δημιουργίας γεωλισθήσεων, κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων. Οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ή μειωθούν με συγκεκριμένες μεθόδους προστασίας του εδάφους της περιοχής. Η προστασία του εδάφους από διάβρωση ήταν απαραίτητη όχι μόνο για την εξομάλυνση των παραπάνω φαινομένων αλλά και για τη διατήρηση αυτού στις θέσεις δημιουργίας του ώστε να είναι εφικτή και η αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων (χλωρίδα και πανίδα).
  3. Στη διαχείριση – συγκομιδή του καμένου ιστάμενου ξυλώδους κεφαλαίου και τέλος
  4. στην αποκατάσταση – ανόρθωση του οικοσυστήματος όσον αφορά στη βλάστηση. Αυτό πρέπει να γίνει με άμεση και χωρίς εξαιρέσεις κήρυξη των καμένων δασών ως αναδασωτέων.
  5. Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και οργάνωση ης πρόληψης και της προστασίας του πολίτη, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος από τις δασικές πυρκαγιές, που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες για την πρόληψη και την διαχείριση των κινδύνων π.χ. δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στα αεροπλάνα δασοπυρόσβεσης από άλλες χώρες.
Επίσης χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μελέτη για δημιουργία Παρατηρητηρίου ανασυγκρότησης, το οποίο να στελεχώνεται από εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων και πανεπιστημίων,  με σκοπό την παρακολούθηση, συμβολή και παρεμβάσεις για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησής και προστασίας της φύσης των πυρόπληκτων περιοχών, μέσα από ένα βιώσιμο επανασχεδιασμό που θα σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Τέλος προτείνουμε τη  δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων – επιστημόνων  για τη Διαχείριση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ & ΚΡΙ ΣΕΩΝ σε σύνδεση με την πολιτική άμυνα, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη έλλειψη στην χώρα μας, και η ύπαρξη του μπορεί στο μέλλον να αποτρέψει οδυνηρά γεγονότα όπως αυτά που ζούμε σήμερα.
 
Γραφείο Περιβάλλοντος Κ.Ε. ΑΚΕΛ
26/6/2016
PREV

Η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού εύλογα προκαλεί ανησυχία ότι οι κυβερνώντες επιδιώκουν κουκούλωμα και συγκάλυψη ευθυνών

NEXT

Η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης εύλογα προκαλεί ανησυχία ότι οι κυβερνώντες επιδιώκουν κουκούλωμα και συγκάλυψη ευθυνών