Home  |  Βουλή   |  Παρέμβαση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την Πρόταση Νόμου για τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% στο 9%

Παρέμβαση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την Πρόταση Νόμου για τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% στο 9%

Έχω μαζί μου τα διαβήματα που κάναμε τον Σεπτέμβριο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρμόδιους Υπουργούς και Υπηρεσίες για να δούμε τι κάνουμε κυβέρνηση και Βουλή για να αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα αυξήσεων που συμβαίνει διεθνώς και ανησυχεί όλους.

Δεν ξέρω πολλές χώρες στις οποίες η αντιπολίτευση αναλαμβάνει πρωτοβουλία και καλεί την κυβέρνηση να κάτσουμε να συζητήσουμε και η κυβέρνηση να σιωπά και να αρνείται.

Όταν εμείς θέσαμε το ζήτημα να απορροφηθεί μέρος της αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού από τις δυνατότες της ΑΗΚ όπως έγινε δύ φορές κατά τη διάρκεια των λοκνταουν, έρχονταν εδώ κυβερνητικοί αρμόδιοι και αρνούνταν να συζητήσουν και μας έλεγαν δεν μπορεί να γίνει. Μέχρι που ο κύριος Αβέρωφ διεκδίκησε την πατρότητα της πρότασης λες και έχουμε διαγωνισμό για τις εντυπώσεις εδώ και έτρεξε να προλάβει τη συνάντηση που βάλαμε εμείς με την αρμόδια υπουργό για το θέμα. Και καταλήξαμε στο αντιθεσμικό να καλεί ο ΓΔ του Υπ. Εμπορίου συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ παρουσία του ΔΗΣΥ.

Για εμάς δεν είναι θέμα κεφαλαιοποίησης να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας αλλά δεν μπορεί να κάνουμε εμείς τις προτάσεις και η κυβέρνηση να αδιαφορεί και μετά για τις εντυπώσεις να τρέχει η κυβέρνηση για να πεί «ξέρετε έχουμε εμείς τις προτάσεις».

Χαίρομαι που η πρόταση μας αγκαλιάζεται από κόμματα και στέλνεται έτσι και το μήνυμα ότι είναι κοινή η προσπάθεια να προστατεύσουμε τους καταναλωτές που δικαίως φωνάζουν όλη μέρα και διερωτούνται τί κάνουμε, να στείλουμε το μήνυμα ότι έχουμε έγνοια, γνωρίζουμε τα προβλήματα, προσπαθούμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα αλλά συναντούμε την απροθυμία της κυβέρνησης.

Αν στην θέση των καταναλωτών ήταν οι τράπεζες η αντιμετώπιση θα ήταν η ίδια; Που όποτε χρειαστούν κάτι οι τράπεζες η κυβέρνηση τρέχει να μας φέρει νομοσχέδια και να μας πιέζει να τα ψηφίσουμε;

Η πρόταση νόμου αυτή για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% έχει άμεσο αποτέλεσμα και θα βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που υπάρχει.

Ακόμα και με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων διεθνώς , η αύξηση στην Κύπρο θα ήταν λιγότερη αν η κυβέρνηση τα τελευταία εννιά χρόνια έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει που κάθε φορά που έχουμε εκλογές διαφημίζει. Από το 2013 λέει θα φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Ακόμα και αν το έκανε το 2015, το 2019, το 2020 πάλι λιγότερα θα πληρώναμε. Τώρα λέει θα το κάνει τέλος του 2022. Έχουμε τις επιφυλάξεις μας με αυτά που ακούμε από τους αρμοδίους.

Ακόμα και με τις παρούσες αυξήσεις πάλι λιγότερα θα πληρώναμε αν φρόντιζε η κυβέρνηση να υπάρχει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ για παραγωγή ηλεκτρισμού. Αυτή τη στιγμή είναι στο 12% περίπου. Κάθε τρεις και λίγο μας κάνουν παρατηρήσεις από την ΕΕ γιατί υστερούμε.

Θα πληρώναμε λιγότερα αν η κυβέρνηση δεν επέμενε στην δογματική της θέση να συνδέουμε τις  προσφορές για ΑΠΕ με την τιμή των ορυκτών καυσίμων δεν θα πληρώναμε αυτή τη στιγμή 16 σεντ την κιλοβατόρα το ρεύμα των ΑΠΕ αλλά όσα πληρώνουν στην Πορτογαλία που είναι δέκα φορές φτηνότερα.

Η Πορτογαλία βγήκε προσφορές  και πληρώνει 1,4 με 1,6 σεντ τη κιλοβατόρα η Ελλάδα βγήκε προσφορές και πληρώνει 3,3 σεντ και η δογματική επιμονή της κυβέρνησης να συνδέουμε την προσφορά για ΑΠΕ με την τιμή των ορυκτών καυσίμων μας οδηγεί να πληρώνουμε 16 σεντ την κιλοβατόρα. Πάλι οι καταναλωτές την πληρώνουν και τα κέρδη είναι στις τσέπες αυτών που επενδύουν.

Αν τα έκανε αυτά θα βοηθούσε την Κύπρο να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο και λέγεται ενεργειακή φτώχεια. Σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ η Κύπρος είναι πάνω από το μέσο όρο στην ενεργειακή φτώχεια.

Είναι έωλο το κυβερνητικό επιχείρημα ότι αν μειώσει το ΦΠΑ θα αυξηθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Εδώ τρέχει ο κόσμος να κλείσει συσκευές, να βγάλει λάμπες, να μαζευτούν όλοι σε ένα δωμάτιο για να μην σπαταλούν πολύ ρεύμα και να πληρώνουν και μας λέει η κυβέρνηση ότι αν μειώσουμε το ΦΠΑ θα αυξηθεί η κατανάλωση του ρεύματος. Παρακαλώ να μην ξαναχρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα γιατί ενισχύετε την πεποίθηση ότι ζείτε σε ένα άλλο κόσμο παράλληλο, αλλά όχι στην κυπριακή πραγματικότητα.

Γιατί όχι μείωση στο 5%; Χρειάζεται μια ισορροπία. Ασφαλώς και πρέπει να έχουμε ένα ουσιαστικό μέτρο που θα μειώνει την τιμή. Αλλά θα πρέπει να είμαστε και υπεύθυνοι. Η δική μας προσέγγιση είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του μέτρου για να βοηθήσεις και του δημοσιονομικού κόστους που πρέπει να το μετράς. Εν πάσει περιπτώσεις θα είναι λιγότερο από αυτό που λέει η κυβέρνηση διότι έχει ήδη αυξημένα έσοδα λόγω της αύξησης της τιμής στα καύσιμα και στο ρεύμα.

Γιατί ανοιχτού τέλους; Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να μείνουν έτσι εσαεί τα πράγματα. Αλλά για να είμαστε ευέλικτοι να συνεχίσουμε με αυτό το μέτρο όσο οι τιμές θα είναι υψηλές και όταν επανέλθουμε το συντομότερο ελπίζω, να μπορέσουμε ανάλογα να προσαρμοστούμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μια εργαλειοθήκη και η κυβέρνηση πρέπει να εγκύψει σε αυτήν. Στην εργαλειοθήκη περιλαμβάνονται «απευθείας χορηγίες, προβλέπονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί που η κυβέρνηση εδώ επιμένει να αρνείται να κάνει. Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα εργαλεία που αν η κυβέρνηση θέλει και έχει τη βούληση θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο.

03/12/2021

PREV

Ερώτηση Χρίστου Χριστοφίδη για την εφαρμόγή του περί Ιδιωτικών Σχολών Έντεχνου Χορού Νόμοu

NEXT

Προχειρότητα, ανεπάρκεια και ανευθυνότητα