Home  |  Βουλή   |  Απαιτείται πολιτική βούληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην κυπριακή κοινωνία

Απαιτείται πολιτική βούληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην κυπριακή κοινωνία

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Εξετάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, τον Προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Ένα υφυπουργείο, το οποίο, ασφαλώς και θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να δίνει τον βηματισμό και την κατεύθυνση για την ανάπτυξη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, για τη μετάβαση της Δημόσιας Υπηρεσίας σε ένα μοντέλο με αυξημένη παραγωγικότητα, μειωμένη γραφειοκρατία, ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων για εξέταση αιτήσεων των πολιτών κ.ο.κ.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που, ως ΑΚΕΛ, έχουμε καταθέσει, όχι σήμερα, αλλά από το 2018, συνολική και πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Κυπριακή Κοινωνία. Από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση όμως, μεσολαβεί ένα διάστημα, στο οποίο απαιτείται η αναγκαία πολιτική βούληση και η προτεραιοποίηση των αναγκών από την Κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εξέταση του Προϋπολογισμού, έχουμε διαπιστώσει μία πραγματικότητα που εδραιώνεται τα τελευταία χρόνια και αφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια σταθερά, δυστυχώς, αυξανόμενη τάση στο να προχωρά να καλύπτει μόνιμες ανάγκες μέσω της αγοράς υπηρεσιών. Και ενώ όλοι έχουμε διαπιστώσει την ανάγκη να δημιουργήσουμε το Υφυπουργείο, να επενδύσουμε στην θεσμική μνήμη, είμαστε μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα. Επιφορτώνοντας, στο τέλος της ημέρας, μεγάλα κόστη εις βάρος του Κύπριου φορολογούμενου.

Επιπρόσθετα σημειώσαμε την ανάγκη για περαιτέρω εμπλοκή του Υφυπουργείου στις προσπάθειες, ώστε να δοθούν λύσεις στην εξέταση αιτήσεων για μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Είναι απαράδεκτο, να χρειάζονται δεκάδες έντυπα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για να μπουν σε ένα φάκελο και να αποσταλούν, στη συνέχεια να χαθούν και να τα ψάχνουμε. Για να σταλούν, τελικά, σε μία υπηρεσία η οποία μετά θα τα αρχειοθετήσει και να τα αποθηκεύσει.

Επιβάλλεται, η δημόσια υπηρεσία να είναι διασυνδεδεμένη, οι πληροφορίες να κινούνται μεταξύ των υπουργείων, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Να δούμε, επιτέλους, την τεχνολογία να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ένα τελευταίο σημείο, σε σχέση με την δημιουργία Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων. Έχουμε στιγματίσει το γεγονός ότι, το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου, το οποίο φτάνει μέχρι το τέλος του 2023, διαιωνίζει μια προβληματική κατάσταση, η οποία αφήνει κενά και ελλείψεις που εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

25/10/2021

PREV

Η στέγη δεν είναι προνόμιο των επενδυτών, είναι δικαίωμα της κοινωνίας

NEXT

Ερώτηση Νίκου Κέττηρου για την παραχώρηση ναρθήκων, κηδεμόνων και ζωνών στη βάση κριτηρίων