Home  |  Βουλή   |  Τοποθετήσεις και συναντήσεις Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, Επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπίας στην 66η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στην Άκκρα της Γκάνας

Τοποθετήσεις και συναντήσεις Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, Επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπίας στην 66η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στην Άκκρα της Γκάνας

Κατά τη συνέχεια των εργασιών της 66ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ/CPA), που πραγματοποιείται στη Γκάνα, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Άριστος Δαμιανού, συμμετείχε χθες το απόγευμα σε συζήτηση για το ρόλο της Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε παρέμβασή του, ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως το δεκαετές ορόσημο της Χάρτας, είναι μια ευκαιρία για εποικοδομητική αξιολόγηση του αντίκτυπου της Χάρτας εντός του δικτύου των λαών της Κοινοπολιτείας και για εξέταση τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση της εμβέλειας και επιρροής της. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, όπως είναι οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και η παρεμπόδιση της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών.

Το ζήτημα της ισότητας των φύλων εξακολουθεί επίσης να αποτελεί πρόκληση, ανέφερε ο κύπριος βουλευτής. Ενώ η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί, ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, μεταξύ άλλων, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην ανάληψη ηγετικών ρόλων και στην προστασία από τη βία. Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε όλα τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από την ενδοοικογενειακή βία, την παρενόχληση και τις σεξουαλικές επιθέσεις, καθώς και από πρακτικές που αποτελούν μορφές σύγχρονης δουλείας όπως η καταναγκαστική εργασία και οι καταναγκαστικοί γάμοι. Τονίζοντας ότι η Χάρτα δεν αποτελεί εξαντλητικό κατάλογο δικαιωμάτων και αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για όλες τις χώρες μέλη για να ενστερνιστούν πλήρως αυτά τα ιδανικά και αξίες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία υιοθέτηση σύστασης προς τη Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης όπου επαναβεβαιώνεται η δέσμευση των μελών του Συνδέσμου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών μέσω της εφαρμογής της Χάρτας της Κοινοπολιτείας και υπογραμμίζεται η υποχρέωση των Κοινοβουλίων να διαφυλάττουν τα δικαιώματα αυτά, απορρίπτοντας απερίφραστα κάθε μορφή διάκρισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στο φύλο, τη φυλή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις πολιτικές και άλλες πεποιθήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Δαμιανού συμμετείχε σε συζήτηση για τη συνταγματική αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, όπου σε παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών διατρέχει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει δοκιμαστεί διαμέσου των χρόνων και κρίνεται αναγκαία γιατί διατηρεί τα λεγόμενα θεσμικά αντίβαρα (checks and balances). Ωστόσο χρειάζεται επικαιροποίηση για να περιλάβει τη δυνατότητα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θεσμούς και αξιωματούχους, η ανάγκη ελέγχου των οποίων, δεν υπήρχε το 1960.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας πραγματοποίησε επαφές με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γκάνα και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου κ. Alban Sumana Kingsford Bagbin καθώς και με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαλάουι κα Catherine Gotani Hara.

 05.10.2023

PREV

Αντί ο κ. Χριστοδουλίδης να μαδά τη μαργαρίτα για τον Αρχηγό της Αστυνομίας, να πάρει αποφάσεις

NEXT

Η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει την απρόσκοπτη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας προς όφελος όλων των Κυπρίων